PROGRAMOK

 

Erzsébet királyné eredeti ruhája, amelyet a merénylet idején viselt 2021. december 31-ig látható a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán.

Múzeumok Őszi Éjszakája – Szegedi MÓRA FERENC MÚZEUM

Erzsébet királyné szerepében: Vas Viktória, Élő történelmi előadó

2021. október 2. szombat 18-23.00 MFM

Egy színes, felhőtlen éjszakára invitáljuk a szegedi és a Szeged környékén élő múzeum szeretőket, családokat, és természetesen mindazokat, akik a program kedvéért szívesen látogatnak el a Tisza partján fekvő városba. A program során rendhagyó tárlatvezetésekkel, a Móra Ferenc Múzeum épületeinek minden zegzugát bejáró detektívjátékkal várjuk a látogatókat. Ezen az éjszakán négy alkalommal (négy különböző témában) Káli-Rozmis Barbara kutató tart előadásokat Érdekességek Erzsébet királynéról címmel, a SISI-Királyné feketén-fehéren című kiállításban pedig Kollár Csilla kurátor tart vezetéseket. Ezen az éjszakán Erzsébet királynét Vas Viktória, Élő történelmi előadó személyesíti meg.

Esemény a Facebookon: Múzeumok Őszi Éjszakája

 

 

Könyvbemutató – 2021. október 7. csütörtök, 16:00, szegedi MÓRA FERENC MÚZEUM

Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? című könyv bemutatója

A Móra Ferenc Múzeumban látható Erzsébet királyné kiállításhoz kapcsolódva idén ősszel rendezzük meg Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? című könyv bemutatóját. Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné alakját már életében is kultusz övezte, amely halálával tovább fokozódott. Személye iránti csodálat és érdeklődés a mai napig igen jelentős. Káli-Rozmis Barbara könyvében Erzsébet királyné életét és a korszak beszámolóit tanulmányozva arra keresi a választ, hogy magyarnak tekinthetjük-e egy osztrák uralkodó német származású feleségét. A programon résztvevők számos érdekességet megtudva pontos képet kaphatnak arról milyen is volt valójában Erzsébet királyné. Czédly Mónika divattervező segítségével pedig bepillantást nyerhetnek a királyné híres ruhatárának történetébe.
A könyvbemutatón köszöntőt mond gróf Seremetyeff-Papp János, a Habsburg család magyar ága archívumának kezelője.

A könyvet lektorálta: Pálinkás Patricia Zita történész.
 
ONLINE:
A programról felvételt készítünk, amelyet pár napon belül megosztunk az esemény hirdetményénél. 
Esemény a Facebookon: Könyvbemutató
Az előadás múzeumi belépővel látogatható. A szegedi múzeum Erzsébet-kiállítása december 31-ig tart. A tárlaton megtekinthető az a ruhaderék is, amelyet a királyné a genfi merénylet idején viselt. (A ruha a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona, amelynek állandó kiállításán – konzerválási okok miatt – a másolat látható.)
A könyv kapható lesz a könyvesboltokban október elejétől. Előrendelhető: ITT
 
Az előadás múzeumi belépővel látogatható.

Erzsébet királyné és a magyarok – 2021. szeptember 23., csütörtök, 18:00 

ÖNB No.: NB 504280 B

Időpont: 2021. szeptember 23., csütörtök, 18:00 

Helyszín és elérhetőség: Erzsébetligeti Színház, Budapest, XVI. kerület – Hunyadvár utca 43/c. Elérhetőségek: simon.dora@kulturliget.hu vagy a +36-1-401-3060.

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Esemény a színház oldalán: Erzsébet királyné előadás

Részvételi díj: 1000 Ft – Jegyvásárlás: ITT

Az osztrák császárné magyar társalkodónőt és udvarhölgyeket választott magának, akik nemcsak Bécsbe, hanem az utazásaira is elkísérték. Ráadásul minden női praktikáját bevetve támogatta az 1848-49-es szabadságharcot vérbe fojtó Ferenc József császárnál a magyarokkal való kiegyezést, amelynek Andrássy Gyula gróffal való barátsága sokat köszönhetett.
 
Erzsébet a fejébe vette, hogy királyt szül nekünk, magyaroknak a budai palotában. Ez a gyermek meg is született, azonban a bécsi udvar megkönnyebbülésére nem fiú, hanem kislány lett. Mária Valériát Erzsébet magyarul taníttatta és csak magyarul beszélt vele, sőt még Ferenc Józsefet is erre kérte. Hogyan állt mindehhez Valéria, akiről azt rebesgették, hogy Andrássy Gyula gróf gyermeke? Van igazságalapja a pletykának? A királyi pár fia, Rudolf trónörökös a grófban személyes és politikai példaképet látott attól a perctől kezdve, hogy édesanyja először hozta őt Magyarországra. Mit jelentett Erzsébetnek a „szép akasztott”? És a grófnak ő? Csak politikai eszközként használta Andrássy a császárnét, vagy valódi barátság fűzte őt hozzá a kezdetektől fogva?
 
Hogyan vélekedett a királyné a forradalmárokról és az aradi vértanúkról? Számtalan magyarral állt szoros kapcsolatban. Barátság fűzte őt például Deák Ferenchez, Jókai Mórhoz, Batthyány Elemérhez (a kivégzett miniszterelnök fiához) és Andrássy Gyula feleségéhez, Kendeffy Katinkához. Kikkel volt még szoros a kapcsolata? Hogyan állt mindehhez Ferenc József?
Tényleg ennyire szerette Erzsébet a népünket, vagy ez is egyfajta lázadás volt anyósa, Zsófia főhercegné udvarában, aki szívből gyűlölt mindent, ami magyar? Vajon azért töltött a királyné hazánkban (összeadva a napokat) több, mint hét évet, mert ez egy olyan hely volt, ahová a császár anyja soha nem tette be a lábát? Vagy valódi szeretet fűzte őt országunkhoz és a népünkhöz?
 
 
 
 

Erzsébet királyné, a nagy utazó – 2021. május 21. péntek 18:00

Időpont: 2021. május 21. péntek 18:00

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Erzsébet még fiatal császárné korában szerette meg az utazást. Első hosszabb útja Madeirára vezetett 1860-ban, egy betegség miatt, alig 23 évesen, majd Korfu és Velence következett. Ekkor (rövid együttlétektől eltekintve) két évet töltött távol a férjétől és a gyermekeitől. A birodalom határain belül is utazgatott gyógykúrákra, de számtalan országban időzött heteket-hónapokat, például a Francia Riviérán, Angliában és Görögországban, ahol még kastélyt is építtetett magának. Minden tartózkodási helyén érkezése előtt komolyabb átalakításokat kellett véghez vinni, például tornatermet és fürdőszobát kiépíteni. Hogyan zajlottak ezek a távollétek? Kik tartottak vele? Hogyan viselte a családja és a személyzete ezeket a hosszabb és rövidebb, gyakran viszontagságos utakat?

Amikor Erzsébet már alig jelent meg nyilvánosan, azt is rebesgették, hogy a császárné azért utazik ennyit, mert megbolondult. Az emberek tudni vélték, hogy viharban a hajóárbochoz kötözteti magát, mint a görög mitológiai hős, Odüsszeusz. Miért utazott ennyit, és lelt-e nyugalmat valahol?

A nyár közeledtével vízen és szárazföldön, számos országon keresztül követjük nyomon Erzsébet királynét, aki az év minden szakaszában szívesen utazott, és akiben olyan erős volt a tenger szeretete, hogy 1888-ban egy horgonyt tetováltatott a vállára egy Kis-Ázsiai útjáról hazafelé jövet. Milyen lehetett együtt utazni és “nyaralni” Sisivel?

Online könyvbemutató: Festetics Mária grófnő naplója – Erzsébet királyné bizalmas barátnője. 2020. február 26. 18:00. Gödöllői Királyi Váró

Február 26-án pénteken 18:00-kor L. Péterfi Csaba beszélget Káli-Rozmis Barbarával, a könyv lektorával a Gödöllői Királyi Váróban. A naplórészleteket felolvasni Vilman Melinda fogja, aki az eseményen Erzsébet királynét személyesíti meg. A beszélgetést az érdeklődők a Gödöllő-NetTv Facebook oldalán és Gödöllő város Facebook oldalán élőben követhetik.

A naplórészleteket közreadják: BEATRIX MEYER és GUDULA WALTERSKIRCHEN

Fordító: Nádori Lídia

Az esemény a Facebookon: Festetics Mária naplója – könyvbemutató

A kiadvány megvásárolható: ITT

Könyvbemutató: Élő videó. *** A könyvbemutató visszanézhető (zajmentesített): ITT

Már a kortársak is kíváncsiak voltak rá, mit tartalmaznak a királyné magyar bizalmasának, Festetics Mária grófnőnek a napi feljegyzései. Akadt a királyi családból is olyan, akinek fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, nyilvánosság elé kerülhetnek-e ezek a feljegyzések. A „gödöllői királykisasszony” Mária Valéria főhercegnő például így vélekedett: „Ígéretet kértem és kaptam tőle arra, hogy halála után rám vagy a családomra hagyja a naplóit… mert nem hiszem, hogy feljegyzései oly mértékig megfelelnek a valóságnak, hogy minden további nélkül közzétehetők legyenek.”

Ezt az ígéretét Festetics Mária grófnő – az utókor nagy szerencséjére – nem teljesítette. Így van most szerencsénk olvasni a körülbelül 2000 lapos, eredetileg elsősorban német nyelven írt napló igen érdekes és izgalmas részleteit. Festetics grófnő – német nyelvű naplójában – bizonyos passzázsokat magyarul írt, például a királynéval folytatott magyar beszélgetéseit. A jelen kiadás az eredeti magyar nyelvű bejegyzéseket vette alapul, hiszen a szerző, Beatrix Meyer történész a kiadáshoz rendelkezésünkre bocsátotta az eredeti magyar bejegyzéseket.

2009-ben a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumának gondozásában magyarul már megjelent a napló Budán és Gödöllőn papírra vetett részeinek a fordítása, amelyeket Tolnayné Kiss Mária tett közzé. A jelen napló EGY MÁSIK VÁLOGATÁS a 2000 oldalas anyagból, így az érdeklődők további naplórészleteket is megismerhetnek.

A jelen kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg.

MEGVÁSÁROLHATÓ: ITT

Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya 2020. november 6. – 18:00

„Sisi olyan sugárzóan szép volt, hogy itt is mindenkit megörjített”

Időpont: 2020. november 6. – 18:00
Helyszín és szervező: CsabaHáz, 1171 Budapest, Péceli út 222.
Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211
csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu
Előadó: Káli-Rozmis Barbara

A jelenlegi helyzet miatt a résztvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges. Tájékoztatjuk a kedves résztvevőket, hogy az új kormányrendelet értelmében a minimalizált 50 fős létszámból a teremben csak 30 fő foglalhat helyet. A többi 20 fő kivetítőn nézheti az előadást, az aulában.

A képekkel bőségesen illusztrált előadásban a kevésbé ismert, érdekes részletekre kiemelt hangsúly fordítódik.

Esemény a Facebookon: Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya

Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: L 4145 D

LEÍRÁS:
„Sisi olyan sugárzóan szép volt szép volt, hogy itt is mindenkit megörjített” – mondta Erzsébetről egy 1864-es udvari bálon Lajos Viktor, Ferenc József császár legfiatalabb öccse. Lajos Viktor és Sisi kapcsolata inkább jó sógori iszonynak mint viszonynak volt nevezhető, azonban még ő is elismerte a császárné szépségét, amely előtt senki nem tudott már akkoriban hódolat nélkül megállni.

1854. április 24-én felzúgtak Bécs harangjai: ekkor vezette oltár elé Ausztria császára a tizenhat éves Erzsébet bajor hercegnőt. Ferenc József elsők között ismerte fel Sisi szépségét, pedig akkoriban még Ludovika, az édesanya is aggódott, hogyan tudja majd férjhez adni a leányát. Amikor Erzsébet megtudta, hogy őt választotta a császár, állítólag ezt mondta: „Csak azt nem értem, hogyan gondolhatott rám? Hiszen olyan fiatal, olyan jelentéktelen vagyok.”

Hamarosan viszont tolongani kezdtek a bécsiek, hogy megpillanthassák az ifjú császárnét, valahányszor kilovagolt a Práterbe. Ferenc József imádta a feleségét, és igyekezett mindent megtenni, hogy boldoggá tegye őt, ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy más nők hálószobáját is felkeresse. Hogyan viselte az ifjú császárné a megcsalást, és mivel járult ez hozzá ahhoz, hogy rádöbbenjen saját a vonzerejére?

Miben rejlett Erzsébet szépsége, amely meghódította még az egykori magyar forradalmárokat is, és amelyet – a kortársak szerint – egyetlen egy fénykép vagy festmény sem tudott teljesen visszaadni? Hogy nézett ki valójában a császárné-királyné? Tényleg keveset mosolygott és rosszak voltak a fogai? Miért kezdte elrejteni az arcát a kíváncsi tekintetek elől? Milyen lehetett az idős kori arca?
Sok más érdekesség mellett szól lesz arról is, hogy milyen praktikákat vezetett be Sisi a szépsége és fiatalsága megőrzésére, és melyek azok, amit hasznosíthatnak a mai kor asszonyai?

Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211 vagy: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Esemény a Facebookon: Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya

A jelenlegi helyzet miatt a résztvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges.
***
Borítókép – képek forrása (az alábbi képek vágott, szerkesztett verziói) – Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB): 1.Alois Löcherer (fénykép!) 1852/53 – ÖNB No.: PORT_00052037_01 ; 2.Franz Xaver Winterhalter (festmény) – ÖNB No.: L 4145 D; 3. Fénykép, amelyet egy lesifotós készített – ÖNB No.: 152.189 – B

Erzsébet királyné és a magyarok – 2020. október 9., péntek, 18:00

„Higgye el, ha tehetségünkben állana, a férjem és én volnánk az elsők, akik Batthyány Lajost és az aradi vértanukat életre ébresztenők!” (Erzsébet királyné az aradi vértanúkról)

Az összes jegy ELFOGYOTT. 

Időpont: 2020. október 9. – 18:00
Helyszín és szervező: CsabaHáz, 1171 Budapest, Péceli út 222.
Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211
csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu
Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és a magyarok

A képekkel bőségesen illusztrált előadásban a kevésbé ismert, érdekes részletekre kiemelt hangsúly fordítódik.

 

Erzsébet (Rabending-fotó, a koronázást megelőző év, 1866)

LEÍRÁS:

Az osztrák császárné magyar társalkodónőt és udvarhölgyeket választott magának, akik nemcsak Bécsbe, hanem az utazásaira is elkísérték. Ráadásul minden női praktikáját bevetve támogatta az 1848-49-es szabadságharcot vérbe fojtó Ferenc József császárnál a magyarokkal való kiegyezést, amelynek Andrássy Gyula gróffal való barátsága sokat köszönhetett.

Erzsébet a fejébe vette, hogy királyt szül nekünk, magyaroknak a budai palotában. Ez a gyermek meg is született, azonban a bécsi udvar megkönnyebbülésére nem fiú, hanem kislány lett. Mária Valériát Erzsébet magyarul taníttatta és csak magyarul beszélt vele, sőt még Ferenc Józsefet is erre kérte. Hogyan állt mindehhez Valéria, akiről azt rebesgették, hogy Andrássy Gyula gróf gyermeke? Van igazságalapja a pletykának? A királyi pár fia, Rudolf trónörökös a grófban személyes és politikai példaképet látott attól a perctől kezdve, hogy édesanyja először hozta őt Magyarországra. Mit jelentett Erzsébetnek a „szép akasztott”? És a grófnak ő? Csak politikai eszközként használta Andrássy a császárnét, vagy valódi barátság fűzte őt hozzá a kezdetektől fogva?

Hogyan vélekedett a királyné a forradalmárokról és az aradi vértanúkról? Számtalan magyarral állt szoros kapcsolatban. Barátság fűzte őt például Deák Ferenchez, Jókai Mórhoz, Batthyány Elemérhez (a kivégzett miniszterelnök fiához) és Andrássy Gyula feleségéhez, Kendeffy Katinkához. Kikkel volt még szoros a kapcsolata? Hogyan állt mindehhez Ferenc József?

Tényleg ennyire szerette Erzsébet a népünket, vagy ez is egyfajta lázadás volt anyósa, Zsófia főhercegné udvarában, aki szívből gyűlölt mindent, ami magyar? Vajon azért töltött a királyné hazánkban (összeadva a napokat) több, mint hét évet, mert ez egy olyan hely volt, ahová a császár anyja soha nem tette be a lábát? Vagy valódi szeretet fűzte őt országunkhoz és a népünkhöz?

Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211 // email: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és a magyarok

A jelenlegi helyzet miatt a részvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges.Képek forrása (az alábbi képek vágott, szerkesztett verziói): 1.Budavári királyi palota – trónterem: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei (Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.094). 2.Erzsébet királyné (1866). Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) No.: NB 504280 B. 3.Gödöllői Királyi Kastély. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / / Klösz György fényképei (Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.13.004)

Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf – Barátság vagy szerelem? 

2020. szeptember 25., péntek, 18:00

Az összes jegy ELFOGYOTT. 

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Időpont: 2020. szeptember 25., péntek, 18:00

Belépő: 1000 Ft

Helyszín: Budavári Művelődési Ház – 1011 Budapest, Bem rkp. 6.

Esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf.

Jegyvásárlás a Budavári Művelődési Ház honlapján: ITT

 

Leírás: Sokan tényként kezelik azt, hogy Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné és Andrássy Gyula között szerelem szövődött. Már a korában is számtalan pletyka keringett arról, hogy a királyné negyedik gyermeke, a Magyarországon született Mária Valéria valójában nem Ferenc József császár, hanem Andrássy gróf leánya volt.

Vajon szerelmes volt-e Erzsébet az egykori forradalmárba – és viszont? Hogyan állt hozzá a császár mindehhez?

Képekkel bőségesen illusztrált előadásból számtalan érdekesség kiderül, amelyek teljesebb képet adnak a fenti kérdések megválaszolásához.

TOVÁBBI ESEMÉNYEK:

Erzsébet királyné – Sisi: Előadássorozat

Három alkalmas előadássorozat:
Részvételi díj: 500 Ft/ alkalom
Jegyfoglalás: 061-920-1211
Előadó: Káli-Rozmis Barbara
Helyszín:  1171 Budapest, Péceli út 222.

Következő előadás: Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya. Esemény a Facebookon: ITT

A jelenlegi helyzet miatt a részvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges.

Alkalmak:

Erzsébet királyné és a magyarok – OKTÓBER 9.
Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya – NOVEMBER 6.
Erzsébet királyné, a nagy utazó DECEMBER 4. A járványügyi helyzet miatt elhalasztva, várhatóan leghamarabb 2021. februárjára.

Szervező: CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház

 

Aventi Erzsébet királyné klubest:

Téma: Sisi családi-baráti körben ünnep idején

Időpont: 2019. december 11. szerda, 18:00-20:15 (szünettel)
Helyszín: Benczúr Ház (Díszterem) – 1068 Budapest, Benczúr utca 27.

Belépődíj: 2200 Ft

Jegyek elővételben kaphatók. Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

Esemény a Facebookon: Adventi Erzsébet királyné klubest

Előadók:
Káli-Rozmis Barbara, a királyné kutatója
Czédly Mónika divattervező, a királyné ruhái hiteles másolatának készítője
Halmos Monika gasztronómus, a királyi család kedvelt ételeinek és desszertjeinek a szakértője
Vilman Melinda, Erzsébet királyné megszemélyesítője

Leírás:
A karácsony a kedvenc ünnepe volt Sisinek, aki sokkal jobban szeretett adni, mint kapni. Mivel ajándékozta meg szeretteit december 24-én, a születésnapján? Az est folyamán több különböző oldalról járjuk körbe a királyi család adventi-karácsonyi időszakát. Betekintést nyújtunk az udvari ünnepnapokba, Sisi szűkebb és tágabb környezetével való viszonyába, illetve abba is, hogy mennyire voltak bensőségesek ezek a kapcsolatok. Czédly Mónikától megtudhatjuk, mit viselt a Erzsébet és családja az ünnepek idején. Természetesen az étkezések, és az ezekkel kapcsolatos érdekes történetek is terítékre kerülnek. Halmos Monika gasztronómus Sisi és a királyi család kedvelt karácsonyi desszertjeiről beszél majd. Az esten Sisit Vilman Melinda személyesíti meg, aki a királyné ruhájának hiteles másolatát fogja viselni.

Ajándékozás és kulturális játék: Az est folyamán ismét lesz kulturális játék, és mivel karácsony az ajándékozás ünnepe, sok díjat oszt majd ki „Erzsébet királyné”. Az ajándékcsomagok értéke: 3000-7000 Ft. A “helyi játékban” való részvétel most is mindösszesen abból áll majd, hogy az érkezéskor kapott karikázós kérdéssort kell kitölteni az előadás során-után (tollat hozzatok), és neveket ráírva beadni. “Sisi” a dobozból fogja kihúzni a szerencsés megajándékozottak neveit – függetlenül a tesztek sikerességétől.

Új könyv – hiteles életrajz olvasmányos formában

Megnyerhető ajándékok, például:

Halmos Monika felajánlásáből – ajándékcsomag Sisi-s virágos recepteket  tartalmazó könyvvel, kandírozott virágokkal. Három-három példány az új  Jean des Cars Ferenc József és Sisi (megjelenés dec.11.), valamint a Daisy Goodwin Sisi angol szerelme című könyvekből a Helikon Kiadó felajánlásával. Czédly Mónika divattervező felajánlásával Erzsébet királyné ruhája hiteles másolatának anyagából és hímzett mintájával készült, Sisi és Elisabeth aláírás-himzéssel díszített szütyők. TEMPT Princess felajánlásával Erzsébethez kapcsolódó ajándéktárgyak-csomagok.

Az adventi klubesten (dec.11.) a Jean des Cars „Ferenc József és Sisi” című könyvet 20 % kedvezménnyel lehet megvásárolni – minden megvásárolt könyv mellé egy darab választható hűtőmágnest (Erzsébet királyné) adunk ajándékba.  + 3 szerencsés a könyvet meg is nyerheti a helyszíni játék keretében.

 

ADVENTI VÁSÁR:  A klubesten lesz egy kis adventi vásárunk (Halmos Monika, Czédly Mónika, TEMPT Princess) is a rendezvény résztvevői számára, amely keretén belül egyes termékek 20-25 százalék kedvezménnyel vásárolhatók (részletek később). A Jean des Cars Sisi és Ferenc József című könyvön kívül a Helikon Kiadó Daisy Goodwin – Sisi angol szerelme című könyv 20 % kedvezménnyel kapható, valamint „A Romanovok utolsó napjai – A jekatyerinburgi tragédia” is (néhány példány erejéig). Minden megvásárolt könyv mellé egy darab választható hűtőmágnest (Erzsébet királyné) adunk ajándékba.

A rendezvényen különleges ajándékcsomagokból lehet vásárolni, jó szívvel ajánljuk a kandírozott virágokat romantikus díszdobozban, vagy a Császári csemegék nevű ajándékcsomagot! Érdemes előre megrendelni, mert a limitált szériában készülnek! A virágos szakácskönyvek is nagy kedvezménnyel lesznek vásárolhatók, ezekről bővebben a rozsakunyho.hu oldalon lehet tájékozódni.

Czédly Mónika divattervező Erzsébet királyné ruhája hiteles másolatának anyagából és hímzett mintájával készült, Sisi és Elisabeth aláírás-himzéssel díszített szütyők. Kis karácsonyi manók.

TEMPT Princess ajándék tárgyak-csomagok.

Belépődíj: 2200 Ft

Jegyek elővételben kaphatók. Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

Film és valóság-Ami a Sissi trilógiából kimaradt

Időpont: 2019. november 21., csütörtök, 18:00–19:30

Helyszín: Erzsébetligeti Színház, 1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/c, Budapest

Káli-Rozmis Barbara előadása

Az esemény a Facebookon: Női szemmel – Film és valóság-Ami a Sissi trilógiából kimaradt

Jegyek: A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát kérjük jelezze az info@kulturliget.hu e-mail címen.

A program telt házas. Regisztrálni már csak a várólistára lehet!

Az Ernst Marischka-féle Sissi napjainkban is az egyik legsikeresebb német nyelvű film a világon. A negédes trilógia célja az volt, hogy elfeledtesse a második világháború borzalmait, és helyette egy távolabbi múltba repítse a nézőket. A három filmnek kevés köze van a történelmi valósághoz, illetve az elsőnek valamivel még több, mint az azt követő kettőnek. De hát nem is ezért szeretjük… Az előadásnak nem az a célja, hogy lehúzza a sokunk számára oly kedves trilógiát, amely Ferenc József feleségét a világ számtalan országában oly népszerűvé tette, hanem az, hogy a történelmi tények a helyére kerüljenek, és megismerjük az igazi Erzsébetet. Sorra vesszük a valóság és a filmtrilógia jelenetei közti hasonlóságokat és eltéréseket. Többek között szó lesz Sissi (vagy Sisi – a hallgatóság ezt is megtudhatja) „súlyos tüdőbetegségéről” is, amely a Sorsdöntő évek (1957) című harmadik részben oly sok ember szemébe csalt könnyeket.

Sokan, amikor a Romy Schneider-féle filmek után meglátnak egy, az igazi Erzsébetről készült portrét, megjegyzik: „De hát nem is volt olyan szép, mint a filmben!” Valóban szebb volt Romy, mint Sisi? Ha Erzsébet nem felelt meg kora szépségideáljának, mik voltak azok a tulajdonságok, amelyek a világ egyik legszebb asszonyává tették? Fény derül arra, miért mondhatjuk azt, hogy a Sissi szereposztása több szempontból is tökéletes; és azt is megtudhatjuk, hogy nem csak Ernst Marischka, hanem a történelem is jó rendezőnek bizonyult…

Az esemény a Facebookon: Női szemmel – Film és valóság-Ami a Sissi trilógiából kimaradt

 

Erzsébet királyné emléke előtt tisztelegve – I. RoyalCake

 

Időpont: 2019. november 9., szombat, 10:00–18:00
Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély

Erzsébet királyné kutatójaként Káli-Rozmis Barbara rövidebb előadásokat tart a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezésre kerülő, nagyközönség számára is nyitott I. RoyalCake Országos, nemzetközi torta-és cukrászati artisztikai versenyen 2019. november 9-én (10:00–18:00). A szervezők nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a rendezvényük, tisztelegjen Erzsébet királyné emléke előtt. Olyan cukrászati alkotásokat láthat a nagyközönség, amelyeket a császári-királyi időszak (különösen Sisi) és Mária Terézia kora ihletett. Az esemény magyar és nemzetközi szinten is egyedülálló. Az I.RoyalCake rendezvényt Habsburg György felesége, Habsburg Eilika oldenburgi hercegnő fogja megnyitni, aki személyében a verseny egyik zsűritagját is üdvözölhetjük. A program műsorvezetője Holló Márta televíziós műsorvezető lesz.

A programon Czédly Mónika divattervező (Erzsébet királyné ruhái hiteles másolatainak a megálmodója) és Halmos Monika gasztronómus (Sisi kedvelt desszertjeinek a szakértője) is részt vesz és felszólal majd, a témához és a királynéhoz kapcsolódó érdekességeket megosztva a közönséggel. És természetesen végig jelen lesz Erzsébet királyné megszemélyesítője is, aki Czédly Mónika ruharekonstrukcióját fogja viselni.

ELŐADÓK (15 perces előadások az alábbi időpontokban):
Káli-Rozmis Barbara – Czédly Mónika (15 perces előadások)
Halmos Monika 13:30-tól fél órás előadást tart.

11:15 Erzsébet királyné és a magyarok: „…Magyar érzéseimet illetőleg, melyekkel, ha velem ki akar jönni, soha sem szabad szembe szállnia”
12:15 A lovarda (a verseny helyszíne): Sisi és a szerelem „Úgy néz ki, mint egy angyal, és úgy lovagol, akár az ördög!”
13: 15 A király és a királyné asztalánál: Miért távoztak a vendégek korgó gyomorral a királyi vacsoráról?
13:30 Halmos Monika: Utazás az ehető virágok földjén
14:00 Testedzés és diéta: Sisi „dereka elképzelhetetlenül vékony, és járása roppant kecses”
15:00 A világ egyik legszebb asszonya: „Sisi olyan sugárzóan szép volt, hogy itt is mindenkit megőrjített.”

A rendezvény ideje alatt a Királyi Kastély kiállításai megtekintésére is van lehetőség, amellyel érdemes élni, különösen azoknak, akik még nem, vagy csak régebben látogatták meg Erzsébet királyné legkedvesebb rezidenciáját, amelynek egyre több termét nyitják meg a látogatók előtt. (Jegyek már kapható! Link lentebb.) További információkat a programmal kapcsolatban folyamatosan olvashattok majd a szervezők oldalain is (linkek lentebb).

Az esemény a FacebookonI.RoyalCake
Jegyek: I.RoyalCake

Sisi és a lóverseny divat – Derby és Divat Fesztivál, Kincsem Park, 2019. június 30.

A Kincsem Park legnagyobb és legelegánsabb eseményén-lóversenyén, a Derby és Divat Fesztiválon (2019. június 30. vasárnap délután) Erzsébet királyné kutatójaként Káli-Rozmis Barbara tart előadást Vilman Melinda társaságában, aki Erzsébet királynét testesíti meg Sisi egyik ruhájának hiteles reprodukcióját viselve, amelyet Czédly Mónika divattervező készített. Czédly Mónika pedig divattörténeti érdekességeket oszt majd meg a közönséggel, hiszen Erzsébet királyné a lovaglóruhával kapcsolatban is maradandót alkotott.

Két futam között fogunk 2 x 15 perces előadás tartani a színpadon a nagysátorban, mialatt a kivetítőn a témához kapcsolódó képeket láthat a közönség. Az előadás alkalmával lesz egy kis (helyi) kulturális játék is, amelynek fődíja 2 db Sisi-jegy a Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. felajánlásából. A szerencsés nevét – ez esetben – természetesen “Erzsébet királyné” fogja kihúzni.

Képen: Czédly Mónika, Vilman Melinda és Káli-Rozmis Barbara

További képek az eseményről: Facebook – Derby és Divat Fesztivál

Videó az előadásról (youtube): Kincsem Park

Erzsébet királyné klub előadás: 2019. május 26. vasárnap, 12:30 – 14:50

Erzsébet királyné lóháton – Káli-Rozmis Barbara előadása

Az előadás az Erzsébet Királyné Futam (május 26. vasárnap) alkalmából lesz.

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Időpont: 2019. május 26. vasárnap, 12:30 – 14:50

Helyszín: Kincsem Park, Turf Szalon (V.I.P. fogadóterem)

Cím: Kincsem Park, Budapest, Albertirsai út 2-4, 1101

Az esemény a Facebookon: Erzsébet királyné lóháton 

Belépőjegy: 1600 Ft

A programon való részvétel a helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

Az esemény leírása:
Kik voltak azok, akik Erzsébet királynét a vad és szenvedélyes vágtázásokon hazánkban és Európa-szerte kísérték? Milyen kapcsolatokat alakított ki Őfelsége a lovasokkal, akik közül sokaknak a merészsége nemcsak a lóháton nyilvánult meg, hanem más tevékenységeknél is? Határokat számukra gyakran csak a természet jelölt ki: Erzsébet is több lovasbalesetet szenvedett, volt olyan, amely igen súlyosnak bizonyult… (Erről, és további bukásairól is lesz szó részletesebben.) Az előadás során, sok egyéb érdekesség mellett, az Erzsébet életét végigkísérő udvari arisztokrácia áskálódásokkal teli mindennapjaiba is betekintünk. Megismerhetik a résztvevők például Mary Throckmortont, Mária Valéria főhercegnő angol nevelőnőjét, és azt is megtudhatják, hogyan irányították a királynét azok az emberek, akikre rábízta az ő „egyetlenkéjének” felügyeletét. A helyszín és az alkalom lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők bepillanthassanak a királyné számára oly’ kedves lóversenyek világába is. Az előadás során megismerhetik Őfelsége néhány kedvenc lovát, és a híres magyar csodalóról, Kincsemről is hallhatnak, akinek a tulajdonosa Erzsébettel és Ferenc Józseffel is kapcsolatban állt. Előadásomat átszövik a hazánkban még nem publikált, Erzsébet királynéval kapcsolatos 19. századi források és dokumentumok. És természetesen, mivel tavasz van, ez alkalommal is szerepet kap a szerelem…
Erzsébet királyné gyakran alapított és ajándékozott kupát a különböző lóversenyek győzteseinek. Különösen örülök a lehetőségnek és megtiszteltetésnek, hogy a Kincsem Parkban az ő tiszteletére alapított kupa alkalmából (Erzsébet Királyné Díj) tarthatok előadást.

Jegyvásárlás:  jegy@temptprincess.hu

Helyek elfoglalása érkezési sorrendben: 12:10-től

VETÉLKEDŐ: A program végén Erzsébettel kapcsolatos ajándékokat „sorsolunk ki” azok között, akik a szünetben jól megválaszolják az előadás témájával kapcsolatos (tesztes) kérdéssort. (Az online játszható Erzsébet királyné Tavaszi Vetélkedő válaszait beküldők nevei közül is most húzzuk ki a szerencséseket, egy másik húzás keretén belül.)
„AJÁNDÉKBOLT”: A programon a résztvevők kisebb, Erzsébethez kapcsolódó „támogatói ajándékokat” is vásárolhatnak. Az tárgyakon szereplő képeket az Osztrák Nemzeti Könyvtár jóvoltából használjuk.

EGYÉB INFORMÁCIÓ:  Az előadásom után az Erzsébet királyné futamig (folyamatosan lovas futamok lesznek – 14 órától 18 óráig), amely körülbelül 17 órakor fog kezdődni, lehetőség van kedvező áron megebédelni, valamint velem (és egymással) beszélgetni.

A 2019. március 5-ei klub előadás 17 perces összefoglalója itt nézhető meg (a május 26-ai előadás egy másik megközelítésből lesz):
Erzsébet királyné klubest – Erzsébet és a lovaglás (Benczúr Ház)

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KLUBEST – 2019. március 5. kedd – 19:00-21:10

TITKOK, REJTÉLYEK ÉS SZENVEDÉLYEK

Erzsébet királyné és Bay Middleton – Rudolf koronaherceg és Vetsera Mária

Időpont: 2019. március 5. kedd – 19:00-21:10 (21:30)
Helyszín: Benczúr Ház (Díszterem) – 1068 Budapest, Benczúr utca 27.

JEGY:
Belépőjegy: 1600 Ft

Jegyek elővételben (is) kaphatók.

Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

KÁLI-ROZMIS BARBARA, Erzsébet királyné kutatójának előadása és beszélgetése

VÉR ESZTER VIRÁG történésszel, Erzsébet királyné kutatójával

AJÁNDÉK: Minden elővételben vásárolt jegy mellé a helyszínen választható egy darab hűtőmágnes Erzsébet királyné (vagy családtagjai) képével.

(A mágneseken szereplő képek az Osztrák Nemzeti Könyvtár tulajdonában állnak.)

Az esemény leírása:

Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné gyermekkorától kezdve szenvedélyes és vakmerő lovas volt. Minél nehezebb terepen találta magát, annál jobban élvezte a vágtázást. Akár egy egész napot is képes volt lóháton eltölteni. Sisi, korának egyik legjobb női lovasa különösen az angol stílusú falkavadászatokat kedvelte. Egy ilyen vadászat alkalmával találkozott a híres skót lovas-vadásszal, Bay Middletonnal. Middleton eleinte rendkívül tiltakozott az ellen, hogy Erzsébet kísérője legyen, sőt, még látni sem akarta! Az első találkozás alkalmával a híres nőcsábászt azonnal lenyűgözte az osztrák császárné szépsége, kedvessége és lovaglótudása. Sisi is hamar szimpátiát érzett a skót iránt. Innentől kezdve heteket száguldoztak együtt lóháton, Middleton még étkezések alkalmával is – habár ezt származása nem tette volna lehetővé – a királyné mellett ült nem kis felháborodást keltve ezáltal. A férfi még Gödöllőn is élvezte Erzsébet vendégszeretetét – mindez Rudolf trónörökös nemtetszésébe ütközött. Már akkoriban is keringtek a pletykák azzal kapcsolatban, milyen viszony lehetett Bay Middleton és Erzsébet között. Mindezt kimerítő részletességgel taglaljuk.
Mi késztethette a királynét arra, hogy 1882-ben teljesen váratlanul és végleg felhagyjon a lovaglással? A komoly riadalmakat okozó lovasbaleseteivel vagy azzal hozható ez összefüggésbe, hogy Bay Middleton hat évnyi halogatás után ugyanazon év októberében végre feleségül vette menyasszonyát?
 
Időnként a trónörökös, Rudolf főherceg is részt vett édesanyja társaságában a vadászatokon. A koronaherceget 130 évvel ezelőtt, 1889. január 30-án Vetsera Mária bárónő társaságában holtan találják a mayerlingi vadászkastélyban. A hivatalos verzió szerint a főherceg pillanatnyi elmezavarában kettős öngyilkosságot követett el – előbb Máriát, majd önmagát lőtte fejbe. Annak ellenére, hogy mindketten írtak búcsúleveleket, már akkoriban is sokan megkérdőjelezték az önkezűséget. A tragédiát számos homályos és ellentmondásos részlet lengi be még ma is. Kettős öngyilkosság? Gyilkosság? Összeesküvés? A program második részében ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat Vér Eszter Virág történész társaságában.Kíváncsian várjuk a fenti témákkal kapcsolatos véleményeteket és észrevételeiteket a családias jellegű program keretén belül, amelynek során az előadás körülbelül fél órás szünetében, valamint a program végén beszélgetésre nyílik lehetőség a felvetett témákkal kapcsolatban Vér Eszter Virág történésszel és Káli-Rozmis Barbarával.
 
JEGY:
Belépőjegy ajándékkal: 1600 Ft
Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

AJÁNDÉK: Minden elővételben vásárolt jegy mellé a helyszínen választható egy darab hűtőmágnes Erzsébet királyné (vagy családtagjai) képével. (A mágneseken szereplő képek az OsztrákNemzeti Könyvtár tulajdonában állnak.)

VETÉLKEDŐ és sorsolás: A program végén kisebb, Erzsébettel kapcsolatos ajándékokat sorsolunk ki azok között, akik a szünetben jól megválaszolják az előadás témájával kapcsolatos (tesztes) kérdéssort.(A program nemcsak azoknak lehet érdekes, akik jól ismerik a királyné életútját, hanem azok is egy kerek, egész történetet hallhatnak, akik még nem sokat tudnak Sisiről.) Nagyon szépen köszönjük a Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H., hogy ajándék Sisi-jegyekkel támogatta a játékot.

Farsangi játék kérdéssora elérhető ITT.

Az esemény linkje a Facebookon: Erzsébet Királyné Klubest

A Benczúr Ház díszterméről készült képek © Benczúr Ház

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ – Mítosz és Valóság

 

STEFÁNIA PALOTA, BUDAPEST – 2018. november 25. vasárnap, 10:00–14:00

Káli-Rozmis Barbara előadása és Czédly Mónika (Erzsébet királyné ruhái hiteles másolatának készítője) ruhabemutatója

In English: Programs

Káli-Rozmis Barbara előadása és Czédly Mónika ruhabemutatója a Stefánia Palotában sokszínű program keretében. 2017-ben a koronázási ruha a Magyar Kézműves Remek Díjjal lett kitüntetve. Erzsébet királyné a koronázási ceremónián viselt ruhájának hiteles másolata most először kerül Budapesten kiállításra (a program keretén belül tekinthető meg); a ruhát először a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatták be. A rendezvényen fellép a Budapest Táncművészeti Stúdió a Bécsi keringő, a Kék Duna keringő, a Palotás és a Csárdás táncával. Részleteket hallhatunk az Elisabeth és a Rudolf musicalekből Potvorszki Anita előadásában, aki Erzsébet királyné ruhájának Czédly Mónika által tervezett és elkészített hiteles másolatát fogja viselni.

Erzsébet magyar királyné és osztrák császárné halálának 120 éves évfordulójára előadással egybekötött ruhakiállításal és gasztronómiai utazással emlékezünk.

A rendezvény célja, hogy Erzsébet emlékét életben tartva, alakját elfogulatlanul, a legfrissebb kutatások birtokában megszerzett tudás átadásával tárja a közönség elé. A legtöbben az 1950-es évek Ernst Marischka-féle Sissi című trilógiájából ismerik meg Erzsébetet a gyönyörű Romy Schneider alakításában.

De milyen volt Sisi valójában? A program keretében szó lesz életének főbb állomásairól, valamint sok kevésbé ismert tényre és általában “elhanyagolt” részletre is hangsúlyt helyezünk. Sok tévhitet és féligazságot leplezünk le, megismerve a legendás királyné emberi oldalát és igazi személyiségét egyaránt.

Az esemény hivatalos hirdetménye a teljes, sokszínű műsorkínálattal a Facebookon: Stefánia Palota – Erzsébet királyné – Mítosz és Valóság

Jegyek kaphatók (az eseményre helyjegy vásárolható) ITT: Jegymester

Belépő, amely magába foglalja az ebédet: 6000 Ft
Belépő ebéd nélkül: 3000 Ft (Az “engedmény” menüből választandó ki.)

Néhány kép a rendezvényen készült hivatalos fotókból

 

shares