BEMUTATKOZÁS

A bécsi Práterben

Káli-Rozmis Barbara, Erzsébet királyné kutatója

In English: Introduction

Bölcsészettudományi karon végeztem anglisztika és magyar nyelv és irodalom szakon. Több, mint húsz éve érdeklődöm a királyi családok múltja és jelene iránt, és tizenkét éve végzek kutatásokat, főként a Habsburg dinasztia és a brit királyi családok (Tudor-ház: VIII. Henrik és Boleyn Anna) a szakterületem, az előbb említetten belül Erzsébet királyné és családja életével foglalkozom, és három és fél éve folyamatosan publikálok magyar és angol nyelvű cikkeket saját rovataimban. A magánéletemről néhány szóban annyi, hogy házas vagyok, és a hobbim szempontjából is szerencsésnek érzem magam, mert a “munkám” a hobbim, valamint szeretek kreatív dolgokat készíteni,többek között selyemmandalákat festek.

I. Miért éppen Erzsébet?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet feltesznek nekem az az, hogyan, miért kezdtem el behatóbban foglalkozni Erzsébet királyné életével. Meglepő módon számomra nem a híres Sissi-trilógia volt az, amely felkeltette az érdeklődésemet a királyné személye iránt, hanem egy 1997 augusztusában megjelent kétoldalas újságcikk, amely a következővel kezdődött: „Jövőre lesz száz esztendeje, hogy a máig legnépszerűbb magyar királynét, Erzsébetet Genfben meggyilkolták.” A magazin Erzsébetről Benczúr Gyula által 1899-ben készített posztumusz portré egy részletét is közölte. Ezután igyekeztem minél többet megtudni róla, és szüleimmel megvásároltattam az összes magyarul beszerezhető szakirodalmat, valamint Bécsben és a Gödöllői Királyi Kastélyban (az utóbbi pont az ezt megelőző évben nyitotta meg először kapuit) az összes beszerezhető képeslapot megvásároltam. Egyéb ajándéktárgyat nem vettem, csak a képek és a könyvek érdekeltek már akkor is. Akkoriban még nem volt Internet, hogy arról lehessen képeket gyűjteni vagy tájékozódni… 21 év telt el azóta. Idén, 2018. szeptember 10-én volt 120 esztendeje, hogy Erzsébet ellen Genfben merényletet követtek el. Mivel ez az évforduló a fentiek miatt kiemelten fontos a számomra, ezen alkalomból alapítottam meg a TEMPT-et, vagyis a “The Empress Memory Team” -et (“A Császárné Emléke Munkaközösség”), amelynek az a célkitűzése, hogy Erzsébet emlékét életben tartsa és alakját elfogulatlanul, a legfrissebb kutatások birtokában megszerzett tudás átadásával tárja az Olvasók és a Közönség elé.
 
Káli-Rozmis Barbara, 2018. szeptember 10.
 
Kincsem Park – Derby és Divat Fesztivál – Előadás: Erzsébet királyné és a lovaglás – Fotó: Feith Sándor

II. Szakmai pályafutás

2005-től angol és magyar nyelv tanítása

2008-tól Erzsébet királyné kutatója

2012-től Független Újságírók Szövetsége – stilisztika oktatása

2012 “The relationship between Henry VIII and Anne Boleyn” – kutatómunka és szakdolgozat

2015-től blog és Facebook oldal Erzsébet királynéról és családjáról

2016-tól a TUMAG – A Tudatos Magazin főszerkesztője – www.tumag.hu

Referenciáim (TEMPT Princess oldal)

III. Iskolai végzettségek

2009-2012 – Kodolányi János Főiskola: anglisztika – üzleti angol-fordítás

2006-2008 – Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Főiskolai Kar – magyar nyelv és irodalom

2003-2006 – Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar magyar-angol nyelv és irodalom

Újságíró-szerkesztő-sajtóreferens (magyar és angol nyelven) – OKJ

IV. Ajánlók

Írásaim Erzsébet királynéról és a családjáról

Videóim Erzsébet királynéval kapcsolatban

Videók: Előadás-részletek

Programok – Káli-Rozmis Barbara előadásai

TV-interjú

Célkitűzéseim – TEMPT (A képgaléria alatt olvasható)

 

A Kincsem Park legnagyobb és legelegánsabb eseményén-lóversenyén, a Derby és Divat Fesztiválon (2019. június 30. vasárnap délután) Erzsébet királyné kutatójaként Káli-Rozmis Barbara tart előadást Vilman Melindatársaságában, aki Erzsébet királynét testesíti meg Sisi egyik ruhájának hiteles reprodukcióját viselve, amelyet Czédly Mónika divattervező készített. Czédly Mónika pedig divattörténeti érdekességeket oszt majd meg a közönséggel, hiszen Erzsébet királyné a lovaglóruhával kapcsolatban is maradandót alkotott. Képen: Czédly Mónika, Vilman Melinda, Káli-Rozmis Barbara

 

 

Erzsébet királyné klubest – Benczúr Ház

 Aktuális programok: Káli-Rozmis Barbara előadásai

shares