Virtuális Erzsébet királyné kiállítás

Virtuálisan megtekinthető kiállítás: “Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás

A “Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című kecskeméti (a Cifrapalotában, 2020.09.15-2021.02.28-ig látható) kiállítás most virtuálisan megtekinthető. A műtárgyakra ráközelíthetnek és az információs táblák is olvashatóak.

A tárlat kurátora dr. Pallagi Mária.
A kiállításhoz, amelyen Czédly Mónika divattervező Erzsébet királyné ruharekonstrukciói is láthatók voltak, Gödöllő városa és a Királyi Kastély is kölcsönzött tárgyakat.
(A látogató végigjárhatja a kiállítás mind a négy termét, megcsodálhatja a kiállított, különleges tárgyakat. A műtárgyakra ráközelíthet, az információs táblákat pedig el tudja olvasni.)

A TÁRLAT ITT TEKINTHETŐ MEG VIRTUÁLISAN: “Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás 

 

„2020. szeptember 16-án a nyílt meg a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén „Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat. A hamisítatlan 19. századi hangulatot nem csupán a festmények és a kiállított tárgyak voltak hivatottak megteremteni, hanem felcsendültek korabeli bálokat idéző élő hegedű és cselló dallamok, és elkészültek Sisi kedvenc édességei is. Tehát a tárlat nem csupán történeti kiállítás, hanem a királyi család és az arisztokrácia életmódjának, a korabeli divatnak a bemutatása – mindez egy elegáns helyszínné varázsolt környezetben. A tárlat Erzsébet királyné Magyarországhoz, magyarokhoz fűződő viszonyát mutatja be. Kiemelt szerep jut a kecskeméti születésű Ferenczy Idának és Sisi negyedik gyermekének, Mária Valériának. A kurátor dr. Pallagi Mária PhD történész.”

Az írás itt (az interjú) olvasható: Múzeumi séta a kecskeméti Cifrapalotában a kiállítás kurátorával, dr. Pallagi Máriával

Képgaléria (Kattintson a képekre)

Cikkajánló – Dr. Pallagi Mária történész írásai

Ferenczy Ida, “Őfelsége felolvasónője”

Az írás itt érhető el (ingyenesen olvasható a pdf verzió 8. oldal):

Kecskeméti Lapok 2020.08.06-ai száma online is elérhető volt, most a képekre kattintva olvasható.

 

A kiállítást részletesen – egy tárlatvezető szintjén – bemutató írás most jelent meg a MúzeumCafé című lapban (80. számában) a kurátor tollából.

Pallagi Mária hosszú és tartalmas cikkének első oldala lentebb olvasható, a többit az újságban olvashatják.

Újság: MúzeumCafé

A képen Erzsébet királyné menyasszonyi koszorújának a budavári Mátyás-templomban kiállított darabja látható.

 

 

 

 

Pallagi Mária: Erzsébet királyné lánya, Mária Valéria és Rónay Jácint I. In: Honismeret. A Honismereti Szövetség folyóirata. XLIX. évfolyam, 1. szám. 2021. február.

Pallagi Mária: Erzsébet királyné lánya, Mária Valéria főhercegnő és Rónay Jácint. II. In: Honismeret. A Honismereti Szövetség folyóirata. XLIX. évfolyam,
2. szám. 2021. április

 

 

Pallagi Mária: Erzsébet királyné születésnapjára. TUMAG – A Tudatos Magazin. 2020. december 19. Pallagi Mária: Karácsony este Wallseeban. A Tudatos Magazin, 2020. december 14. 

Pallagi Mária: Én is csak embernek születtem! A Tudatos Magazin, 2021. június 4.

Pallagi Mária: Sisi Saher, Kugler, Gerbeaud – és a monarchiabeli ínyencségek. A Tudatos Magazin. 2021. június 18.

Pallagi Mária: Mária Valéria, a „magyar királykisasszony”. (Terényi-Kelemen Éva készítette az interjút Pallagi Máriával) Magyar Szó, 2021. február 20. Itt olvasható: „Egészen felolvad a leánya iránti szeretetében, mely áldás számára!”