Gödöllői Királyi Kastély

In English: Royal Palace of Gödöllő

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, a folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke hazánknak. Olyan közeg, ahol békében megfér egymás mellett a kulturális, turisztikai és protokolláris funkció – mindez családbarát szolgáltatásokkal fűszerezve.

Építtetője, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar fôura, Mária Terézia királynő kancelláriaminisztere, Grassalkovich I. Antal új stílust teremtett a magyar kastélyépítészetben. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött a falai között, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett. A kastély-együttes felújítása az 1990-es évek elején kezdődött, és 1996 óta fogad látogatókat, a világ minden tájáról. Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be (barokk időszak, a királyi család gödöllői tartózkodása, a Gizella-szárny lakosztálya pedig a legutóbbi időkig követi a kastélyhoz fűződő eseményeket). Megújult a barokk színház és a Királydombi pavilon is (mindkettő csak tárlatvezetés keretén belül látogatható).

A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott a múzeum és programja: megújult a kastélykert, újjáépült az Erzsébet-veranda, látogatható a Horthy-bunker, elkészült a lovarda és a barokk istálló, megnyílt a 3D vetítő, valamint új állandó kiállítást létesítettek – a Királyi és Főúri Lovaskultúra. A kastély széleskörű múzeumpedagógiai kínálata az élményszerű tanulást segíti elő.
A Gödöllői Királyi Kastélyt a történelmi tradíció és korhűen felújított, a legmagasabb protokolláris igényeket is kielégítő reprezentatív terei mellett színes kulturális programkínálata teszi ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézményévé és turisztikai célpontjává.

Hivatalos honlap: Gödöllői Királyi Kastély

Belépődíjak, jegyek vásárlása: Belépők ; Nyitvatartás

A kastély reprezentatív rendezvények helyszínéül is szolgál: További információ

Írások a Királyi Kastélyról: Káli-Rozmis Barbara – A Gödöllői Királyi Kastély

Múzeumok és kastélyok Erzsébet királynéval kapcsolatban: Ajánló

Advent és karácsony a Gödöllői Királyi Kastélyban
„… hogy az ünnep teljes legyen…”

A Gödöllői Királyi Kastély karácsony közeledtével hamarosan ünnepi díszbe öltözik és adventi programok sokaságával várja a látogatókat. A lovardában december második hétvégéjének mindkét estéjén különleges zenei csemege várja a közönséget. Országosan elismert és népszerű az Adventi Kastélynapok az idén is látványos rendezvények színes palettáját vonultatja fel december 15-én és 16-án.

Az esztendő legbensőségesebb időszakában a régimódi, meghitt karácsonyok hangulatával vár mindenkit a Gödöllői Királyi Kastély:
– kézműves vásár
– ajándékkészítés
– ünnepi finomságok
– interaktív mese-előadások

Valamivel karácsony után is érdemes a kastélyba ellátogatni, mert december 28-án Erzsébet királyné karácsonyán megtudhatjuk, hogyan is ünnepelték egykor a

karácsonyt a királyi család tagjai. Légy Te is Erzsébet királyné vendége!

E különleges napeseményei:
– találkozás Erzsébet királynéval,
– tárlatvezetés gyerekeknek,
– rejtvényfejtés,
– tánctanulás,
– mesejáték

A Gödöllői Királyi Kastély 

 

 

 

shares