Olvasói vélemények

Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? (Helikon Kiadó)

Lektorálta: Pálinkás Patricia Zita történész

Kapható a könyvesboltokban és az online könyváruházakban. Kedvesményesen megvásárolható (például): Bookline

Ajánló és egyéb érdekességek ITT: A könyvről

A hozzászólások és vélemények egy része az Erzsébet királyné csoportomban, a könyvvel kapcsolatos posztok alatt olvasható.

Az alábbi képek – a több, mint kétszáz illusztrációt tartalmazó, 468 oldalas kiadványban is benne vannak.

 

„Káli-Rozmis Barbara Erzsébet királyné és a magyarok című új könyve annyiban jelent újdonságot a sok életrajz között, hogy kifejezetten a királyné és a magyarok közti viszonyt vizsgálja. Nagyon régen olvastam ennyire élvezettel történeti szakmunkát. A szerző érthető, érdekes, olvasmányos stílusban dolgozta fel a témát, miközben megfelel a történetírók minden kritériumának. (Sok oldalon át pontosan megjelöli a felhasznált forrásokat, és képes a forráskritikára is.)

Káli-Rozmis Barbara könyve alapján szeretném megmutatni a királyné és a magyarok kapcsolatának néhány aspektusát:” Az írás itt olvasható

Jánosi Vali

 

„…A magyar kiegyezésért mindent megtett, ami erejéből telt, és már akkor támogatta az ügyet, amikor a bécsi udvarban még hallani sem akartak róla. Erről olvashatunk részletesen is Káli-Rozmis Barbara új könyvében, aminek Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? a címe. Az életrajz gyönyörűen megírt, részletgazdag, hiteles, és valóban megidézi nekünk Erzsébetet. Látjuk, ahogy belép valahova, halljuk, ahogy megszólal, és érezzük, amit ő érezhetett. Ezt a legnehezebb visszaadni. Hiszen egy író fogalmazhat jól, utánanézhet minden fontos adatnak, de ahhoz tehetség kell, hogy létrehozza a találkozást az olvasó és az általa bemutatott személy között. Káli-Rozmis Barbarának ez sikerült. Könyvében valóban találkozhatunk azzal az Erzsébet királynéval, akit megismert a sok éves kutatása során.”

Wéber Anikó író – A teljes könyvajánló itt olvasható: Milyen volt valójában Erzsébet királyné?

 

„Sok jó életrajzi munkát olvastam már, ahol a szerzők hitelesen és alaposan leírták az olvasóknak a kutatásaikat, de ebben a könyvben ennél többről van szó, mert a te szöveged élt, sokszor meghatott, megérintett, elgondolkodtatott. Nagyon tetszett, ahogy fogalmazol. Annyira kifejező volt! Nemcsak leírtad, mikor mi történt Erzsébettel, hanem tényleg megelevenedett előttem az alakja. Sokkal közelebb kerültem most hozzá, mint korábban bármelyik róla szóló könyvet olvasva. Én mindenképp írónak neveznélek. Köszönöm az élményt!”

Wéber Anikó író

 

„Voltam olyan szerencsés, hogy az elsők között vehettem át Barbara könyvét. Már a borító magával ragadott szép, igényes kivitelezésével, és azzal, hogy két nagyon különleges festmény került rá. Aztán három nap alatt ki is olvastam, nem tudtam letenni. Úgy gondoltam, hogy nekem, aki Erzsébet-életrajzokon és regényeken nőtt fel, már nem nagyon lehet újat mutatni. Nos, Barbarának sikerült! A könyv külön érdeme, hogy barokkos körmondatok helyett érthető, olvasmányos formában tárja elénk Erzsébet történetét, így nemcsak a szakmai közönség számára lett elérhető egy hiteles forrás, hanem bárki számára. Ezt sokszor hiányolom a királyné életével foglalkozó szakirodalomból. Szívből ajánlom e könyvet mindenkinek, és gratulálok az írónőnek!”

Vas Viktória Élő történelmi előadó

 

„Nem mondom, hogy minden Erzsébetről megjelent könyvet olvastam,de nagyon sokat igen. A Te műved más, szinte hallottalak a narrátor szerepében, a “szereplők” megjelennek-láthatóak, nem az unalomig ismert frázisokról szól, mintha megismernéd közben a rejtélyt, persze nem, mert azt hiszem Erzsébetet senki nem tudja megfejteni. Csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni a könyvedről! Gratulálok!😘”

 

„Már kiolvastam és tényleg a legjobb könyv amit eddig olvastam róla 🥰
Sok új érdekességet tudhattam meg róla.”

Éberli Tamara Laura

 

„Eddig ez a könyv a legjobb, amit olvastam a témában. Az írónő sok éve kutatja Erzsébet királyné életét és ez megjelenik a könyv lapjain is. Bár a könyv középpontjában a Királyné magyarokhoz fűződő viszonya áll, ez egyben egy életrajz is. Lenyűgözően megírt történeteket fűz össze regénnyé, melyek olvasása közben úgy éreztem végig, mintha én is ott lennék és testközelből átélném az eseményeket. Úgy érzem, fontos megemlítenem, hogy a mű egyetlen párbeszéde és esemény leírása sem fikció, visszakövethető forrásokból gyűjtött anyag, melyeket a Királyné környezete jegyzett fel. A könyv ajánlását maga Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Erzsébet királyné ükunokája írta, aki (hogy segítse a könyv elkészültét) a családi archívumot is megnyitotta a szerző előtt, illetve rendelkezésére bocsátott családi fotókat, dokumentumokat, relikviákat. Ez a könyv számomra a letehetetlen kategória volt, jó szívvel ajánlom mindenkinek. ❤”

Gál Eszter

 

Ez a könyv nem egy ‘sokadik’ Sisi könyv! Én 10 éves koromban fogtam először kezembe Egon Corti Cäsar: Erzsébet című alkotását.. Akkor szerettem meg a királyné személyiségét, érdekes egyben szomorú életrajzát. Ezután sok könyvet, cikket olvastam róla. Mindegyikkel új és újabb információval gazdagodtam. Az lett az érzésem, hogy “két fajta” könyv létezik: egy hiteles ugyanakkor egy nehezen ’emészthető’ lassabban olvasható (ami hiteles és korábbi forrásokkal alátámasztott) és a ‘ponyva’ könnyen befogadható Erzsébet könyvek. Barbara könyve azért rendkívüli mert ezt a két “műfajt” összekötötte, hiszen a könyve olyan mintha egy regényt olvasnánk: ha kezébe veszi az ember már nem tudja letenni! Ugyanakkor ahogy már sokan mondták előttem minden ami benne van hitelesen megalapozott, kutatásokkal alátámasztott írás!”

Bártfai Erika

 

„Drága Barbara. Kiolvastam a csodálatos könyvét. Amint azt korábban írtam, nem ez ez volt az első Erzsébet királynéval foglalkozó könyv, amit olvastam. Számomra nemvárt meglepetést jelentett a kiadvány. Azt éreztem, egy magyar ember szemével írja egy magyar embernek. Csodálatosan alapos, számomra hiteles anyagot ismertem meg. A jegyzetek bizonyítják azt a hatalmas ismeretanyagot melyet megosztott az olvasóval. Az illusztrációk gyönyörűek. A könyv papírminősége méltó a tartalomhoz. Nagyon szépen köszönöm a munkáját. Kívánom, hogy az elkövetkező időben sok öröme legyen az Erzsébet királyné kultusz ápolásában. Remélem összejön, hogy személyesen is találkozzunk és dedikáltathassam ezt a remekművet.”

Herczeg István

 

„Felejthetetlen és csodálatos könyv, méltó Erzsébet királyné emlékéhez.”

F. B.

 

„Ma vettem meg a könyvedet. Még csak beleolvasgattam, és fantasztikus! 💖
Alapos, igényes, rengeteg munka lehet benne és még arra is figyeltél, hogy lila legyen a borító. 💜
Tudtam, hogy jó lesz, de ez nem “csak” jó, hanem varázslatos.”

Sóty Katalin Éva

 

„Elolvastam a könyved, és nagyon-nagyon tetszett! Olyan ritka, hogy valaki képes szakmailag profi monográfiát írni érthető, élvezhető emberi nyelven! Érdekes, izgalmas amit írtál, és vérprofi! Gratulálok!”

Jánosi Vali

 

„Kedves Barbara! Éppen most olvasom, valóban nagyon értékes, nagyon tartalmas, igényes, élvezetes és örülök, hogy új információkat is találok benne, melyeket más kiadványokban még nem olvastam. Köszönjük a nagyszerű kutató munkát, és hogy mindezt megosztottad velünk!😃”

Rubusné Varga Erzsébet 

 

„Én karácsonyi ajándékként kaptam meg a könyvet, eddig annyi sok jót olvastam és hallottam róla, olyan szép maga a könyv, hogy én szívem szerint bekeretezném és hozzá se nyúlnék, és a képek, csodálatos könyv, és még nem olvastam, de így is hatalmas elismerésem az írónőnek.”

 

„Köszönöm ❤ Csodálatosan, gyönyörűen megírt könyv, nagyon jók a szóhasználatok,visszarepített a régmúltba.”

 

 

Kedves Barbara! Rengeteg könyvet olvastam a szeretett királynőnkről, Erzsébetről. Imádom őt, a kultuszt, ami még mindig körül veszi, az egyik legjobb könyv amit olvastam róla nem beszélve a képekről. Gratulálok😊 Szuper könyv 😊Remélem lesz a könyvnek folytatása 😊”

Pordány Hédi

 

„Rendkívül érdekes, izgalmas, letehetetlen olvasmány, mely szépirodalmi igényességgel íródott. Érződik rajta a téma szeretete, és az alapos kutatómunka, mely mögötte áll. Bátran tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel Erzsébet királyné élete, akár saját részre vásárolná meg a kötetet, akár ajándékba adná, hiszen az értékes belső tartalom mellett, egy gazdagon illusztrált, megjelenésében is különleges művet tart kezében az olvasó.”

Rita

 

„Ne haragudjon, hogy ismeretlenül is Önre írok. Most olvastam el a könyvet (Erzsébet királyné es a magyarok). Nagyon-nagyon szép írás! Gratulálok hozza! Nem kis munka van benne és tökéletes lett akar csak Benczúr Gyula festményé!”

 

„Nagyon jó könyv! Pedig már 7 “Erzsébetes” könyvem sorakozott a polcon, köztük pl. a Corti és Hamann-féle 🙂 kicsit szkeptikus voltam, de tényleg tud újat mondani, ráadásul nagyon jó maga a szöveg, sok anekdotával, mégis fókuszáltan, könnyen követhetően tálalja a témát.”

 

Nagy izgalommal vettem kezembe Barbara könyvét. A borító külleme, és a tartalomjegyzék már a fellapozás után is, sok érdekességet ígért. Azonnal magával ragadott az írónő kedves stílusa. Alapossága, kutatásai végig tükröződött a könyv hasábjain. Minden eddig megjelent könyvet elolvastam, és el is olvasok Erzsébetről és a családjáról, hogy naprakész tudjak maradni a témában, azonban ennyire olvasmányos és tűpontos könyvet ritkán lehet találni.
A jól tagolt könyv alkalmas arra is, hogy több napon át olvassuk, egy-egy fejezetben elmélyülve, azonban nagyon nehéz letenni! Minden embernek ajánlom, akit érdekel Erzsébet királyné és a kora és egy szép könyvet szeretne lapozgatni, olvasni!”

Kordásné Szász Melinda

 

„Engedd meg, hogy szívből gratuláljak a gyönyörű könyvedhez! Mind a külső , aminek megjelenése vonzó és igényes, mind a belső tartalom, amibe még csak itt-ott beleolvastam, nagyon komoly munkáról tanúskodik.”

 

„Nagyon jó a könyv. Anyukámnak is vettem egyet, neki is tetszik. Én lassan a végére érek. Ez a legjobb, amit eddig olvastam… Tényleg. Gratula.”

 

„Nagyon tetszik a könyv! Elég lassan olvasok, de már lassan kiolvastam az egészet! Ez nem klisé, ha felveszi az ember, már nem tudja lerakni 😄”

 

„Gratulálok! ☺️ Már csak 50 oldal van belőle vissza körülbelül, de nagyon tetszik, hogy sokkal jobban be van mutatva Erzsébet és Andrássy Gyula barátsága, nagyon különleges kapcsolat, és olyan részletgazdag, hogy nagyon sok új érdekességgel találkoztam. Brigitte Hamann osztrák szemszögű monográfiája mellett ez a méltó magyar párja, az biztos! A szakirodalmat is majd mindenképpen elolvasom, amit csak el lehet. 🥰”

 

„Gratulálok a csodálatos könyvéhez. Még az elején tartok, de egyértelműen minőségi alkotás. Olvasmányos, gazdagon illusztrált, igényes papíron. Öröm kézbe venni.”

 

„Már megvettem, s elkezdtem olvasni! Csodás a stílusod!”

 

„Hatalmas élmény ez a könyv!”

 

„Nekem nagyon tetszik. Nagyon sok apró új dolgot írtál le, amit eddig nem tudtam.”

 

„Már ki is olvastam! Csodálatos könyv😊❤”

 

„Igényes munka. Világos, érthető, érzem rajta a fordulatait. Szerintem, aki megvette, nem fog csalódni.”

 

„Most olvasom a könyvet. Igényes, érdekfeszítő, olvasmányos, különösen is tetszik a borító és a sok kép. Köszönöm!”

 

„Tegnap a Mamut 2 Libri könyvesboltban még volt belőle néhány. Remek könyv, 🙂 én is azt hittem, hogy már minden könyvet, cikket olvastam Sisi királyné életéről! 🙂”

 

„Köszi, hogy megírtad, asszem a top 3-ban lesz nálam a Sisi könyvek között.”

 

„Nekem is ma érkezett meg, és azt kell, hogy mondjam, megérte várni rá, azt hiszem, méltó, szép könyvet vettem az ajándékkártyámon. Megérte kivárni az időt, mire megkaptam.”

 

„Én is imádom ezt a könyvet, nekem a múlt héten érkezett meg 🙂”

 

Nagyon jó könyv csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy olvassa el.”

„Karácsonyra kaptam meg, és alig várom, hogy olvassam. Addig is a könyves polcom fő ékessége.”

„Nagyon színvonalas könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek.”

 

„Gratulálok ehhez a csodálatos, igényes tudom, milyen nagy munkával összeállított remek műhöz! Nagyon boldog vagyok hogy végre kezembe vehettem ezt az impozáns megjelenésű, gyönyörű kiadványt! Belepillantva is láthattam, milyen élvezet lesz olvasni! 💜💖📖👸👑👏🙏”

 

„Kedves Barbara! Ma kaptam kézhez a könyvedet. Le vagyok nyűgözve! Nagyon alapos, csodálatosan kivitelezett munka! Gratulálok hozzá! Jó olvasni való lesz a hosszú őszi, téli estékre.”

 

„Nagyon élvezem a könyvet, többször is visszatérek az egyes fejezetekhez, mindig találok valami újat! Köszönöm az élményt:-))”

 

„Jobb mintha bármely történész írta volna, mert olyan, mint egy regény, de valójában egy hiteles történelmi forrásokkal alátámasztott mű.”

 

„Nagyon tetszett!!”

 

„Nekem nagyon tetszik. Nagyon sok apró új dolgot írtál le amit eddig nem tudtam.”

 

„Kedves Barbara!
Szerettem volna leírni, hogy mennyire tetszik az új könyv! Nagyon érdekel és érdekesnek tartom az akkori kort, Erzsébet királyné élete is, de a személyes kedvenc történelmi személyem Andrássy Gyula gróf, és nekem külön öröm volt látni, hogy sokszor szerepel a könyvben a neve. Bár még csak most kezdtem el olvasni, máris magával ragadott, szinte nem is tudom letenni. 😊

Közben végigolvastam a könyvedet, és hát, borzasztóan tetszett, az elejétől a végéig, minden. Sok érdekes és új dolgot tudtam meg, amiről eddig nem hallottam. Nekem ugye külön tetszett, hogy Andrássy Gyula sokszor szerepel benne, de Katinka grófnőről is, akit szintén kedvelek, csak róla sem sokat tudok. Tetszettek az ismertető jellegű részek, a sok szép kép és lényegében az egész könyv! Én személy szerint nem olvasom az összes létező Erzsébet királynés könyvet, általában azt szoktam, amit hitelesnek vélek, így a Brigitte Hamanos könyvön kívül csak a levelezések, naplóbejegyzések, vagy elbeszélések, memoárokból szeretek tájékozódni és ehhez jött ez a szép új könyv, ami szerintem hiánypótló, főleg, mert magyar személy írta.
Bár több ilyen igényesen írodott szép könyv lenne, szóval gratulálok! 😊
(Az epilógusban írtakkal teljesen egyetértek, nem tudjuk mi lett volna a kiegyezés nélkül, bár sokan bírálják őket érte, mégis úgy hiszem, hogy ez akkor egy szükséges dolog volt.)
Én magam előtt láttam őket, annyira jól megelevenedtek ezek a rég elhunyt emberek. Mindegyik rész nagyon tetszett az elejétől a végéig. Ahogy Andrássy ült a nagy fa alatt nyári köntösben, szinte előttem volt. De ugyanúgy Erzsébet is, és mindenki mást, jobb volt mintha egy filmet néztem volna (amik általában nem igazán, vagy csak részben fedik a valóságot) .
Gondolom nem lehet könnyű egy ilyen könyv megírása, főleg az azt megelőző, sok éves kutatómunka! És az sem mindegy, hogy hogy van megírva. Nagyon tetszett a “milyen hatással volt Andrássy Gyula a nőkre” rész , olyan dolog, amire kíváncsi voltam, de egyértelműen odavoltak érte 🤭
De igazából minden tetszett, ha belegondolok, jobban tetszett, mint a Brigitte Hamann-os könyv! 😁❤ Nem győzök áradozni a könyvről!”

 

„Én ma fejeztem be az olvasását. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

 

„Olvasom a könyvet. Nagyon szépen írsz.😀 Olvasás közben úgy érzem mintha te személyesen mesélnéd el, ott lennél mellettem. Mindig hallom a hangodat. Olyan a könyved akár egy regény!!🙂 Nagyon tetszik. Élvezet olvasni és közben rengetreg új ismerettel gazdagodik az ember lánya.”

 

„Nagyon örülök, hogy megvettem! Élmény volt olvasni!💖 Gratulálok ehhez a fantasztikus könyvhöz!”

 

„Nagyon jó könyv csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy olvassa el.”

 

„Igényes könyv, jó megfogni, belelapozni, csuda jó hogy ennyi kép van benne. Tényleg hatalmas munka és érződik, hogy szíved – lelked beletetted.🥰”