Halmos Monika gasztronómus, az ehető virágok szakértője

Bécsi ibolyatorta, bajor krém virágillattal, miskulancia saláta, kandírozott ibolya – a XIX. századi szakácskönyvek jeles receptjei, amelyekre az ehető virágok gasztrotörténetének kutatása közben leltem. A kastélyok konyháiba vezet az egyik történeti szál, itt is használtak régóta virágokat. Az ibolyás receptek sokaságát pedig a leírások éppen Erzsébethez kötik – szülőhazája amúgy is bővelkedik az ehető vadnövényeket és virágokat alkalmazó receptekben. Ebből a merítésből született az „Ibolya ízlelő” című könyvem is.

„Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát.”
(Sissi, német-osztrák romantikus film, 1955)

 

84 szakácskönyvem jelent meg hazánkban és a nagyvilágban, (elsősorban német nyelvterületen), specialitásom az egészséges konyha, az ehető virágok és vadnövények világa. Saját műsorom, a Virágkonyha a Life TV-n látható. Az érdeklődőknek előadásokat, kóstolóprogramokat, workshopokat, közös örömfőzéseket tartok: könyvtárakban, művelődési házakban, rendezvényeken.
A Gödöllői Királyi Kastély húsvéti Ibolya napját évek óta zenés kóstolóval egybekötött előadásom színesíti a Barokk Színházban. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély rendezvényein is találkozhat a közönség velem és virágaimmal.
Növény- és receptkutató utazásaim során sikerült eljutnom olyan kultikus helyekre, amelyek mind-mind valamilyen módon kötődnek Erzsébethez: Meran, Laxenburg, Bécs, Bad Ischl, ahol új és újabb inspirációkkal találkoztam.
A munkám igazából egy misszió, megismertetni az ehető virágokat, a minket körülvevő világ apró csodáit, a vadnövényeket, a gyógynövényeket, a természethez való visszatérés szépségét.
Négy felnőtt gyermek édesanyjaként, négy unokás nagymamaként, az X generáció évelőjeként olykor hátizsákkal nyakamba veszem a világot, hogy bejárjam hazánk eldugott zugait, az Alpok hegyeit vagy Kína rabul ejtő ízeit.

Örömmel veszem a számomra oly fontos személyes találkozást, de addig is látogassanak el virtuális birodalmamba:

Ajánlók

Honlap: Rózsakunyhó
Blog: Halmos Monika blog
Facebook: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Virágkonyha

Halmos Monika
moni.halmos@gmail.com
+36309647144

Más olvasatban nevezhetnek modern kori füvesasszonynak, vagy négyunokás vagány nagyinak, aki olykor hátizsákkal nyakába veszi Kínát, az Alpok hegyeit, vagy hazánk eldugott zugait.

Halmos Monika képgaléria © Halmos Monika