Könyvek

Jean des Cars: Ferenc József és Sisi

Fordító: Tótfalusi Ágnes. A magyar kiadást lektorálta és szerkesztette: Káli-Rozmis Barbara. Helikon Kiadó (Libri)

Jean des Cars hiteles dokumentumokon és kutatásokon alapuló biográfiája regényszerű, közérthető formában tárja fel az olvasók előtt a történelem egyik leghíresebb házaspárjának nem mindennapi kapcsolatát: nemcsak a nyilvánosság előtti életükbe enged betekintést, hanem a magánszférájukban lezajló jelenetekbe is – már amennyire egy történész oda bepillanthat.

A fiatal és jóképű császár első látásra, életre szólóan beleszeret unokahúgába, a vidéki hercegnőbe, és szembeszállva anyja akaratával őt választja a komoly, kötelességtudó Ilona helyett. Szerelmi házasság – legalábbis az uralkodó részéről mindenképp… És mi a helyzet Sisivel? Viszontszerette őt? Vagy csak felbonthatatlan kötelék fűzte férjéhez? A házastársaknak nem sok közös vonásuk volt, de akadt néhány olyan tevékenység, amelyet mindketten szerettek – ám ezekre csak ritka alkalmakkor kerülhetett sor…

Máig látható Ferenc József bécsi dolgozószobájában az a portré, amelyen Sisi fésülködőköpenyben ül, kibontott, hosszú, dús haját nagy csomóba fogva maga előtt tartja. A magányos, munkamániás uralkodó, aki birodalma első számú hivatalnokának tartotta magát, valahányszor felnézett az aktáiról, mindig gyönyörű, általában éppen úton lévő feleségét láthatta maga előtt. Akit imádott, s akit mégsem tudott maga mellett tartani. A leveleik arról tanúskodnak, hogy ha nem voltak együtt, hiányoztak egymásnak. De akkor vajon miért hagyta magára Sisi újra és újra az őt haláláig szerető férjét?

A Helikon Kiadótól a könyv 20 % kedvezménnyel vásárolható. 5 999 Ft helyett: 4 800 Ft-ért: ITT

Jean des Cars: Ferenc József és Sisi

Helikon Könyvkiadó (Libri)

shares