PROGRAMOK

Káli-Rozmis Barbara

Szeretne értesülni az aktuális programjaimról? A hírlevelemre az oldal alján lehet feliratkozni (havi 1-2 emailt küldök a munkámmal kapcsolatos újdonságokról, például aktuális előadásokról, írásokról és videókról).

Az előadások alkalmával az alábbi könyv dedikálására és megvásárlására is van lehetőség:
Káli-Rozmis Barbara – Erzsébet királyné és a magyarok (Helikon Kiadó, 2021)

Káli-Rozmis Barbara – Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben (Helikon Kiadó, 2023. október 9.)

Mindkét könyvet Pálinkás Patricia Zita történész lektorálta.

Kaposvár, Dorottya Ház – Dámák Diadalma című kiállítás – ERZSÉBET KIRÁLYNÉ TERMINÁL

Az Erzsébet királyné személyiség terminál szöveges és képanyagát én (Káli-Rozmis Barbara) állítottam össze. Összesen 18 témakörben tudhattok meg sok érdekességet Erzsébet királynéról és családjáról – 16 felnőtt + 2 gyermektartalom. Egy-egy téma több altémából áll és minden egyes altéma képekkel illusztrált. A terminál azzal a céllal készült, hogy a közismert tények helyett leginkább a nem, vagy kevésbé ismert érdekességekkel mutassa be a királyné életét.

Most néhány kép erejéig belepillanthattok, a többit pedig a kiállításon nézzétek meg 2025 márciusáig:

Nyilvános előadások

2024. június 22., Múzeumok Éjszakája – Kaposvár, Dorottya Ház FILM ÉS VALÓSÁG – Ami a Sissi trilógiából kimaradt

2024. június 18. Tiszafüredi Városi KönyvtárZÁRÓDIK AZ ARANYKALITKA – 170 éve házasodott össze Ferenc József és Erzsébet

2024. június 12-13. Felvidék, Rimaszombat – Gömör-Kishonti MúzeumERZSÉBET KIRÁLYNÉ ÉLETE ÉS TITKAI – Rendhagyó tárlatvezetés-előadás az Egy élet ruhákban elmesélve (Czédly Mónika divattervező ruharekonstrukciói) című kiállításon

2024. április 24. – ZÁRÓDIK AZ ARANYKALITKA – 170 éve házasodott össze Ferenc József és Erzsébet

Időpont: 2024. április 24., szerda, 17:00

Előadó: Káli-Rozmis Barbaraű

Helyszín: Deák Ferenc Könyvtár, 1074 Budapest, Rottenbiller utca 10.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az alábbi emailcímre jelezzétek részvételi szándékotokat: fszek0702@fszek.hu

Leírás:
170 évvel ezelőtt, 1854. április 24-én vezette oltár elé Ferenc József osztrák császár a tizenhat éves Erzsébet bajorországi hercegnőt. Valóban szerelem volt első látásra? Mennyire akarta Sisi ezt a házasságot?

 

 

1. A salzkammerguti sétakocsikázás az ischli eljegyzés után (Császári Hintómúzeum, Bécs, részlet). 2. menyasszony Erzsébet vőlegénye portréjával a kezében. 3. A bécsi esküvő (Wien Museum, Bécs, Inv.-Nr. 36995, CC0). 4. Erzsébet, Wien Museum (Inv.-Nr. 82831, CC0), 5. A császári pár lóháton Osztrák Nemzeti Könyvtár tulajdona (ÖNB – No.: NB 502.896 – B), 5. Erzsébet, 1855, Wien Museum (Inv.-Nr. 198191, CC BY 4.0)

Kritikus tekintetek kísérték Erzsébet minden egyes lépését és megnyilvánulását a rangok és szerepek uralta bécsi udvarban, ahol mindenből pletykát kreáltak. Az ifjú császárné nagyon hamar egy aranykalitkában találta magát. Nem voltak bizalmasai, és ha mégis megbízott valakiben, gyakran kellett csalódnia. Ráadásul Ferenc József ritkán állt ki mellette édesanyjával, Zsófia főhercegnével szemben. Milyen konfliktusokhoz és problémákhoz vezetett ez? Valóban rosszat akart „a gonosz anyós”?

A bécsi udvar nem Sisit, hanem a főhercegnét tartotta a császárnéjának. Nemcsak e ténynek, illetve sértésnek, hanem férje elleni lázadásnak is betudható Erzsébet részéről az, hogy még anyósa halála után sem akarta „eljátszani” az uralkodónéi szerepet. Miért nem foglalta el az őt megillető pozíciót? Hogyan viszonyult ehhez az uralkodó?

Ezüstlakodalmuk ünneplésekor így írt az egyik magyar udvarhölgy: „A szerelem köti meg a csomót, az élet teszi aztán élvezhetetlenül szorossá”. Milyen lehetett valójában az időnként viharos és tragédiákkal teli házasságuk, amely ma is filmek és sorozatok központi témája?

Káli-Rozmis Barbara első könyve 2021-ben jelent meg Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? címmel, és az olvasói szavazatok alapján elnyerte “Az Év Könyve 2022” díjat a történelmi tényirodalom kategóriában. Második könyve, a Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben 2023-ban jelent meg szintén a Helikon Kiadó gondozásában.

A könyvek a helyszínen megvásárolhatók és/vagy dedikáltathatók.

2024. március 20-án, 14:00 “Film és valóság – Ami a Sissi-trilógiából kimaradt”

Helyszín: Gyula, Erkel Ferenc Művelődési Központ

 

 

 

2024. február 23., Hajmáskér, Muzeális Kiállítóhely és Könyvtár: Erzsébet királyné és a magyarok barátság vagy szerelem volt Sisi és Andrássy gróf között?

2024. január 25., Budapest: Jó vagy rossz anya? – Erzsébet császárné anya szerepben

Időpont: 2024. január 25., csütörtök, 18:30

Helyszín: Erzsébetligeti Színház, 1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/c

Előadó: Káli-Rozmis Barbara
Jegyár: 1500 Ft – Jegyvásárlás
A program hossza: kb. 90 perc

Esemény a Facebookon: ITT

Sok bírálat éri Erzsébet császárnét amiatt, hogy nem volt jó anya. Valóban nem volt az? A kérdést nem lehet mai nézőpontól kiindulva megválaszolni. Az idő-faktor (másfél évszázad) mellett figyelembe kell venni azt, hogy az arisztokrata családok dajkákra és nevelőnőkre bízták a gyermekeiket, akikkel általában naponta egyszer találkoztak, amikoris szépen felöltöztetve vezették őket eléjük. Mekkora teret engedett ez a fajta neveltetés az anyai szeretet megnyilvánulásainak?
Erzsébet szinte gyereklányként lett egy hatszáz éve fennálló birodalom császárnéja. Anyósa úgy gondolta, a császári gyermekek neveléséhez ő jobban ért, így az első két kislányt és a trónörököst néhány hetes korukban elválasztotta anyjuktól. Hogyan alakította Erzsébetnek a gyermekeivel való viszonyát ez, valamint első kislányának kétévesen bekövetkezett halála?
A leggyakrabban a trónörökössel való kapcsolatát bírálják. A koronaherceget leendő császárként tekintély övezte, ezért tisztelettel vették körül a családtagjai is. Hogyan határozta meg az anya-fia kapcsolatot az, hogy Erzsébet is a jövendőbeli uralkodót látta Rudolfban?
Anyai érzéseit a császárné csak legkisebb gyermeke mellett élhette meg, akire szó szerint rázúdította minden szeretetét. A kor szokásainak megfelelően azonban még őt is másokra kellett bíznia. Mária Valéria körül már kora gyermekkorától több dajka és nevelőnő serénykedett, igyekezve felhasználni őt arra, hogy saját céljaik elérése érdekében „manipulálják” a császárnét. Sikerült-e ez nekik?
Az előadáson – többek között – arról is szó lesz, hogy nemcsak Valériához, hanem Gizellához és Rudolfhoz is erős anyai érzések fűzték Erzsébetet. Miben nyilvánult ez meg? Mennyire volt bensőséges a családtagok viszonya? Hogyan befolyásolta azt a rideg udvari légkör?

Káli-Rozmis Barbara könyvei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók és/vagy dedikáltathatók. A résztvevőknek könyvjelzőt adunk ajándékba.
Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? (Helikon, 2021. október 6.)
Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben (Helikon, 2023. október 9.)

Jegyár: 1500 Ft – Jegyvásárlás

Esemény a Facebookon: ITT

 

Az alábbiak mellett a következő helyszíneken (feltöltés alatt!) is találkozhattok velem, az események programjait folyamatosan közlöm a TEMPT Princess Facebook oldalon: ITT

2023. október 3., kedd, 17:00. Szeged Előadás: Erzsébet királyné, a nagy utazó – Részletek lentebb!

2023. október 5., Kiskőrös, Petőfi Sándor Könyvtár – Előadás: Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf 

2023. október 12., Budapest, Erzsébetligeti Színház (16. kerület) – Előadás: Erzsébet királyné az ezredéves ország fővárosában, Budapesten – Részletek lentebb!

2023. október 13. péntek, Budapest Dedikálás – Fókusz Könyváruház, Rákóczi út 14. Budapest 1072

2023. október 19., Tiszaalpár (Könyvtár) – Előadás: Barátságok és szerelmek Erzsébet királyné és családja életében

2023. október 24., Kisújszállás Könyvbemutató és divatbemutató (Erzsébet királyné ruhái – Czédly Mónika) – Részletek lentebb!

2023. október 27., Vajszló – Előadás és könyvbemutató: Mitosz és Valóság – Erzsébet királyné (Sisi)

2023. november 22., szerda, Gyömrő, Városi Könyvtár – Előadás – Barátságok és szerelmek Erzsébet királyné és családja életében

2023. november 24. Kecskemét, Katona József Könyvtár – Könyvbemutató előadás

2023. december 1., Hajmáskér, Muzeális Kiállítóhely és Könyvtár – Erzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején

2023. december 15., Budapest, XVI. kerület, FSZEK Sashalmi KönyvtárErzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején – Esemény a Fb-on

2024. január 25. (csütörtök) 18:30, BudapestErzsébetligeti Színház – Előadás: Jó vagy rossz anya?-Erzsébet császárné anya szerepben

 

2023. december 15., Budapest – Erzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején – Esemény linkje a Fb-on

 

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

XVI. kerület, FSZEK Sashalmi Könyvtár, 2023. december 15., péntek, 17:00

A karácsony a kedvenc ünnepe volt Erzsébet királynénak, aki sokkal jobban szeretett adni, mint kapni. Mivel ajándékozta meg szeretteit december 24-én, a születésnapján? Az est folyamán több különböző oldalról járjuk körbe a királyi család adventi-karácsonyi időszakát. A hallgatóság betekintést kap az udvari ünnepnapokba, Erzsébet szűkebb és tágabb környezetével való viszonyába, illetve abba is, hogy mennyire voltak bensőségesek ezek a kapcsolatok. Megismerhetjük a császári–királyi család bécsi és gödöllői karácsonyait, jótékonykodási szokásait, valamint azon szentestékbe is bepillantunk, amelyeket Sisi a családjától távol töltött. A királyné egyetlen fia, Rudolf trónörökös halála után nem engedte, hogy a születésnapján felköszöntsék, és karácsonyfát sem állított többé. Hogyan töltötte a karácsonyokat ezután? Az előadás végén Erzsébet gyermekeinek és unokáinak karácsonyairól is szó lesz, hiszen Sisi élete végéig bőségesen megajándékozta a szeretteit, időnként igen meglepő és feltűnést keltő tárgyakkal.

Az eseményen a részvétel ingyenes!

Káli-Rozmis Barbara könyvei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók és/vagy dedikáltathatók. A résztvevőknek könyvjelzőt adunk ajándékba.
Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? (Helikon, 2021. október 6.)
Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben (Helikon, 2023. október 9.)

Az esemény a Facebookon: ITT

2023. október 12. Erzsébet királyné az ezredéves ország fővárosában, Budapesten

Időpont: 2023. október 12., csütörtök, 18:30

Helyszín: Erzsébetligeti Színház, 1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/c

Előadó: Káli-Rozmis Barbara
Jegyár: 1500 Ft – Jegyvásárlás
A program hossza: kb. 90 perc

Esemény a Facebookon: ITT

Erzsébet királyné először 1857 tavaszán járt Pest-Budán. Már nagyon várta, hogy magyar földre lépjen, de itt élte át élete első nagy tragédiáját gyermeke, Zsófia elvesztésével, aki a Budai Várban hunyt el vérhasban. A kislány halálát sosem tudta kiheverni, azonban a magyarok részvéte ekkor érintette meg igazán. Érezte, a nemzet szíve együtt dobog az övével. Később mindent megtett, hogy segítsen nekik.
Hosszabb ideig először 1866 nyarán, a porosz-osztrák háború alatt időzött a magyar fővárosban, ahová a gyermekeit is magával vitte. Részt vett velük Szent István király ünnepén, ezért annyi ember özönlött Pest-Budára, hogy a Lánchídon és a Várba vezető utakon fennakadt a közlekedés. Ekkoriban Erzsébet már minden erejével a kiegyezés elősegítésén munkálkodott Andrássy Gyula gróffal és a haza bölcsével, Deák Ferenccel. 1867. június 8-án, nagy külsőségek közepette koronázták magyar királynévá az uralkodó királlyá koronázásával egy szertartáson belül, amire addig még soha nem volt példa. A kiegyezés után megindult hazánkban a kulturális és gazdasági fejlődés. Elég végigsétálnunk Budapesten ahhoz, hogy lássuk, mai turistalátványosságaink nagy részét a kiegyezésnek köszönhetjük (fővárosunk még annak ellenére is az egyik legszebb Európában, hogy a második világháború hatalmas pusztítást végzett).
A királyné legutolsó reprezentációja is hazánkhoz kötődik: Erzsébet megtisztelte jelenlétével az „ezredéves kiállítás” megnyitóját. Ekkoriban már egyáltalán nem vállalt nyilvános szerepléseket, ezért egész Európa figyelme Budapest felé fordult.
Az előadás során nemcsak reprezentatív eseményekről lesz szó, hanem sok olyan, a királyi család életével és fővárosunkban eltöltött napjaival kapcsolatos érdekességről is, amelyek betekintést engednek az Osztrák–Magyar Monarchia letűnt világába.

A programon a 2023. október 9-én megjelenő új könyv, Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben megvásárlására és dedikálásra is lehetőség lesz, emellett az első könyv, Erzsébet királyné és a magyarok is kapható lesz.

A könyvekről ITT olvashat.

Esemény a Facebookon: ITT

 

2023. október 3., kedd, 17:00. Szeged, Erzsébet királyné, a nagy utazó

Helyszín: Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Somogyi-könyvtár

Az előadó Erzsébet királyné 1854-es díszmagyar ruhájának Czédly Mónika divattervező által elkészített rekonstrukcióját viseli, mintegy bemutatva a királyné egyik kedvenc öltözetét, azt, amelyet Erzsébet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban látható portrén is visel.

Erzsébet még fiatal császárné korában szerette meg az utazást. Első hosszabb útja Madeirára vezetett 1860-ban, egy betegség miatt, alig 23 évesen, majd Korfu és Velence következett. Ekkor (rövid együttlétektől eltekintve) két évet töltött távol a férjétől és a gyermekeitől, mintegy “önkéntes száműzetésben”. A birodalom határain belül is utazgatott gyógykúrákra, de számtalan országban időzött heteket-hónapokat, például a Francia Riviérán, Angliában és Görögországban, ahol még kastélyt is építtetett magának. Minden tartózkodási helyén érkezése előtt komolyabb átalakításokat kellett véghez vinni, például tornatermet és fürdőszobát kialakítani. Hogyan zajlottak ezek a távollétek? Kik tartottak vele? Hogyan
viselte a családja és a személyzete a hosszabb és rövidebb, gyakran viszontagságos utakat? Amikor Erzsébet már alig jelent meg nyilvánosan, azt is rebesgették, hogy a császárné azért utazik ennyit, mert megbolondult. Az emberek tudni vélték, hogy viharban a hajóárbóchoz kötözteti magát, mint a görög mitológiai hős, Odüsszeusz. Miért utazott ennyit, és lelt-e nyugalmat bárhol is? Vízen és szárazföldön, számos országon keresztül követjük nyomon
Erzsébet királynét, aki az év minden szakaszában szívesen utazott, és akiben olyan erős volt a tenger szeretete, hogy 1888-ban horgonyt tetováltatott a vállára egy Kis-Ázsiai útjáról hazafelé jövet. Milyen lehetett együtt utazni és “nyaralni” Sisivel?

Esemény a Facebookon: ITT

 

Könyvbemutató és divatbemutató Erzsébet királyné ruharekonstrukcióiból – 2023. október 24.

Erzsébet királyné halálának 125. évfordulója alkalmából könyvbemutatóval egybekötött divatbemutatót tartunk a kisújszállási Vigadóban október 24-én, kedden, 15:00-17:00-ig, Kovács Beáta szervezésében. A résztvevők Erzsébet királyné számos ruharekonstrukcióját megcsodálhatják, amelyeket Czédly Mónika divattervező készített.
Könyvbemutató: Káli-Rozmis Barbara – Szenvedély a rang fogságában. Sisi baráti-családi körben (Helikon Kiadó, 2023. október 9.)
A belépés díjtalan, Mindenkit szeretettel várunk!

  

NÉHÁNY KORÁBBI, NYILVÁNOS ESEMÉNY:

REFORMKORI NAP Pesterzsébeten, 

2023. október 16.

A pesterzsébeti REFORMKORI NAP-on, 10:00-15:00-ig találkozhattok velem. Az első könyvem, az “Erzsébet királyné és a magyarok” megvásárolható és/vagy dedikáltatható lesz, az új könyvről pedig egy könyvjelzőt adunk ajándékba Mindenkinek, aki meglátogatja a Csili Könyvtár sátrát. Várunk Titeket szeretettel erre a különleges programra! Részletek a plakáton!
Az esemény a Facebookon: REFORMKORI NAP
Káli-Rozmis Barbara: Szenvedély a rang fogságában. Sisi baráti-családi körben (Helikon Kiadó, 2023. október 9.)
Előrendelhető: Libri (ITT), Líra (ITT), Bookline (ITT)
 

Titkok és szenvedélyek – Erzsébet királyné és Bay Middleton

Időpont: 2023. május 13., szombat 11:00-12:30

Helyszín: Sashalmi Könyvtár, Budapest 1163, Veres Péter út 53.

Előadó: Káli-Rozmis Barbara, a királyné kutatója

Középen legyezővel: Erzsébet királyné. A kép bal szélén, őt nézve: Bay Middleton kapitány (ÖNB 152.189 – B)
Erzsébet királyné a Hofburg istállói előtt (ÖNB Pf 6639 E 53/1)

Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné gyermekkorától kezdve szenvedélyes és vakmerő lovas volt. Minél nehezebb terepen találta magát, annál jobban élvezte a vágtázást. Akár egy egész napot is képes volt lóháton eltölteni. Korának egyik legjobb női lovasa különösen az angol stílusú falkavadászatokat kedvelte. Egy ilyen vadászat alkalmával találkozott a skót lovas-vadásszal, Bay Middletonnal. Middleton eleinte rendkívül tiltakozott az ellen, hogy Erzsébet kísérője legyen, sőt, még látni sem akarta! Az első találkozás alkalmával az osztrák császárné szépsége, kedvessége és lovaglótudása azonban lenyűgözte a híres nőcsábászt. Sisi is hamar szimpátiát érzett a skót iránt. Innentől kezdve heteket száguldoztak együtt lóháton. Middleton még az étkezések alkalmával is – habár ezt származása nem tette volna lehetővé – a királyné mellett ült, ami nem kis felháborodást keltett. A férfi még Gödöllőn is élvezte Erzsébet vendégszeretetét, de mindez Rudolf trónörökös nemtetszésébe ütközött. Már akkoriban is keringtek a pletykák azzal kapcsolatban, milyen viszony lehetett Middleton és a császárné között. Mindezt kimerítő részletességgel taglaljuk.
Mi késztethette a királynét arra, hogy 1882 után teljesen váratlanul felhagyjon a lovaglással? A komoly riadalmakat okozó lovasbaleseteivel (amelyekről szintén lesz szó), vagy azzal hozható ez összefüggésbe, hogy Bay Middleton hat évnyi halogatás után, 1882 októberében végre feleségül vette menyasszonyát?

A helyszínen könyvvásárlásra és dedikálásra is lehetőség nyílik.
Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? Helikon Kiadó, 2021.
A könyv elnyerte Az Év Könyve díjat a történelmi tényirodalom kategóriában 2022-ben.

 

Erzsébet – A hiúság álarca mögött – 2023. március 25., szombat, 15:00–18:00

Helyszín: Kondor Béla Közösségi Ház, 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 8.

Jegyvásárlás: ITT

Erzsébet királyné a XIX. század híres szépsége volt, és mindent meg is tett azért, hogy ezt a képet fenntartsa magáról. De vajon tényleg a hiúsága vezérelte-e ebben, ahogyan azt gyakran állítják róla?

Egy különleges programra hívunk Mindenkit, ahol több oldalról járjuk körül ezt a témát. Megismerhetik Erzsébetet fiatal, szépsége tudatában levő, gyönyörű nőként, és egyetlen fiát gyászoló, magányos utazóként. Káli-Rozmis Barbara kutató előadásán Vas Viktória élő történelmi előadó fogja a királynét megszemélyesíteni, majd átadja a szerepét Vilman Melindának, de később visszatér még a színre. Mindemellett a zene is szerepet kap, ugyanis Potvorszki Anita énekesnő az Elisabeth című musicalből fog dalokat énekelni.

Vas Viktória, Vilman Melinda és Potvorszki Anita Czédly Mónika divattervező varázslatos ruharekonstrukcióit viselik majd. És nemcsak rajtuk keresztül kapunk betekintést a királyné gardróbjába, hiszen néhány ruha kiállításra is kerül, így Erzsébet legértékesebb, „gyémántos” koronázási ruhájának a rekonstrukciója is.
A műsor Halmos Monika gasztronómus „Császár – morzsák” című előadásával zárul, melyben az uralkodópár kedvenc ételeit ismerhetik meg, és akik (a program „harmadik” részére is váltanak jegyet) belekóstolhatnak a Monarchia korának ízvilágába is.

 

Potvorszki Anita, Vilman Melinda, Káli-Rozmis Barbara és Vas Viktória

Leírás:

Erzsébet királyné neve hallatán sokaknak leginkább a Winterhalter-féle Erzsébet-alak jut eszébe: egy magas, karcsú hölgy fehér báli ruhában, dús hajában havasi gyopárt formáló gyémánt ékszerekkel. Kétségtelen, hogy Sisi – ahogy családi körben nevezték – a XIX. század híres szépsége volt, és mindent meg is tett azért, hogy ezt a képet fenntartsa magáról. De vajon tényleg a hiúsága vezérelte-e ebben, ahogyan azt gyakran állítják róla? Vagy lehetséges, hogy a magyarázat minderre nem is ilyen kézenfekvő? Káli-Rozmis Barbara, az „Erzsébet királyné és a magyarok. Barátság vagy szerelem?” című könyv szerzője előadásában a mindenki által csodált, elérhetetlen szépség helyett Erzsébetet mint embert hozza közel a hallgatósághoz, megcáfolva számos, a köztudatban máig élő téves információt, ami néhai királynénk szépségápolási szokásait és az ezekhez való ragaszkodásának okait illeti. Segítségére lesz ebben Vas Viktória élő történelmi előadó, aki Erzsébet királynét „életre keltve” mutatja be az ő alakját, láttatva azt, hogy hiába volt egy uralkodó felesége, ő is csak egy ember volt, mint mi, mindannyian: álmokkal, vágyakkal, kétségekkel.

Jegyvásárlás: ITT

Korabeli desszertkülönlegességekből (ibolyás virágzselé, Sisi tortafalatok) kóstolási lehetőség.
Belépő: 1600 Ft – ITT
Desszertkóstoló jegy: 1500 Ft korlátozott számban kizárólag a helyszínen vásárolható.

Esemény a Facebookon: Erzsébet – A hiúság álarca mögött

 

Erzsébet és a farsang – 2023. február 25., 17:00

Előadó: Káli-Rozmis Barbara, a királyné kutatója

Időpont: 2022. február 25., 17:00

Helyszín: Cinkotai Evangélikus Gyülekezeti Ház
1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 53-55.

Jegyek: Az esemény részben zártkörű, ezért előzetes regisztráció szükséges.

Az érdeklődők a következő emailcímre írjanak, és (a szabad helyek függvényében) továbbítom a szervezők felé: barbara.kali.rozmis@temptprincess.hu (ez az emailcím a rendezvény idejéig működik)

 

 

 

 

Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf-Barátság vagy szerelem? – 2023. JANUÁR 26., CSÜTÖRTÖK, 18:00

Előadó: Káli-Rozmis Barbara, a királyné kutatója

Andrássy Gyula, az 1848-as magyar forradalmár, a „szép akasztott” kimondottan jóképű férfi volt, számtalan női szívet dobogtatott meg – sokuknak a hálószobáját is meglátogatta. Szerelmi házasságot kötött, ennek ellenére törvénytelen gyermeke is született (akinek leszármazottja egy híres festőművész felesége lett). Sokan tényként kezelik azt, hogy Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné és Andrássy Gyula között szerelem szövődött. Már a korában is számtalan pletyka keringett arról, hogy a királyné negyedik gyermeke, a Magyarországon született Mária Valéria valójában nem Ferenc József császár, hanem Andrássy gróf leánya volt. Az 1867-es magyar kiegyezés nagyon sokat köszönhetett a gróf kapcsolatának a királynéval.
Szerelmes volt-e Erzsébet az egykori forradalmárba – és viszont? Hogyan állt hozzá a császár mindehhez? A képekkel bőségesen illusztrált előadásban a kapcsolatukból számtalan, kevésbé ismert, érdekes részlet lesz megvilágítva, amelyek teljesebb képet adnak a fenti kérdések megválaszolásához.

Helyszín: Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház,
Harmónia Szalon – 1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/c
Jegyár: 1500 Ft – Jegyvásárlás – ITT
A program hossza: kb. 70 perc

Esemény a Facebookon: ITT 

 

 

Erzsébet királyné családi-baráti körben ünnep idején – 2022. december 15., 18:00

Vas Viktória élő történelmi előadóRuha: Czédly Mónika divattervező. Fotó: Kocsi Edina (A kép a Mátyás-templomban készült.)
Vas Viktória élő történelmi előadó Ruha: Czédly Mónika divattervező. Fotó: Kocsi Edina photography (A kép a Mátyás-templomban készült.)

Előadók: Káli-Rozmis Barbara és Vas Viktória élő történelmi előadó (a királyné szerepében)

A karácsony a kedvenc ünnepe volt Erzsébet királynénak, aki sokkal jobban szeretett adni, mint kapni. Mivel ajándékozta meg szeretteit december 24-én, a születésnapján? Az est folyamán több különböző oldalról járjuk körbe a királyi család adventi-karácsonyi időszakát. A hallgatóság betekintést kap az udvari ünnepnapokba, a királyné szűkebb és tágabb környezetével való viszonyába, illetve abba is, hogy mennyire voltak bensőségesek ezek a kapcsolatok. Megismerhetjük a császári-királyi család bécsi és gödöllői karácsonyait, jótékonykodási szokásait, valamint azon szentestékbe is betekintést nyerünk, amelyeket Erzsébet a családjától távol töltött.

A királyné egyetlen fia, Rudolf trónörökös halála után nem engedte, hogy a születésnapján felköszöntsék, és karácsonyfát sem állított többé. Hogyan töltötte a karácsonyokat ezután? Erzsébet királyné gyermekeinek és unokáinak karácsonyairól is szó lesz, hiszen Sisi élete végéig bőségesen megajándékozta a szeretteit, időnként igen meglepő és feltűnést keltő tárgyakkal.

Káli-Rozmis Barbara az “Erzsébet királyné és a magyarok” című könyv szerzője és Vas Viktória élő történelmi előadó (a királyné szerepében – Czédly Mónika divattervező egyik ruharekonstrukciójában) két különböző nézőpontból közelíti meg a témát, így egyedi módon kiegészítve egymást hozza közelebb a nézőkhöz Erzsébet királyné személyét. A színház és a történelmi témájú előadás találkozását élvezhetik a résztvevők az adventi est folyamán.

Helyszín: Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház,
Harmónia Szalon – 1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/c
Jegyár: 1400 Ft – Jegyvásárlás – ITT
A program hossza: kb. 90 perc

Esemény a Facebook: Sisi családi-baráti körben ünnep idején

 

Pesterzsébet – ERZSÉBET NAPOK alkalmából: 2022. november 21., 17:00

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ A NAGY UTAZÓ – TITKOK, SZENVEDÉLYEK

Az esemény a weboldalukon: ITT
Az esemény a weboldalukon: ITT

Helszín: CSILI Művelődési Központ Vízvári László terem, 1201 Budapest, Baross utca 55.

 

Harmadik előadásom a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Városvédő Csoport számára. Első két előadás témája: 1. előadás: 2022. március 21. Film és valóság – Ami a Sissi trilógiából kimaradt. 2. előadás: 2022. május 2. Erzsébet királyné utazásai – Erzsébet királyné és a magyarok.

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Az előadás időtartama: 90 perc

Az előadás a CSILI honlapján: ITT

Az előadáson való részvétel díjtalan.

 

Különleges élményt nyújtó előadásunk most először nyilvános programként!

 

Fotó: Szoboszlaikriszti.hu                        Ruha: Czédly Mónika – D’Elia Szalon

Káli-Rozmis Barbara az “Erzsébet királyné és a magyarok” című könyv szerzője és Vas Viktória élő történelmi előadó (a királyné szerepében – Czédly Mónika divattervező egyik ruharekonstrukciójában) két különböző nézőpontból közelíti meg a témát, így egyedi módon kiegészítve egymást hozza közelebb a nézőkhöz Erzsébet királyné személyét. A színház és a történelmi témájú előadás találkozását élvezhetik a résztvevők az est folyamán.
Szeretettel várunk Mindenkit képekkel bőségesen illusztrált, élményközpontú előadásunkra!

Képen jobbra: Vas Viktória élő történelmi előadó

Időpont: 2022. szeptember 30., 18:00
Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár – 5126, Jászfényszaru, Szent István út 1.
Az előadáson a részvétel díjmentes.

 

 

Film és valóság – Ami a Sissi trilógiából kimaradt – 2022. május 13. péntek 18 óra

2022. május 13. péntek 18 óra

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Jegyár: 800 Ft

Jegyfoglalás: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Esemény a Facebookon: Film és valóság

Az Ernst Marischka-féle Sissi napjainkban is az egyik legsikeresebb német nyelvű film a világon. A negédes trilógia célja az volt, hogy elfeledtesse a második világháború borzalmait, és helyette egy távolabbi múltba repítse a nézőket. A három filmnek kevés köze van a történelmi valósághoz, illetve az elsőnek valamivel még több, mint az azt követő kettőnek. De hát nem is ezért szeretjük… Az előadásnak nem az a célja, hogy lehúzza a sokunk számára oly kedves trilógiát, amely Ferenc József feleségét a világ számtalan országában oly népszerűvé tette, hanem az, hogy a történelmi tények a helyére kerüljenek, és megismerjük az igazi Erzsébetet. Sorra vesszük a valóság és a filmtrilógia jelenetei közti hasonlóságokat és eltéréseket. Többek között szó lesz Sissi (vagy Sisi – a hallgatóság ezt is megtudhatja) „súlyos tüdőbetegségéről” is, amely a Sorsdöntő évek (1957) című harmadik részben oly sok ember szemébe csalt könnyeket.

Sokan, amikor a Romy Schneider-féle filmek után meglátnak egy, az igazi Erzsébetről készült portrét, megjegyzik: „De hát nem is volt olyan szép, mint a filmben!” Valóban szebb volt Romy mint Sisi? Ha Erzsébet nem felelt meg kora szépségideáljának, mik voltak azok a tulajdonságok, amelyek a világ egyik legszebb asszonyává tették? Fény derül arra, miért mondhatjuk azt, hogy a Sissi szereposztása több szempontból is tökéletes; és azt is megtudhatjuk, hogy nem csak Ernst Marischka, hanem a történelem is jó rendezőnek bizonyult…

Mítosz és valóság – 2022. április 29. péntek 18 óra

F. X. Winterhalter: Erzsébet császárné, 1865

Időpont: 2022. április 29. péntek 18 óra

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Jegyár: 800 Ft

Jegyfoglalás: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Erzsébet osztrák császárné (1854-1898), magyar királyné (1867-1898) alakját már életében is kultusz és szeretet övezte Magyarországon, amely halálával tovább fokozódott. Személye iránti csodálat és érdeklődés az elmúlt több mint százhúsz évvel sem csökkent.
Milyen volt Sisi valójában? (Sisi és nem Sissi – az előadáson a név helyesírásáról is szó lesz.) Nem az elragadó Romy Schneider által megtestesített nőt mutatom be, hanem megkísérlem az igazi Erzsébet érdekes és összetett személyiségét feltárni. Sokan próbálják elemezni a királyné viselkedését, személyiségét és érzelmeit. Gyakran megértik, azonban néha félreértik és félreértelmezik őt. Sok kevésbé ismert tényre és általában “elhanyagolt” részletre is hangsúly helyeződik az előadás során. Ezen érdekességek gyakran teljes egészében módosítják azt a képet, amelyet a sablonos életrajzok elolvasása után felépít magában Erzsébetről az érdeklődő.
Többek között az alábbi kérdések is megválaszolásra kerülnek: Valóban rosszak voltak a fogai? Éheztette magát? Miért nem mosolygott a fényképeken? Hogyan változott az élete egyetlen fia, Rudolf trónörökös halála után? Szerelmes volt Ferenc Józsefbe? És Andrássy Gyulába?

 

Erzsébet királyné – Második előadássorozat – Budapest, CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház

A programok leírása lentebb!

2022. március 25. péntek 18 óra Titkok és szenvedélyek: Erzsébet királyné lóháton

2022. április 29. péntek 18 óra Mítosz és valóság

2022 május 13. péntek 18 óra Film és valóság – Ami a Sissi trilógiából kimaradt

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Jegyfoglalás: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Erzsébet királyné és a magyarok –

Esemény a Facebookon: Titkok és szenvedélyek: Erzsébet királyné lóháton

 

Titkok és szenvedélyek: Erzsébet királyné lóháton – 2022. március 25. péntek 18 óra 

ÖNB Pf 6639 E 93

Időpont: 2022. március 25. péntek 18 óra 

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Jegyár: 800 Ft

Jegyfoglalás: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Milyen kapcsolat volt Erzsébet és Bay Middleton, a nagy nőcsábász között? Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné gyermekkorától kezdve szenvedélyes és vakmerő lovas volt. Minél nehezebb terepen találta magát, annál jobban élvezte a vágtázást. Akár egy egész napot is képes volt lóháton eltölteni. Korának egyik legjobb női lovasa különösen az angol stílusú falkavadászatokat kedvelte. Egy ilyen vadászat alkalmával találkozott a skót lovas-vadásszal, Bay Middletonnal. Middleton eleinte rendkívül tiltakozott az ellen, hogyErzsébet kísérője legyen, sőt, még látni sem akarta! Az első találkozás alkalmával a híres nőcsábászt azonnal lenyűgözte az osztrák császárné szépsége, kedvessége és lovaglótudása. Sisi is hamar szimpátiát érzett a skót iránt. Innentől kezdve heteket száguldoztak együtt lóháton, Middleton még étkezések alkalmával is – habár ezt származása nem tette volna lehetővé – a királyné mellett ült nem kis felháborodást keltve ezáltal. A férfi még Gödöllőn is élvezte Erzsébet vendégszeretetét – mindez Rudolf trónörökös nemtetszésébe ütközött. Már akkoriban is keringtek a pletykák azzal kapcsolatban, milyen viszony lehetett Bay Middleton és a császárné között. Mindezt kimerítő részletességgel taglaljuk.
Mi késztethette a királynét arra, hogy 1882-1883 után teljesen váratlanul és végleg felhagyjon a lovaglással? A komoly riadalmakat okozó lovasbaleseteivel (amelyekről szintén lesz szó), vagy azzal hozható ez összefüggésbe, hogy Bay Middleton hat évnyi halogatás után, 1882 októberében végre feleségül vette menyasszonyát?

 

 

 

Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya – 2022. JANUÁR 13., csütörtök, 18:00

Előadó: Káli-Rozmis Barbara előadása

Időpont: 2022. január 13., csütörtök, 18:00

Helyszín: Erzsébetligeti Színház – Budapest, 1165 Hunyadvár utca 43/c, Budapest, Hungary

Jegyár: 1000 Ft – Jegyvásárlás: ITT

Esemény a Facebookon: Női szemmel-Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya

Esemény a színház oldalán: ITT


1854. április 24-én felzúgtak Bécs harangjai: ekkor vezette oltár elé Ausztria császára a tizenhat éves Erzsébet bajor hercegnőt. Ferenc József elsők között ismerte fel Sisi szépségét, pedig akkoriban még Ludovika, az édesanya is aggódott, hogyan tudja majd férjhez adni a leányát. Amikor Erzsébet megtudta, hogy őt választotta a császár, állítólag ezt mondta: „Csak azt nem értem, hogyan gondolhatott rám? Hiszen olyan fiatal, olyan jelentéktelen vagyok.”
Hamarosan viszont tolongani kezdtek a bécsiek, hogy megpillanthassák az ifjú császárnét, valahányszor kilovagolt a Práterbe. Ferenc József imádta a feleségét, és igyekezett mindent megtenni, hogy boldoggá tegye őt, ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy más nők hálószobáját is felkeresse. Hogyan viselte az ifjú császárné a megcsalást, és mivel járult ez hozzá ahhoz, hogy rádöbbenjen saját vonzerejére?
Miben rejlett Erzsébet szépsége, amelyet a kortársak szerint egyetlen egy fénykép vagy festmény sem tudott teljesen visszaadni? Hogy nézett ki valójában a császárné-királyné? Tényleg keveset mosolygott és rosszak voltak a fogai? Miért kezdte elrejteni az arcát a kíváncsi tekintetek elől?Milyen praktikákat vezetett be Sisi a szépsége és fiatalsága megőrzésére, és mit hasznosíthatnak ezekből a mai kor asszonyai?

A program hossza: kb. 90 perc
Jegyár: 1000 Ft – Jegyvásárlás: ITT

 

 

Erzsébet királyné és a magyarok – könyvbemutató – Budapest, CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház

Időpont: 2021. december 3. péntek 18:00

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Könyv: Káli-Rozmis Barbara

Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem?

 

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

A könyv leírása lentebb vagy: A könyvről

 

 

Erzsébet királyné és a magyarok – könyvbemutató – Budapest, 2021. november 11., 18 óra

Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf kapcsolata – Barátság vagy szerelem?
2021. november 11-én 18:00-kor Káli-Rozmis Barbara könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Budapesten, a Nightingale Event Rendezvényházban.

Helyszín: Batthyány tér, Nightingale Event Rendezvényház (1011 Budapest, Fő utca 41.)

Időpont: 2021. november 11., 18 óra

Regisztráció: Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük az alábbi e-mail címen jelezze: regisztracio@helikonkiado.hu

Az esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és a magyarok – könyvbemutató

Káli-Rozmis Barbara november 11-én 18 órakor mutatja be Erzsébet királyné és a magyarok című új könyvét a Nightingale Event Rendezvényházban. A kötet már megjelent, de a helyszínen is kapható lesz. A könyv kapható a könyvesboltokban. Kedvezményesen vásárolható – Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem?

Az eseménynek otthont adó rendezvényház iránymutatása szerint az előadók és egymás védelme érdekében a belépést érvényes védettségi igazolvány felmutatásához és maszk viseléséhez kötjük. Köszönjük szépen megértésüket és együttműködésüket.

Erzsébet királyné és a magyarok. Barátság vagy szerelem volt a királyné és Andrássy gróf kapcsolata?

Nekünk, magyaroknak az egyik legérdekesebb kérdés a királyné Andrássy Gyula gróffal való kapcsolata, amelyről máig számtalan találgatás és mendemonda kering a köztudatban.
Két különleges ember találkozására került sor 1866. január 8-án. Odakint hideg volt és szállingóztak a hópelyhek, amikor az izgalomtól kipirult arcú osztrák császárné a bécsi Burgban fogadta a magyar küldöttséget, élükön Andrássy Gyula gróffal. Az első pillanattól kezdve hatalmas erővel hatottak egymásra, és hamarosan kialakult közöttük egy szoros kötelék, amely kiállta az idők próbáját az intrika szövevényes légkörében is. Barátság vagy szerelem volt ez a különleges kapcsolat? Hogyan állt hozzá a másik két leginkább érintett fél: I. Ferenc József és Andrássyné Kendeffy Katinka grófnő? A könyv alcíme vonatkozik a királyné férjével való kapcsolatára is, amelyet sokféleképpen értelmeznek.

A könyv leírása:

Számtalan könyv született már Erzsébetről, de ilyen, mint ez, még nem.
Még senki nem írta meg ennyire regényesen, de egyben korabeli tudósítások, visszaemlékezések, naplóbejegyzések és magánlevelek alapján – azaz a lehető leghitelesebb források segítségével – Erzsébet történetét arra koncentrálva, ami az ő életében az egyik legfontosabb dolog volt: hogy Magyarország királynéja! Azzal a szeretettel, amit magyarként érezhetünk iránta, aki, mondhatjuk, szívében is magyar volt. Erzsébet kétszer tért magához eszméletvesztést követően, és mindkétszer magyarul szólalt meg először. Szerette férjét, Ferenc Józsefet, de szerette Andrássy Gyula grófot is – igazi, mély barátsággal, amelyet, ahogy egyszer fogalmazott, „nem mérgezett meg a szerelem”. Szerette magyar udvarhölgyeit, szeretett hazánkban tartózkodni (jobban, mint Bécsben), és mindent megtett azért, hogy Ausztria kiegyezzen Magyarországgal.
Káli-Rozmis Barbara pedig szeretettel és csodálattal írta meg könyvét egy különleges nőről, anyáról, királynéról, költőről, mélyen érző emberről, akit kora egyik legszebb asszonyának tartottak. Nemcsak a legszebb volt, hanem az egyik legkülönlegesebb ember is, aki rendelkezett valamilyen egyedülálló varázzsal. „Valamivel” – ahogyan magyar udvarhölgyei fogalmaztak –, ami ellenállhatatlanná és feledhetetlenné tette, és amely miatt többen a házasodásról is lemondtak azért, hogy őt szolgálják. A mai napig tartó magyar Erzsébet-kultusz is nagyban köszönhető ennek a különleges „Valaminek”.
Habár a királyné magyarokkal való kapcsolata áll a középpontban, egy teljes életrajzot tart a kezében az olvasó. A szerző nagy hangsúlyt helyez a nem vagy kevésbé ismert, illetve elfeledett részletek megelevenítésére, ezáltal is rendkívül sok érdekességet kínál az olvasóknak.

A könyvet lektorálta: Pálinkás Patricia Zita történész.

További információ és érdekességek a könyvről: ITT

A könyv kapható a könyvesboltokban! Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem?

Erzsébet királyné eredeti ruhája, amelyet a merénylet idején viselt 2021. december 31-ig látható a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán.

 

Múzeumok Őszi Éjszakája – Szegedi MÓRA FERENC MÚZEUM

Erzsébet királyné szerepében: Vas Viktória, Élő történelmi előadó

2021. október 2. szombat 18-23.00 MFM

Egy színes, felhőtlen éjszakára invitáljuk a szegedi és a Szeged környékén élő múzeum szeretőket, családokat, és természetesen mindazokat, akik a program kedvéért szívesen látogatnak el a Tisza partján fekvő városba. A program során rendhagyó tárlatvezetésekkel, a Móra Ferenc Múzeum épületeinek minden zegzugát bejáró detektívjátékkal várjuk a látogatókat. Ezen az éjszakán négy alkalommal (négy különböző témában) Káli-Rozmis Barbara kutató tart előadásokat Érdekességek Erzsébet királynéról címmel, a SISI-Királyné feketén-fehéren című kiállításban pedig Kollár Csilla kurátor tart vezetéseket. Ezen az éjszakán Erzsébet királynét Vas Viktória, Élő történelmi előadó személyesíti meg.

Esemény a Facebookon: Múzeumok Őszi Éjszakája

 

Könyvbemutató – 2021. október 7. csütörtök, 16:00, szegedi MÓRA FERENC MÚZEUM

Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? című könyv bemutatója

A Móra Ferenc Múzeumban látható Erzsébet királyné kiállításhoz kapcsolódva idén ősszel rendezzük meg Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? című könyv bemutatóját. Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné alakját már életében is kultusz övezte, amely halálával tovább fokozódott. Személye iránti csodálat és érdeklődés a mai napig igen jelentős. Káli-Rozmis Barbara könyvében Erzsébet királyné életét és a korszak beszámolóit tanulmányozva arra keresi a választ, hogy magyarnak tekinthetjük-e egy osztrák uralkodó német származású feleségét. A programon résztvevők számos érdekességet megtudva pontos képet kaphatnak arról milyen is volt valójában Erzsébet királyné. Czédly Mónika divattervező segítségével pedig bepillantást nyerhetnek a királyné híres ruhatárának történetébe.
A könyvbemutatón köszöntőt mond gróf Seremetyeff-Papp János, a Habsburg család magyar ága archívumának kezelője.

A könyvet lektorálta: Pálinkás Patricia Zita történész.
 
ONLINE:
A programról felvételt készítünk, amelyet pár napon belül megosztunk az esemény hirdetményénél. 
Esemény a Facebookon: Könyvbemutató
Az előadás múzeumi belépővel látogatható. A szegedi múzeum Erzsébet-kiállítása december 31-ig tart. A tárlaton megtekinthető az a ruhaderék is, amelyet a királyné a genfi merénylet idején viselt. (A ruha a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona, amelynek állandó kiállításán – konzerválási okok miatt – a másolat látható.)
A könyv kapható lesz a könyvesboltokban október elejétől. Előrendelhető: ITT
 
Az előadás múzeumi belépővel látogatható.

Erzsébet királyné és a magyarok – 2021. szeptember 23., csütörtök, 18:00 

ÖNB No.: NB 504280 B

Időpont: 2021. szeptember 23., csütörtök, 18:00 

Helyszín és elérhetőség: Erzsébetligeti Színház, Budapest, XVI. kerület – Hunyadvár utca 43/c. Elérhetőségek: simon.dora@kulturliget.hu vagy a +36-1-401-3060.

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Esemény a színház oldalán: Erzsébet királyné előadás

Részvételi díj: 1000 Ft – Jegyvásárlás: ITT

Az osztrák császárné magyar társalkodónőt és udvarhölgyeket választott magának, akik nemcsak Bécsbe, hanem az utazásaira is elkísérték. Ráadásul minden női praktikáját bevetve támogatta az 1848-49-es szabadságharcot vérbe fojtó Ferenc József császárnál a magyarokkal való kiegyezést, amelynek Andrássy Gyula gróffal való barátsága sokat köszönhetett.
 
Erzsébet a fejébe vette, hogy királyt szül nekünk, magyaroknak a budai palotában. Ez a gyermek meg is született, azonban a bécsi udvar megkönnyebbülésére nem fiú, hanem kislány lett. Mária Valériát Erzsébet magyarul taníttatta és csak magyarul beszélt vele, sőt még Ferenc Józsefet is erre kérte. Hogyan állt mindehhez Valéria, akiről azt rebesgették, hogy Andrássy Gyula gróf gyermeke? Van igazságalapja a pletykának? A királyi pár fia, Rudolf trónörökös a grófban személyes és politikai példaképet látott attól a perctől kezdve, hogy édesanyja először hozta őt Magyarországra. Mit jelentett Erzsébetnek a „szép akasztott”? És a grófnak ő? Csak politikai eszközként használta Andrássy a császárnét, vagy valódi barátság fűzte őt hozzá a kezdetektől fogva?
 
Hogyan vélekedett a királyné a forradalmárokról és az aradi vértanúkról? Számtalan magyarral állt szoros kapcsolatban. Barátság fűzte őt például Deák Ferenchez, Jókai Mórhoz, Batthyány Elemérhez (a kivégzett miniszterelnök fiához) és Andrássy Gyula feleségéhez, Kendeffy Katinkához. Kikkel volt még szoros a kapcsolata? Hogyan állt mindehhez Ferenc József?
Tényleg ennyire szerette Erzsébet a népünket, vagy ez is egyfajta lázadás volt anyósa, Zsófia főhercegné udvarában, aki szívből gyűlölt mindent, ami magyar? Vajon azért töltött a királyné hazánkban (összeadva a napokat) több, mint hét évet, mert ez egy olyan hely volt, ahová a császár anyja soha nem tette be a lábát? Vagy valódi szeretet fűzte őt országunkhoz és a népünkhöz?
 
 
 
 
 

Erzsébet királyné, a nagy utazó – 2021. május 21. péntek 18:00

Időpont: 2021. május 21. péntek 18:00

Helyszín:  CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház – 1171 Budapest, Péceli út 222.  

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211. VAGY: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Erzsébet még fiatal császárné korában szerette meg az utazást. Első hosszabb útja Madeirára vezetett 1860-ban, egy betegség miatt, alig 23 évesen, majd Korfu és Velence következett. Ekkor (rövid együttlétektől eltekintve) két évet töltött távol a férjétől és a gyermekeitől. A birodalom határain belül is utazgatott gyógykúrákra, de számtalan országban időzött heteket-hónapokat, például a Francia Riviérán, Angliában és Görögországban, ahol még kastélyt is építtetett magának. Minden tartózkodási helyén érkezése előtt komolyabb átalakításokat kellett véghez vinni, például tornatermet és fürdőszobát kiépíteni. Hogyan zajlottak ezek a távollétek? Kik tartottak vele? Hogyan viselte a családja és a személyzete ezeket a hosszabb és rövidebb, gyakran viszontagságos utakat?

Amikor Erzsébet már alig jelent meg nyilvánosan, azt is rebesgették, hogy a császárné azért utazik ennyit, mert megbolondult. Az emberek tudni vélték, hogy viharban a hajóárbochoz kötözteti magát, mint a görög mitológiai hős, Odüsszeusz. Miért utazott ennyit, és lelt-e nyugalmat valahol?

A nyár közeledtével vízen és szárazföldön, számos országon keresztül követjük nyomon Erzsébet királynét, aki az év minden szakaszában szívesen utazott, és akiben olyan erős volt a tenger szeretete, hogy 1888-ban egy horgonyt tetováltatott a vállára egy Kis-Ázsiai útjáról hazafelé jövet. Milyen lehetett együtt utazni és “nyaralni” Sisivel?

Online könyvbemutató: Festetics Mária grófnő naplója – Erzsébet királyné bizalmas barátnője. 2020. február 26. 18:00. Gödöllői Királyi Váró

Február 26-án pénteken 18:00-kor L. Péterfi Csaba beszélget Káli-Rozmis Barbarával, a könyv lektorával a Gödöllői Királyi Váróban. A naplórészleteket felolvasni Vilman Melinda fogja, aki az eseményen Erzsébet királynét személyesíti meg. A beszélgetést az érdeklődők a Gödöllő-NetTv Facebook oldalán és Gödöllő város Facebook oldalán élőben követhetik.

A naplórészleteket közreadják: BEATRIX MEYER és GUDULA WALTERSKIRCHEN

Fordító: Nádori Lídia

Az esemény a Facebookon: Festetics Mária naplója – könyvbemutató

A kiadvány megvásárolható: ITT

Könyvbemutató: Élő videó. *** A könyvbemutató visszanézhető (zajmentesített): ITT

Már a kortársak is kíváncsiak voltak rá, mit tartalmaznak a királyné magyar bizalmasának, Festetics Mária grófnőnek a napi feljegyzései. Akadt a királyi családból is olyan, akinek fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, nyilvánosság elé kerülhetnek-e ezek a feljegyzések. A „gödöllői királykisasszony” Mária Valéria főhercegnő például így vélekedett: „Ígéretet kértem és kaptam tőle arra, hogy halála után rám vagy a családomra hagyja a naplóit… mert nem hiszem, hogy feljegyzései oly mértékig megfelelnek a valóságnak, hogy minden további nélkül közzétehetők legyenek.”

Ezt az ígéretét Festetics Mária grófnő – az utókor nagy szerencséjére – nem teljesítette. Így van most szerencsénk olvasni a körülbelül 2000 lapos, eredetileg elsősorban német nyelven írt napló igen érdekes és izgalmas részleteit. Festetics grófnő – német nyelvű naplójában – bizonyos passzázsokat magyarul írt, például a királynéval folytatott magyar beszélgetéseit. A jelen kiadás az eredeti magyar nyelvű bejegyzéseket vette alapul, hiszen a szerző, Beatrix Meyer történész a kiadáshoz rendelkezésünkre bocsátotta az eredeti magyar bejegyzéseket.

2009-ben a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumának gondozásában magyarul már megjelent a napló Budán és Gödöllőn papírra vetett részeinek a fordítása, amelyeket Tolnayné Kiss Mária tett közzé. A jelen napló EGY MÁSIK VÁLOGATÁS a 2000 oldalas anyagból, így az érdeklődők további naplórészleteket is megismerhetnek.

A jelen kötet a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg.

MEGVÁSÁROLHATÓ: ITT

Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya 2020. november 6. – 18:00

„Sisi olyan sugárzóan szép volt, hogy itt is mindenkit megörjített”

Időpont: 2020. november 6. – 18:00
Helyszín és szervező: CsabaHáz, 1171 Budapest, Péceli út 222.
Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211
csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu
Előadó: Káli-Rozmis Barbara

A jelenlegi helyzet miatt a résztvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges. Tájékoztatjuk a kedves résztvevőket, hogy az új kormányrendelet értelmében a minimalizált 50 fős létszámból a teremben csak 30 fő foglalhat helyet. A többi 20 fő kivetítőn nézheti az előadást, az aulában.

A képekkel bőségesen illusztrált előadásban a kevésbé ismert, érdekes részletekre kiemelt hangsúly fordítódik.

Esemény a Facebookon: Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya

Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: L 4145 D

LEÍRÁS:
„Sisi olyan sugárzóan szép volt szép volt, hogy itt is mindenkit megörjített” – mondta Erzsébetről egy 1864-es udvari bálon Lajos Viktor, Ferenc József császár legfiatalabb öccse. Lajos Viktor és Sisi kapcsolata inkább jó sógori iszonynak mint viszonynak volt nevezhető, azonban még ő is elismerte a császárné szépségét, amely előtt senki nem tudott már akkoriban hódolat nélkül megállni.

1854. április 24-én felzúgtak Bécs harangjai: ekkor vezette oltár elé Ausztria császára a tizenhat éves Erzsébet bajor hercegnőt. Ferenc József elsők között ismerte fel Sisi szépségét, pedig akkoriban még Ludovika, az édesanya is aggódott, hogyan tudja majd férjhez adni a leányát. Amikor Erzsébet megtudta, hogy őt választotta a császár, állítólag ezt mondta: „Csak azt nem értem, hogyan gondolhatott rám? Hiszen olyan fiatal, olyan jelentéktelen vagyok.”

Hamarosan viszont tolongani kezdtek a bécsiek, hogy megpillanthassák az ifjú császárnét, valahányszor kilovagolt a Práterbe. Ferenc József imádta a feleségét, és igyekezett mindent megtenni, hogy boldoggá tegye őt, ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy más nők hálószobáját is felkeresse. Hogyan viselte az ifjú császárné a megcsalást, és mivel járult ez hozzá ahhoz, hogy rádöbbenjen saját a vonzerejére?

Miben rejlett Erzsébet szépsége, amely meghódította még az egykori magyar forradalmárokat is, és amelyet – a kortársak szerint – egyetlen egy fénykép vagy festmény sem tudott teljesen visszaadni? Hogy nézett ki valójában a császárné-királyné? Tényleg keveset mosolygott és rosszak voltak a fogai? Miért kezdte elrejteni az arcát a kíváncsi tekintetek elől? Milyen lehetett az idős kori arca?
Sok más érdekesség mellett szól lesz arról is, hogy milyen praktikákat vezetett be Sisi a szépsége és fiatalsága megőrzésére, és melyek azok, amit hasznosíthatnak a mai kor asszonyai?

Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211 vagy: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Esemény a Facebookon: Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya

A jelenlegi helyzet miatt a résztvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges.
***
Borítókép – képek forrása (az alábbi képek vágott, szerkesztett verziói) – Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB): 1.Alois Löcherer (fénykép!) 1852/53 – ÖNB No.: PORT_00052037_01 ; 2.Franz Xaver Winterhalter (festmény) – ÖNB No.: L 4145 D; 3. Fénykép, amelyet egy lesifotós készített – ÖNB No.: 152.189 – B

Erzsébet királyné és a magyarok – 2020. október 9., péntek, 18:00

„Higgye el, ha tehetségünkben állana, a férjem és én volnánk az elsők, akik Batthyány Lajost és az aradi vértanukat életre ébresztenők!” (Erzsébet királyné az aradi vértanúkról)

Az összes jegy ELFOGYOTT. 

Időpont: 2020. október 9. – 18:00
Helyszín és szervező: CsabaHáz, 1171 Budapest, Péceli út 222.
Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211
csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu
Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és a magyarok

A képekkel bőségesen illusztrált előadásban a kevésbé ismert, érdekes részletekre kiemelt hangsúly fordítódik.

 

Erzsébet (Rabending-fotó, a koronázást megelőző év, 1866)

LEÍRÁS:

Az osztrák császárné magyar társalkodónőt és udvarhölgyeket választott magának, akik nemcsak Bécsbe, hanem az utazásaira is elkísérték. Ráadásul minden női praktikáját bevetve támogatta az 1848-49-es szabadságharcot vérbe fojtó Ferenc József császárnál a magyarokkal való kiegyezést, amelynek Andrássy Gyula gróffal való barátsága sokat köszönhetett.

Erzsébet a fejébe vette, hogy királyt szül nekünk, magyaroknak a budai palotában. Ez a gyermek meg is született, azonban a bécsi udvar megkönnyebbülésére nem fiú, hanem kislány lett. Mária Valériát Erzsébet magyarul taníttatta és csak magyarul beszélt vele, sőt még Ferenc Józsefet is erre kérte. Hogyan állt mindehhez Valéria, akiről azt rebesgették, hogy Andrássy Gyula gróf gyermeke? Van igazságalapja a pletykának? A királyi pár fia, Rudolf trónörökös a grófban személyes és politikai példaképet látott attól a perctől kezdve, hogy édesanyja először hozta őt Magyarországra. Mit jelentett Erzsébetnek a „szép akasztott”? És a grófnak ő? Csak politikai eszközként használta Andrássy a császárnét, vagy valódi barátság fűzte őt hozzá a kezdetektől fogva?

Hogyan vélekedett a királyné a forradalmárokról és az aradi vértanúkról? Számtalan magyarral állt szoros kapcsolatban. Barátság fűzte őt például Deák Ferenchez, Jókai Mórhoz, Batthyány Elemérhez (a kivégzett miniszterelnök fiához) és Andrássy Gyula feleségéhez, Kendeffy Katinkához. Kikkel volt még szoros a kapcsolata? Hogyan állt mindehhez Ferenc József?

Tényleg ennyire szerette Erzsébet a népünket, vagy ez is egyfajta lázadás volt anyósa, Zsófia főhercegné udvarában, aki szívből gyűlölt mindent, ami magyar? Vajon azért töltött a királyné hazánkban (összeadva a napokat) több, mint hét évet, mert ez egy olyan hely volt, ahová a császár anyja soha nem tette be a lábát? Vagy valódi szeretet fűzte őt országunkhoz és a népünkhöz?

Részvételi díj: 500 Ft
Jegyfoglalás: 061-920-1211 // email: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és a magyarok

A jelenlegi helyzet miatt a részvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges.Képek forrása (az alábbi képek vágott, szerkesztett verziói): 1.Budavári királyi palota – trónterem: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei (Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.094). 2.Erzsébet királyné (1866). Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) No.: NB 504280 B. 3.Gödöllői Királyi Kastély. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / / Klösz György fényképei (Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.13.004)

Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf – Barátság vagy szerelem? 

2020. szeptember 25., péntek, 18:00

Az összes jegy ELFOGYOTT. 

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Időpont: 2020. szeptember 25., péntek, 18:00

Belépő: 1000 Ft

Helyszín: Budavári Művelődési Ház – 1011 Budapest, Bem rkp. 6.

Esemény a Facebookon: Erzsébet királyné és Andrássy Gyula gróf.

Jegyvásárlás a Budavári Művelődési Ház honlapján: ITT

 

Leírás: Sokan tényként kezelik azt, hogy Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné és Andrássy Gyula között szerelem szövődött. Már a korában is számtalan pletyka keringett arról, hogy a királyné negyedik gyermeke, a Magyarországon született Mária Valéria valójában nem Ferenc József császár, hanem Andrássy gróf leánya volt.

Vajon szerelmes volt-e Erzsébet az egykori forradalmárba – és viszont? Hogyan állt hozzá a császár mindehhez?

Képekkel bőségesen illusztrált előadásból számtalan érdekesség kiderül, amelyek teljesebb képet adnak a fenti kérdések megválaszolásához.

TOVÁBBI ESEMÉNYEK:

Válogatás a korábbi események közül: Archív