Videók

Az alábbi videókat az Erzsébet királyné – Empress Elisabeth Facebook oldalam követői számára készítettem, és tettem először közre a Facebookon (videók), mielőtt még a youtube-ra felkerültek. A videók egy része rögtönzött, másik része előre átgondolt felvétel, azonban nem “előadás”. Aki az előadásaimat szeretné meghallgatni, a következő programokon megteheti: Programok

Káli-Rozmis Barbara

In English (videos – subtitled): Here

Aki nem maradt hű Erzsébethez: Bay Middleton

Táviratok Rudolf trónörökösnek és a mayerlingi dráma titka SUBTITLED

Erzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején (Benczúr Ház, 2019)

Erzsébet királyné és Gizella, a magyar királykisasszony. SUBTITLED

Erzsébet császárné-királyné fürdőszobái, híres gyémántékszerei és hajereklyéje SUBTITLED

A francia titkosrendőrök Erzsébet királyné nyomában SUBTITLED

Erzsébet mint anya: az első gyermek, Zsófia főhercegnő SUBTITLED

Sisi és gyermekei budai menedéke a kolera idején SUBTITLED

Ernst Marischka – Sissi: Miért éppen Erzsébet? (1. videó a témában) SUBTITLED

Erzsébet eljegyzési ajándéka Ferenc Józsefnek

Hogyan ünnepelte Mária Valéria főhercegnő és családja Bécsben a karácsonyokat?

Fanny Feifalik, Erzsébet királyné fodrásznője

Erzsébet királyné ruhái Abbáziában – Riport Czédly Mónika divattervezővel

Megemlékezés Erzsébet királynéról – 2019. szeptember 10.

Bécs: Hofburg – Téli lovarda (előtt) – Vetsera Palota – Grand Hotel – Hofburg, Sisi Múzeum

A videó elején a Hofburg téli lovardájánál egy kis érdekességet mondok el Erzsébet királyné és a lovaglás témakörben, ezután az egykori Vetsera Palotához, illetve annak helyére látogatunk el, majd a Grand Hotelbe megyünk, ahol nemcsak a bálterembe és néhány közösségi helyre, hanem egy lakosztályba is bepillantást nyerünk (mégpedig abba a lakosztályba, amelyet José Carreras operaénekes rendszeresen kibérelt bécsi tartózkodásaira mindaddig, amíg lakást vásárolt magának az osztrák fővárosban), mindezzel felidézve a 19. század hetvenes-nyolcvanas éveit. A Grand Hotel 1870-ben nyílt meg (elnézést kérek, az egyik dátumként ’72-t, majd pár mondattal később ’70-et említek, ez utóbbi a helyes dátum!) A videóból megtudhatjátok, mi a kapcsolódási pont a Grand Hotel és Mayerling között… Végül ismét a Hofburgba megyünk, hogy a Sisi Múzeumban felvessük a Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. jóvoltából azt a két Sisi Jegyet, amelyet a 2019. március 5-én este 19 órától kezdődő program online és helyszíni kulturális “vetélkedői” fődíjaiként ajánlottak fel (komplex belépőjegy, több, Erzsébettel kapcsolatos múzeum látogatható vele 29,90 € / db).

Belvedere Palota, Bécs

Erzsébet királyné és a lovaglás – Gödöllői Királyi Kastély parkja

A videó témájából készült írásom: Hogyan vált Erzsébet királyné a monarchia egyik legjobb lovasává?

Bécs, Hofburg – Osztrák Nemzeti Könyvtár előtt 

(Kiegészítés a rögtönzött videóhoz, hogy a Sisi Múzeum nem mögöttem, hanem a könyvtár jobb oldala felől található – egy kis sétányira.)

Erzsébet királyné – Kincsem Park, lóversenypálya

Erzsébet királyné a névnapját Gödöllőn ünnepelte

Erzsébet-nap alkalmából (november 19.) Gödöllőn jártunk. A napsütés ellenére jól fel kellett öltözni, mert kicsit hideg volt. Először a Királyi Kastély előtt mesélek arról, hogyan ünnepelte Erzsébet Gödöllőn a neve napját, amely az egész település ünnepe volt. Szerencsések vagyunk, mert kellemes zene szűrődik ki a kastélyból, mialatt beszélek, úgyhogy ezt hallgathatjátok Ti is, és ezáltal is részesei lehettek annak a hangulatnak, amely gyakorta fogadja a Királyi Kastély látogatóit 🙂 Ezután az Erzsébet-parkba, a királyné szobrához látogatunk (Róna József alkotása), majd a mögötte levő sziklahalmot (amely szintén a királyné emlékére készült – Zala György alkotása) tekintjük meg. A videó felvétele után egy megemlékezésre is sor került a királyné szobránál Czédly Mónika vezetésével.

Sisi viaszszobra – Madame Tussauds Múzeum, Bécs

Kiegészítések a lenti videóhoz: Az Erzsébetről készült Winterhalter-festmény 1865-ös (a videóban elhangzik ez az évszám a képpel kapcsolatban, azonban véletlenül egy másik, 1864, is elhangzik). Az általam említett francia magazin, a Le Modes Parisiennes megjelenési hónapjában nem voltam biztos, megnéztem a feljegyzéseimet, májusban adták ki (1865. május 20.), emellett a Swarovski ékszer nevét is helyesbíteném.

A Schönbrunni Kastély advent idején – Erzsébet királyné

A Schönbrunni Kastélyhoz, hogy elkerüljük a tömeget, hétköznap kora reggel érkeztünk. Már kígyózott a sor a jegypénztár és a ruhatár előtt az eső ellenére is. Érdemes előre jegyet vásárolni, mert akkor “csak” a bejutásnál kell várakozni, illetve ilyenkor korán reggel nem is kellett – láthatjátok majd néhány pillanat erejéig, hogy sorállás nélkül lehet bejutni a kiállításra. A videóban beszélek kicsit a kastély előtti karácsonyi vásárról, valamint látható lesz néhány stand is. A vásáros “jeleneteknél” érdemes megfigyelni a sirályokat, amelyek a kastély környékén köröztek, amikor ott voltunk. Akik jól ismerik a királynét, tudják, hogy Erzsébet néhány versében sirályként jelenítette meg magát (mint egy fogolyként érezte magát a Hofburgban és a Schönbrunni Kastélyban, akit aranykalitkába zártak be). Így a madarak jelenléte is megidézi Sisit. A videó második részében megismerhetitek a menyasszony Sisi a kastélyba érkezésének részleteit, ezenkívül megmutatom Erzsébet schönbrunni lakosztályának ablakait is, valamint beszélek az itteni tornaterméről, elmondom, hogy hol volt, és egyéb érdekességeket ezzel kapcsolatban. (A videóban említett Adventi – kulturális témájú – játék Erzsébet királyné születésnapja – dec.24. – és karácsony alkalmából itt tekinthető meg: Facebook – Adventi játék húzása, december 23.)

Erzsébet császárné (Sisi) karácsonyai a bécsi Hofburgban

A videó témájából készült írásom itt olvasható: Erzsébet királyné és gyermekei karácsonyai a bécsi Hofburgban. Rudolf és Mária Valéria kapcsolata.

Karácsonyi jókívánságok a bécsi Hofburgból – Christmas Wishes from Vienna Hofburg

(A videó első két harmada a külföldieknek készült – angolul, a harmadik harmada pedig a magyaroknak – magyarul hallható.)

A Gödöllői Királyi Kastély télen

A zenés (szöveg nélküli) videó a Királyi Kastély parkjában (alsó és felső parkban) az első hópelyhek leesésekor készült 2018 telén.

 

shares