Gödöllői Királyi Kastély

In English: Royal Palace of Gödöllő

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, a folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély történelmi és műemléki szempontból is kiemelkedő értéke hazánknak. Olyan közeg, ahol békében megfér egymás mellett a kulturális, turisztikai és protokolláris funkció – mindez családbarát szolgáltatásokkal fűszerezve.

Építtetője, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar fôura, Mária Terézia királynő kancelláriaminisztere, Grassalkovich I. Antal új stílust teremtett a magyar kastélyépítészetben. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején, Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelyeként szolgált a kastély. A II. világháború után szovjet laktanya és szociális otthon működött a falai között, s ez az épület lassú pusztulásához vezetett. A kastély-együttes felújítása az 1990-es évek elején kezdődött, és 1996 óta fogad látogatókat, a világ minden tájáról. Történetének korszakait a kastély múzeumának állandó kiállítása mutatja be (barokk időszak, a királyi család gödöllői tartózkodása, a Gizella-szárny lakosztálya pedig a legutóbbi időkig követi a kastélyhoz fűződő eseményeket). Megújult a barokk színház és a Királydombi pavilon is (mindkettő csak tárlatvezetés keretén belül látogatható).

A közelmúltban új látnivalók sorával gazdagodott a múzeum és programja: megújult a kastélykert, újjáépült az Erzsébet-veranda, látogatható a Horthy-bunker, elkészült a lovarda és a barokk istálló, megnyílt a 3D vetítő, valamint új állandó kiállítást létesítettek – a Királyi és Főúri Lovaskultúra. A kastély széleskörű múzeumpedagógiai kínálata az élményszerű tanulást segíti elő.
A Gödöllői Királyi Kastélyt a történelmi tradíció és korhűen felújított, a legmagasabb protokolláris igényeket is kielégítő reprezentatív terei mellett színes kulturális programkínálata teszi ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézményévé és turisztikai célpontjává.

Fénykép: Légifelvétel a Királyi Kastélyról © Gödöllői Királyi Kastély

 

Állandó kiállítás: Grassalkovichok kora, Királyi lakosztályok, Erzsébet királyné emlékkiállítás, A kastély 20. századi története 

Hivatalos honlap: Gödöllői Királyi Kastély

Belépődíjak, jegyek vásárlása: Belépők ; Nyitvatartás

A kastély reprezentatív rendezvények helyszínéül is szolgál: További információ

 

Aktuális programok a Királyi Kastélyban: PROGRAMAJÁNLÓ

Írások a Királyi Kastélyról: Káli-Rozmis Barbara – A Gödöllői Királyi Kastély

Múzeumok és kastélyok Erzsébet királynéval kapcsolatban: Ajánló

A Gödöllői Királyi Kastély  © Gödöllői Királyi Kastély