Olvasói vélemények

Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? (Helikon Kiadó)

Lektorálta: Pálinkás Patricia Zita történész

Kapható a könyvesboltokban és az online könyváruházakban. Kedvesményesen megvásárolható (például): Bookline

Ajánló és egyéb érdekességek ITT: A könyvről

A hozzászólások és vélemények egy része az Erzsébet királyné csoportomban, a könyvvel kapcsolatos posztok alatt olvasható.

Az alábbi képek – a több, mint kétszáz illusztrációt tartalmazó, 468 oldalas kiadványban is benne vannak.

 

„Voltam olyan szerencsés, hogy az elsők között vehettem át Barbara könyvét. Már a borító magával ragadott szép, igényes kivitelezésével, és azzal, hogy két nagyon különleges festmény került rá. Aztán három nap alatt ki is olvastam, nem tudtam letenni. Úgy gondoltam, hogy nekem, aki Erzsébet-életrajzokon és regényeken nőtt fel, már nem nagyon lehet újat mutatni. Nos, Barbarának sikerült! A könyv külön érdeme, hogy barokkos körmondatok helyett érthető, olvasmányos formában tárja elénk Erzsébet történetét, így nemcsak a szakmai közönség számára lett elérhető egy hiteles forrás, hanem bárki számára. Ezt sokszor hiányolom a királyné életével foglalkozó szakirodalomból. Szívből ajánlom e könyvet mindenkinek, és gratulálok az írónőnek!”

Vas Viktória Élő történelmi előadó

 

“Olvasom az Erzsébet királyné könyvedet, még az elején járok, de beszippantott, nagyon izgalmas már most! Szeretem!!!! ❤? Olyan jó úgy belelátni a történetbe, hogy tudom ez a valóság, nem a tündérmese, miközben mégis izgalmas, lebilincselően van megírva, és könyv kivitele is nagyon szép! Már várom az ünnepeket, hogy legyen több időm olvasni! ?”

Kelemen Ágnes festőművész

 

„Kedves Barbara, teljes szívemből gratulálok, gyönyörű munka ez a könyv! Nagyon nagy élmény az olvasása, első mondatoktól kezdve érezni rajta, hogy hiteles, korabeli forrásokra alapszik, egyedülállóan részletes életrajz Erzsébetről, főleg abból a szempontból, hogy kiemeli a magyarsággal való szoros kapcsolatát. Ausztriában élő magyar idegenvezetőként rengeteg új értékes információhoz jutottam a könyv elolvasása alatt. Alig várom a következő kötetet!”

Illés Orsolya, Viennatours

 

„Sok jó életrajzi munkát olvastam már, ahol a szerzők hitelesen és alaposan leírták az olvasóknak a kutatásaikat, de ebben a könyvben ennél többről van szó, mert a te szöveged élt, sokszor meghatott, megérintett, elgondolkodtatott. Nagyon tetszett, ahogy fogalmazol. Annyira kifejező volt! Nemcsak leírtad, mikor mi történt Erzsébettel, hanem tényleg megelevenedett előttem az alakja. Sokkal közelebb kerültem most hozzá, mint korábban bármelyik róla szóló könyvet olvasva. Én mindenképp írónak neveznélek. Köszönöm az élményt!”

Wéber Anikó író

 

„Káli-Rozmis Barbara Erzsébet királyné és a magyarok című új könyve annyiban jelent újdonságot a sok életrajz között, hogy kifejezetten a királyné és a magyarok közti viszonyt vizsgálja. Nagyon régen olvastam ennyire élvezettel történeti szakmunkát. A szerző érthető, érdekes, olvasmányos stílusban dolgozta fel a témát, miközben megfelel a történetírók minden kritériumának. (Sok oldalon át pontosan megjelöli a felhasznált forrásokat, és képes a forráskritikára is.)

Káli-Rozmis Barbara könyve alapján szeretném megmutatni a királyné és a magyarok kapcsolatának néhány aspektusát:” Az írás itt olvasható

Jánosi Vali

 

„…A magyar kiegyezésért mindent megtett, ami erejéből telt, és már akkor támogatta az ügyet, amikor a bécsi udvarban még hallani sem akartak róla. Erről olvashatunk részletesen is Káli-Rozmis Barbara új könyvében, aminek Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? a címe. Az életrajz gyönyörűen megírt, részletgazdag, hiteles, és valóban megidézi nekünk Erzsébetet. Látjuk, ahogy belép valahova, halljuk, ahogy megszólal, és érezzük, amit ő érezhetett. Ezt a legnehezebb visszaadni. Hiszen egy író fogalmazhat jól, utánanézhet minden fontos adatnak, de ahhoz tehetség kell, hogy létrehozza a találkozást az olvasó és az általa bemutatott személy között. Káli-Rozmis Barbarának ez sikerült. Könyvében valóban találkozhatunk azzal az Erzsébet királynéval, akit megismert a sok éves kutatása során.”

Wéber Anikó író – A teljes könyvajánló itt olvasható: Milyen volt valójában Erzsébet királyné?

 

Kubinger Borbála, 3. osztályos tanuló egy tanulmányi verseny kapcsán vette fel velem a kapcsolatot, majd találkoztunk személyesen is. Borka anyukája elmondta, hogy lánya reggelente 6 órakor kelt fel iskolaidőben, hogy fél 7-ig tudja olvasni a könyvemet, annyira izgalmasnak találta azt.

“Kedves Barbara néni!
Nagyon tettszett a könyv. Két hét alatt elolvastam. Sok érdekesség volt benne számomra, csak egy példa: eddig nem tudtam, hogy a koronázási ruhán a gyémántok Sisi ékszereiből lettek ideiglenesen kiszedve. Tetszettek a kiemelt részek is. Könnyen tudtam olvasni a szöveget, mert olyan volt, mintha egy regényt olvasnék. Sok, eddig számomra ismeretlen, de csodaszép illusztrációt tartalmaz. Már harmadjára olvasom végig. Számos könyv elolvasása után szerintem ez a legjobb és legérdekesebb! Mindenkinek jószívvel ajánlom Barbara néni könyvét! Barbara néninek gratulálok a könyvért!

Szeretettel: Kubinger Borbála, 3. osztályos tanuló”

 

„Nemrég újra kiolvastam, és valóban hiánypótló, mert vannak benne olyan felhasznált irodalmak, sajtóanyagok, amikkel más kötetben még nem találkoztam. Ami különösen felkeltette közülük az érdeklődésem, Az Ujságban kiadott levelek, illetve a Gizellával kapcsolatos visszaemlékezés. Nagyon jó olvasni az Andrássy családról is közelebbről, és jó képet kapni arról, hogyan is tartották a kapcsolatot a császári családdal. Kíváncsi vagyok, most fogom olvasni a Levelek az Andrássy-házból című kiadványt is. József főherceggel és feleségével kapcsolatban is sok új részletet ismertem meg. Szeretem Brigitte Hamann monográfiáját is, viszont valóban tükrözi a korabeli osztrák véleményt a királynéról, és különösen nem tudtam elképzelni azt sosem, hogy Erzsébet csak azért lett volna hajlandó újabb gyermeket vállalni, hogy meggyőzze a férjét a magyar koronázás szükségességéről. Viszont az még azelőtt nem fogalmazódott meg bennem konkrétan, hogy gyakorlatilag 1867 környékén valóban új esélyt ad Ferenc Józsefnek, a kapcsolatuknak, és tényleg visszafogadja őt szívéből, sajnos azonban ezzel a lehetőséggel nem tudott sokáig élni az uralkodó. Ez számomra új megközelítése volt az eseményeknek, és ezzel értek egyet én is. A képek pedig továbbra is magukért beszélnek, méltán lett sikeres könyv, amihez ezúton is szívből gratulálok! :)”

Szatmári Beáta

 

„Nem mondom, hogy minden Erzsébetről megjelent könyvet olvastam,de nagyon sokat igen. A Te műved más, szinte hallottalak a narrátor szerepében, a “szereplők” megjelennek-láthatóak, nem az unalomig ismert frázisokról szól, mintha megismernéd közben a rejtélyt, persze nem, mert azt hiszem Erzsébetet senki nem tudja megfejteni. Csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni a könyvedről! Gratulálok!?”

 

„Már kiolvastam és tényleg a legjobb könyv amit eddig olvastam róla ?
Sok új érdekességet tudhattam meg róla.”

Éberli Tamara Laura

 

Szegedi Móra Ferenc Múzeum – Könyvbemutató

„Eddig ez a könyv a legjobb, amit olvastam a témában. Az írónő sok éve kutatja Erzsébet királyné életét és ez megjelenik a könyv lapjain is. Bár a könyv középpontjában a Királyné magyarokhoz fűződő viszonya áll, ez egyben egy életrajz is. Lenyűgözően megírt történeteket fűz össze regénnyé, melyek olvasása közben úgy éreztem végig, mintha én is ott lennék és testközelből átélném az eseményeket. Úgy érzem, fontos megemlítenem, hogy a mű egyetlen párbeszéde és esemény leírása sem fikció, visszakövethető forrásokból gyűjtött anyag, melyeket a Királyné környezete jegyzett fel. A könyv ajánlását maga Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Erzsébet királyné ükunokája írta, aki (hogy segítse a könyv elkészültét) a családi archívumot is megnyitotta a szerző előtt, illetve rendelkezésére bocsátott családi fotókat, dokumentumokat, relikviákat. Ez a könyv számomra a letehetetlen kategória volt, jó szívvel ajánlom mindenkinek. ❤”

Gál Eszter

 

Ez a könyv nem egy ‘sokadik’ Sisi könyv! Én 10 éves koromban fogtam először kezembe Egon Corti Cäsar: Erzsébet című alkotását.. Akkor szerettem meg a királyné személyiségét, érdekes egyben szomorú életrajzát. Ezután sok könyvet, cikket olvastam róla. Mindegyikkel új és újabb információval gazdagodtam. Az lett az érzésem, hogy “két fajta” könyv létezik: egy hiteles ugyanakkor egy nehezen ’emészthető’ lassabban olvasható (ami hiteles és korábbi forrásokkal alátámasztott) és a ‘ponyva’ könnyen befogadható Erzsébet könyvek. Barbara könyve azért rendkívüli mert ezt a két “műfajt” összekötötte, hiszen a könyve olyan mintha egy regényt olvasnánk: ha kezébe veszi az ember már nem tudja letenni! Ugyanakkor ahogy már sokan mondták előttem minden ami benne van hitelesen megalapozott, kutatásokkal alátámasztott írás!”

Bártfai Erika

 

„Drága Barbara. Kiolvastam a csodálatos könyvét. Amint azt korábban írtam, nem ez ez volt az első Erzsébet királynéval foglalkozó könyv, amit olvastam. Számomra nemvárt meglepetést jelentett a kiadvány. Azt éreztem, egy magyar ember szemével írja egy magyar embernek. Csodálatosan alapos, számomra hiteles anyagot ismertem meg. A jegyzetek bizonyítják azt a hatalmas ismeretanyagot melyet megosztott az olvasóval. Az illusztrációk gyönyörűek. A könyv papírminősége méltó a tartalomhoz. Nagyon szépen köszönöm a munkáját. Kívánom, hogy az elkövetkező időben sok öröme legyen az Erzsébet királyné kultusz ápolásában. Remélem összejön, hogy személyesen is találkozzunk és dedikáltathassam ezt a remekművet.”

Herczeg István

 

Az imént fejeztem be Erzsébet királyné és a magyarok című könyvének az olvasását.

Mindig is rendkívül érdekelt a téma, és gyerekkorom óta nagyon szerettem volna közelebbről megismerni Sissi hitelesen megírt életét, de csupán száraz életrajzi tények ritkán tudják a figyelmemet megfelelően lekötni. Ez a könyv viszont fantasztikus! Nagyon köszönöm a munkáját, és az időt, amit a kutatással töltött, hogy a királyné történetét így olvashassam el! Óriási élmény volt! És a képek… egyszerűen csodaszéppé varázsolták a könyvet.

Sok sikert kívánok a további munkáihoz! Remélem még sok hasonlóan sikeres alkotás születik 🙂

Még egyszer köszönöm!

Üdv,
Zsófi”

 

„Felejthetetlen és csodálatos könyv, méltó Erzsébet királyné emlékéhez.”

F. B.

 

„Nagyszerű könyv, én is olvastam (a lányomnak vettem meg, de végül előbb én olvastam el)! Nemcsak lebilincselően érdekes, hanem rendkívül szép, és az óriási, a legapróbb részleteket is hitelessé tevő kutatómunka könnyed eleganciával, szépséges képekkel gazdagítva jelenik meg. Az utóbbi évek egyik igazi gyönyszeme – ezúton is gratulálok, kedves Káli-Rozmis Barbara! ?”

„Karácsonyra kaptam meg a könyvét, és le vagyok nyűgözve! Nem bírom letenni! 100 oldalt olvastam el az első kézhezvétel alkalmával. Nem mellesleg újabb éke a gyűjteményemnek! Brigitte Harmann mellett az Ön munkája mutatja be leghitelesebben a királynét, és a magyarokkal való viszonyát, szóval tényleg minden elismerésem, és köszönöm az élményt! 3 napja kezdtem el olvasni, a mai napon pedig a végére is érek! Már nagyon várom a folytatást, köszönet az eddig munkájáért!”

Vankóné Molnár Renáta Alexandra

Káli-Rozmis Barbara és Vas Viktória élő történelmi előadó (Szegedi Móra Ferenc Múzeum)

„Három nap alatt elolvastam. Hiteles, érdekes, csodálatos fotókkal illusztrált könyv. Amelett, hogy szórakoztat, a történelmi ismereteket is bővíti. Gratulálok! ❤”

 

„Ma vettem meg a könyvedet. Még csak beleolvasgattam, és fantasztikus! ?
Alapos, igényes, rengeteg munka lehet benne és még arra is figyeltél, hogy lila legyen a borító. ?
Tudtam, hogy jó lesz, de ez nem “csak” jó, hanem varázslatos.”

Sóty Katalin Éva

 

„Elolvastam a könyved, és nagyon-nagyon tetszett! Olyan ritka, hogy valaki képes szakmailag profi monográfiát írni érthető, élvezhető emberi nyelven! Érdekes, izgalmas amit írtál, és vérprofi! Gratulálok!”

Jánosi Vali

 

„Kedves Barbara! Éppen most olvasom, valóban nagyon értékes, nagyon tartalmas, igényes, élvezetes és örülök, hogy új információkat is találok benne, melyeket más kiadványokban még nem olvastam. Köszönjük a nagyszerű kutató munkát, és hogy mindezt megosztottad velünk!?”

Rubusné Varga Erzsébet 

 

„Én karácsonyi ajándékként kaptam meg a könyvet, eddig annyi sok jót olvastam és hallottam róla, olyan szép maga a könyv, hogy én szívem szerint bekeretezném és hozzá se nyúlnék, és a képek, csodálatos könyv, és még nem olvastam, de így is hatalmas elismerésem az írónőnek.”

 

„Köszönöm ❤ Csodálatosan, gyönyörűen megírt könyv, nagyon jók a szóhasználatok,visszarepített a régmúltba.”

 

Káli-Rozmis Barbara és Vas Viktória élő történelmi előadó (Szegedi Móra Ferenc Múzeum)„A lehető legjobb könyv Erzsébetről. Imádom. Aki még nem olvasta, feltétlenül szerezze be ??? Egyszerűen tökéletes.”

 

„A legjobb könyv, amit Erzsébet királynéról olvastam! Nagyon tetszett!”

 

„Én nem olvasom egyszere alkalmanként hogy tovább tartson annyira jó. Szerintem is ez a legjobb könyv Sisi-ről.”

 

„Nekem is meg van. Nagyon igényes kötet. Sok munka lehetett. Gratulálok!”

 

„Imádtam, de ma is imádom ???”

 

„Nagyon jó könyv ?nagyon tetszett ?”

 

Nagyon jó könyv ?nagyon tetszett ?
Kedves Barbara! Rengeteg könyvet olvastam a szeretett királynőnkről, Erzsébetről. Imádom őt, a kultuszt, ami még mindig körül veszi, az egyik legjobb könyv amit olvastam róla nem beszélve a képekről. Gratulálok? Szuper könyv ?Remélem lesz a könyvnek folytatása ?”

Pordány Hédi

 

„Rendkívül érdekes, izgalmas, letehetetlen olvasmány, mely szépirodalmi igényességgel íródott. Érződik rajta a téma szeretete, és az alapos kutatómunka, mely mögötte áll. Bátran tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel Erzsébet királyné élete, akár saját részre vásárolná meg a kötetet, akár ajándékba adná, hiszen az értékes belső tartalom mellett, egy gazdagon illusztrált, megjelenésében is különleges művet tart kezében az olvasó.”

Rita

 

„Ne haragudjon, hogy ismeretlenül is Önre írok. Most olvastam el a könyvet (Erzsébet királyné es a magyarok). Nagyon-nagyon szép írás! Gratulálok hozza! Nem kis munka van benne és tökéletes lett akar csak Benczúr Gyula festményé!”

 

„Nagyon jó könyv! Pedig már 7 “Erzsébetes” könyvem sorakozott a polcon, köztük pl. a Corti és Hamann-féle ? kicsit szkeptikus voltam, de tényleg tud újat mondani, ráadásul nagyon jó maga a szöveg, sok anekdotával, mégis fókuszáltan, könnyen követhetően tálalja a témát.”

 

Nagy izgalommal vettem kezembe Barbara könyvét. A borító külleme, és a tartalomjegyzék már a fellapozás után is, sok érdekességet ígért. Azonnal magával ragadott az írónő kedves stílusa. Alapossága, kutatásai végig tükröződött a könyv hasábjain. Minden eddig megjelent könyvet elolvastam, és el is olvasok Erzsébetről és a családjáról, hogy naprakész tudjak maradni a témában, azonban ennyire olvasmányos és tűpontos könyvet ritkán lehet találni.
A jól tagolt könyv alkalmas arra is, hogy több napon át olvassuk, egy-egy fejezetben elmélyülve, azonban nagyon nehéz letenni! Minden embernek ajánlom, akit érdekel Erzsébet királyné és a kora és egy szép könyvet szeretne lapozgatni, olvasni!”

Kordásné Szász Melinda

 

„Engedd meg, hogy szívből gratuláljak a gyönyörű könyvedhez! Mind a külső , aminek megjelenése vonzó és igényes, mind a belső tartalom, amibe még csak itt-ott beleolvastam, nagyon komoly munkáról tanúskodik.”

 

„Nagyon jó a könyv. Anyukámnak is vettem egyet, neki is tetszik. Én lassan a végére érek. Ez a legjobb, amit eddig olvastam… Tényleg. Gratula.”

 

„Nagyon tetszik a könyv! Elég lassan olvasok, de már lassan kiolvastam az egészet! Ez nem klisé, ha felveszi az ember, már nem tudja lerakni ?”

 

„Gratulálok! ☺️ Már csak 50 oldal van belőle vissza körülbelül, de nagyon tetszik, hogy sokkal jobban be van mutatva Erzsébet és Andrássy Gyula barátsága, nagyon különleges kapcsolat, és olyan részletgazdag, hogy nagyon sok új érdekességgel találkoztam. Brigitte Hamann osztrák szemszögű monográfiája mellett ez a méltó magyar párja, az biztos! A szakirodalmat is majd mindenképpen elolvasom, amit csak el lehet. ?”

 

„Gratulálok a csodálatos könyvéhez. Még az elején tartok, de egyértelműen minőségi alkotás. Olvasmányos, gazdagon illusztrált, igényes papíron. Öröm kézbe venni.”

 

„Kedves Barbara! Köszönöm azt az élményt, amit a könyve adott. Sok könyvet olvastam Sisi életéről és az adott korról valamint a Habsburgokról, de ebből a könyvből árad a tisztelet, szeretet,szakmaiság és a hitelesség. Köszönöm. További sok sikert kívánok a munkájához.”

 

„Könyvajánló!

Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok című tavaly megjelent könyvét gondolom már többen olvastátok. Én szó szerint az elmúlt percekben értem a végére. Akinek még eddig nem került a kezébe, annak nagyon ajánlom, hogy szerezze be és olvassa el. Időigényes, több, mint 400 oldal, de nagyon megéri a ráfordított órákat.

Engem már a külső megjelenés, a borító is nagyon megfogott. A csodás lila szín és a címlapra helyezett kép. Belül a fejezetek számai és címei is lilával íródtak. Ezt külön is értékelem. A könyv rengeteg képet tartalmaz, többet most láttam először. Maga a mű engem nagyon megfogott. Árad belőle az Erzsébet szeretet. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas kutatómunka áll mögötte az író részéről. Tökéletes, valósághű, mindenki számára érthető eredmény született. Nevek említése nélkül írom, hogy több író is példát vehetne róla.

Szívből gratulálok Káli-Rozmis Barbarának és köszönöm, hogy olvashattam ezt a csodát.

Halkan jegyzem, meg, hogy ebből kellene filmet készíteni ahelyett a borzalom helyett, amit némrégiben láthattunk a televízióban.”

Erzsébet Királyné Fórum

 

„Én most olvasom. Karácsonyra kaptam, és amióta pár napja kinyitottam, nehezen tudom letenni. Nem vagyok olyan jártas a témában, mint pl Ti, így aránylag sok újdonsággal találkozom. Valóban nagyon igényes, gyönyörű kötet.”

 

„Már megvettem, s elkezdtem olvasni! Csodás a stílusod!”

 

„Hatalmas élmény ez a könyv!”

 

„Nekem nagyon tetszik. Nagyon sok apró új dolgot írtál le, amit eddig nem tudtam.”

 

„Már ki is olvastam! Csodálatos könyv?❤”

 

„Igényes munka. Világos, érthető, érzem rajta a fordulatait. Szerintem, aki megvette, nem fog csalódni.”

 

„Most olvasom a könyvet. Igényes, érdekfeszítő, olvasmányos, különösen is tetszik a borító és a sok kép. Köszönöm!”

 

„Tegnap a Mamut 2 Libri könyvesboltban még volt belőle néhány. Remek könyv, ? én is azt hittem, hogy már minden könyvet, cikket olvastam Sisi királyné életéről! ?”

 

„Köszi, hogy megírtad, asszem a top 3-ban lesz nálam a Sisi könyvek között.”

 

„Nekem is ma érkezett meg, és azt kell, hogy mondjam, megérte várni rá, azt hiszem, méltó, szép könyvet vettem az ajándékkártyámon. Megérte kivárni az időt, mire megkaptam.”

 

„Én is imádom ezt a könyvet, nekem a múlt héten érkezett meg ?”

 

„Én már el is olvastam amit lányomtól Ön által dedikálva megkaptam! Nagyon köszönöm!!! Már nem az első könyv amit Sisi királynéről olvastam, kedvenceim közé tartozik! Gratulálok!!!”

 

Nagyon jó könyv csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy olvassa el.”

„Karácsonyra kaptam meg, és alig várom, hogy olvassam. Addig is a könyves polcom fő ékessége.”

„Nagyon színvonalas könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek.”

Nagyon jó könyv! Örülök hogy megvettem!”

„Gratulálok ehhez a csodálatos, igényes tudom, milyen nagy munkával összeállított remek műhöz! Nagyon boldog vagyok hogy végre kezembe vehettem ezt az impozáns megjelenésű, gyönyörű kiadványt! Belepillantva is láthattam, milyen élvezet lesz olvasni! ???????”

 

„Nagyon eggyet értek az elődtem szólóval.Nagyon olvasható könyv.Én másodszor olvasom annyira jó volt olvasni.Tényleg jó volna filmen is látni.Gratulálok az írónak.”

 

„Kedves Barbara! Ma kaptam kézhez a könyvedet. Le vagyok nyűgözve! Nagyon alapos, csodálatosan kivitelezett munka! Gratulálok hozzá! Jó olvasni való lesz a hosszú őszi, téli estékre.”

 

„Pesterzsébeti előadása óta elolvastam, olvasmányos szórakozó! köszönöm az élményt! további jó kutakodást!”

 

„Nagyon élvezem a könyvet, többször is visszatérek az egyes fejezetekhez, mindig találok valami újat! Köszönöm az élményt:-))”

 

„Jobb mintha bármely történész írta volna, mert olyan, mint egy regény, de valójában egy hiteles történelmi forrásokkal alátámasztott mű.”

 

„Nagyon tetszett!!”

 

„Nekem nagyon tetszik. Nagyon sok apró új dolgot írtál le amit eddig nem tudtam.”

 

„Kedves Barbara!
Szerettem volna leírni, hogy mennyire tetszik az új könyv! Nagyon érdekel és érdekesnek tartom az akkori kort, Erzsébet királyné élete is, de a személyes kedvenc történelmi személyem Andrássy Gyula gróf, és nekem külön öröm volt látni, hogy sokszor szerepel a könyvben a neve. Bár még csak most kezdtem el olvasni, máris magával ragadott, szinte nem is tudom letenni. ?

Közben végigolvastam a könyvedet, és hát, borzasztóan tetszett, az elejétől a végéig, minden. Sok érdekes és új dolgot tudtam meg, amiről eddig nem hallottam. Nekem ugye külön tetszett, hogy Andrássy Gyula sokszor szerepel benne, de Katinka grófnőről is, akit szintén kedvelek, csak róla sem sokat tudok. Tetszettek az ismertető jellegű részek, a sok szép kép és lényegében az egész könyv! Én személy szerint nem olvasom az összes létező Erzsébet királynés könyvet, általában azt szoktam, amit hitelesnek vélek, így a Brigitte Hamanos könyvön kívül csak a levelezések, naplóbejegyzések, vagy elbeszélések, memoárokból szeretek tájékozódni és ehhez jött ez a szép új könyv, ami szerintem hiánypótló, főleg, mert magyar személy írta.
Bár több ilyen igényesen írodott szép könyv lenne, szóval gratulálok! ?
(Az epilógusban írtakkal teljesen egyetértek, nem tudjuk mi lett volna a kiegyezés nélkül, bár sokan bírálják őket érte, mégis úgy hiszem, hogy ez akkor egy szükséges dolog volt.)
Én magam előtt láttam őket, annyira jól megelevenedtek ezek a rég elhunyt emberek. Mindegyik rész nagyon tetszett az elejétől a végéig. Ahogy Andrássy ült a nagy fa alatt nyári köntösben, szinte előttem volt. De ugyanúgy Erzsébet is, és mindenki mást, jobb volt mintha egy filmet néztem volna (amik általában nem igazán, vagy csak részben fedik a valóságot) .
Gondolom nem lehet könnyű egy ilyen könyv megírása, főleg az azt megelőző, sok éves kutatómunka! És az sem mindegy, hogy hogy van megírva. Nagyon tetszett a “milyen hatással volt Andrássy Gyula a nőkre” rész , olyan dolog, amire kíváncsi voltam, de egyértelműen odavoltak érte ?
De igazából minden tetszett, ha belegondolok, jobban tetszett, mint a Brigitte Hamann-os könyv! ?❤ Nem győzök áradozni a könyvről!”

 

„Én ma fejeztem be az olvasását. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

 

„Olvasom a könyvet. Nagyon szépen írsz.? Olvasás közben úgy érzem mintha te személyesen mesélnéd el, ott lennél mellettem. Mindig hallom a hangodat. Olyan a könyved akár egy regény!!? Nagyon tetszik. Élvezet olvasni és közben rengetreg új ismerettel gazdagodik az ember lánya.”

 

„Nagyon örülök, hogy megvettem! Élmény volt olvasni!? Gratulálok ehhez a fantasztikus könyvhöz!”

 

„Nagyon jó könyv csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy olvassa el.”

 

„Igényes könyv, jó megfogni, belelapozni, csuda jó hogy ennyi kép van benne. Tényleg hatalmas munka és érződik, hogy szíved – lelked beletetted.?”

Az egyik YouTube videóm alatt olvastam ma ezt a nagyon kedves kommentet. Különösen örülök, amikor a fiatalokat is sikerül megszólítani. A legfiatalabb olvasóim, akikről tudok, kilencévesek (sok el is hozta már a könyvem dedikáltatni egyik-másik előadásomra). Mivel a kislány azt írja, 11 éves, a könyvem (Erzsébet királyné és a magyarok. Barátság vagy szerelem?) megjelenésekor (2021-ben) ő is kilencéves lehetett.
KOMMENTJE:
“Kedves Barbara! Én 11 éves vagyok és 12 éves leszek idén szeptemberben. Össz-vissz 4 éves voltam amikor karácsonykor ment a Romy Schneideres filmtrilógia a tévében a nagymamám szobájában. Én ahogy elkezdtem nézni úgy bűvölt el. Megkérdeztem nagymamámat, hogy kiről szól a film. Mondta is, hogy Erzsébet királyné-ról akit Sisi-nek becéztek. Onnantól már elkezdett érdekelni Sisi élete és most már nagyjából 40 könyvem van róla köztük az Erzsébet királyné és a magyarok- Barátság vagy szerelem cimű könyv tőled. Ezt a csatornát 4 éve nézem és nagyon tetszik, hogy itt Sisi-nek az igazi dolgairól és az igazi Sisi-ről van szó nem egy rózsaszín leányálmokat dédelgető asszonyról van szó. Én is nagyon meglepődtem a mostan alkotásokon mivel nagyon durvák és cseppet sem úgy mutatják be Sisit ahogy ő valójában volt. Tudom, hogy még csak 11 éves vagyok de nagyon szeretem kutatni az ő életét ha lehet így fogalmazni. Már voltam a Schönbrunni kastélyban, a Hofburgi kastélyban, a Possenhoffen-i kastélyt is megnéztem, a Gödöllői királyi kastély-ban is voltam Genfben is voltam a Beau Rivage hotelnél ahol Sisi az utolsó éjszakáit töltötte és voltam Korfun is Sisi “kastélyban”. A barátnőm is szereti Sisit és ő is elolvasta a könyved és mindketten azt mondjuk, hogy ez a könyv egy remekmű ennél jobb Sisivel foglalkozó könyvet és csatornát nagyon ritkán látni. A Willkommen Sisi nevű csatornát is szeretem de a tiédet is természetesen. Nincs olyan videód amit vagy 500-szor ne láttam volna. Csak így tovább.❤”