Videók

Ha a királynéról és családjáról újabb és újabb érdekességeket szeretne megtudni, kérem, kedvelje a YouTube csatornámat! Köszönöm!

Az alábbi videókat az Erzsébet királyné – Empress Elisabeth Facebook oldalam követői számára készítettem. Egy része rögtönzött, a másik előre átgondolt felvétel, azonban a legtöbb nem “előadás”. Aki az előadásaimat szeretné meghallgatni, a következő programokon megteheti: Programok

Káli-Rozmis Barbara

Erzsébet királyné és magyar udvarhölgye Bártfán

Aki nem maradt hű Erzsébethez: Bay Middleton

Jó anyák vagy rossz anyák? Erzsébet királyné és Andrássy Gyuláné

Táviratok Rudolf trónörökösnek és a mayerlingi dráma titka SUBTITLED

Erzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején (Benczúr Ház, 2019)

Erzsébet királyné és Gizella, a magyar királykisasszony. SUBTITLED

Erzsébet császárné-királyné fürdőszobái, híres gyémántékszerei és hajereklyéje SUBTITLED

A francia titkosrendőrök Erzsébet királyné nyomában SUBTITLED

Erzsébet mint anya: az első gyermek, Zsófia főhercegnő SUBTITLED

Sisi és gyermekei budai menedéke a kolera idején SUBTITLED

Ernst Marischka – Sissi: Miért éppen Erzsébet? (1. videó a témában) SUBTITLED

Erzsébet eljegyzési ajándéka Ferenc Józsefnek

Hogyan ünnepelte Mária Valéria főhercegnő és családja Bécsben a karácsonyokat?

Fanny Feifalik, Erzsébet királyné fodrásznője

Erzsébet királyné ruhái Abbáziában – Riport Czédly Mónika divattervezővel

Megemlékezés Erzsébet királynéról – 2019. szeptember 10.

Bécs: Hofburg – Téli lovarda (előtt) – Vetsera Palota – Grand Hotel – Hofburg, Sisi Múzeum

A videó elején a Hofburg téli lovardájánál egy kis érdekességet mondok el Erzsébet királyné és a lovaglás témakörben, ezután az egykori Vetsera Palotához, illetve annak helyére látogatunk el, majd a Grand Hotelbe megyünk, ahol nemcsak a bálterembe és néhány közösségi helyre, hanem egy lakosztályba is bepillantást nyerünk (mégpedig abba a lakosztályba, amelyet José Carreras operaénekes rendszeresen kibérelt bécsi tartózkodásaira mindaddig, amíg lakást vásárolt magának az osztrák fővárosban), mindezzel felidézve a 19. század hetvenes-nyolcvanas éveit. A Grand Hotel 1870-ben nyílt meg (elnézést kérek, az egyik dátumként ’72-t, majd pár mondattal később ’70-et említek, ez utóbbi a helyes dátum!) A videóból megtudhatjátok, mi a kapcsolódási pont a Grand Hotel és Mayerling között… Végül ismét a Hofburgba megyünk, hogy a Sisi Múzeumban felvessük a Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. jóvoltából azt a két Sisi Jegyet, amelyet a 2019. március 5-én este 19 órától kezdődő program online és helyszíni kulturális “vetélkedői” fődíjaiként ajánlottak fel (komplex belépőjegy, több, Erzsébettel kapcsolatos múzeum látogatható vele 29,90 € / db).

Belvedere Palota, Bécs

Erzsébet királyné és a lovaglás – Gödöllői Királyi Kastély parkja

A videó témájából készült írásom: Hogyan vált Erzsébet királyné a monarchia egyik legjobb lovasává?

Bécs, Hofburg – Osztrák Nemzeti Könyvtár előtt 

(Kiegészítés a rögtönzött videóhoz, hogy a Sisi Múzeum nem mögöttem, hanem a könyvtár jobb oldala felől található – egy kis sétányira.)

Erzsébet királyné – Kincsem Park, lóversenypálya

Erzsébet királyné a névnapját Gödöllőn ünnepelte

Erzsébet-nap alkalmából (november 19.) Gödöllőn jártunk. A napsütés ellenére jól fel kellett öltözni, mert kicsit hideg volt. Először a Királyi Kastély előtt mesélek arról, hogyan ünnepelte Erzsébet Gödöllőn a neve napját, amely az egész település ünnepe volt. Szerencsések vagyunk, mert kellemes zene szűrődik ki a kastélyból, mialatt beszélek, úgyhogy ezt hallgathatjátok Ti is, és ezáltal is részesei lehettek annak a hangulatnak, amely gyakorta fogadja a Királyi Kastély látogatóit 🙂 Ezután az Erzsébet-parkba, a királyné szobrához látogatunk (Róna József alkotása), majd a mögötte levő sziklahalmot (amely szintén a királyné emlékére készült – Zala György alkotása) tekintjük meg. A videó felvétele után egy megemlékezésre is sor került a királyné szobránál Czédly Mónika vezetésével.

Sisi viaszszobra – Madame Tussauds Múzeum, Bécs

Kiegészítések a lenti videóhoz: Az Erzsébetről készült Winterhalter-festmény 1865-ös (a videóban elhangzik ez az évszám a képpel kapcsolatban, azonban véletlenül egy másik, 1864, is elhangzik). Az általam említett francia magazin, a Le Modes Parisiennes megjelenési hónapjában nem voltam biztos, megnéztem a feljegyzéseimet, májusban adták ki (1865. május 20.), emellett a Swarovski ékszer nevét is helyesbíteném.