Monarchia Operett – “Sissi – A magyar királyné”

2022. június 11-én szombaton Kollár Péter Erik, a Monarchia Operett vezetője meghívására a fertőrákosi Kőszínházban megnéztük a “Sissi – A magyar királyné” című, Huszka Jenő-Szilágyi László operettet. 

Denk Viktória (Erzsébet királyné), Árvai Dániel (Gróf Andrássy Gyula), Kollár Péter Erik (Flórián) és Káli-Rozmis Barbara (Erzsébet királyné kutatója)

Hatalmas élményben volt részünk, remek színészekkel-énekesekkel (az operett rajongók nagy örömére Oszvald Marika és Egri László szereplésével – főszereplők listája lentebb), látványos díszletekkel és jelmezekkel, érdekes és szórakoztató cselekménnyel és nagysikerű dalbetétekkel. A színészek hatalmas tapsot kaptak a darab folyamán és végén a több, mint 700 nézőtől, akik közül sokan már másodjára látták a darabot. Erzsébet királyné kutatójaként, a TEMPT Princess megalapítójaként sokan kíváncsiak a véleményemre, hiszen vannak, akik kritikaként felhozzák, hogy az előadásnak köze sincs a valósághoz. Egy operetten, már a műfajából adódóan sem, lehet számonkérni a történelmi hitelességet, és az alkotóknak (ellentétben a tavaly decemberben debütáló, nem kevés felháborodást kiváltó Sisi-sorozattal – az Index.hu velem készített interjúja “Méltatlan, hogy Sisi történetét Trónok harcává változtatták” a Médiamegjelenésekben) nem is ez volt a célja. Pont azért keresett meg engem Kollár Péter Erik, hogy a csodaszép programfüzetükbe írjak egy-egy oldalt az igazi Erzsébet királynéról és Gróf Andrássy Gyuláról (az írások mellett egy-egy kép róluk), és hogy minden néző székén elhelyezzenek szórólapot az “Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem” (Helikon Kiadó) című könyvemről, hogy aki a hiteles történelmi személyekre kíváncsi, a kiadványból tájékozódhasson.

Írásaim az előadáson kapható, nagyméretű programfüzetben, amelyben poszterminőségű képek láthatók az előadásról.

Ernst Marischka Sissi-trilógiájához hasonlóan a “Sissi – A magyar királyné” című operett nagyon sokat tesz Erzsébet királyné magyarországi ismertségéért. A lényeg átjön rajta a nézők számára: királynénk nagyon szerette a magyarokat és mindent megtett azért, hogy Ausztria kiegyezzen Magyarországgal. Azt is sikeresen érzékelteti a darab, hogy a 18. század közepén még nem volt lehetősége hazánknak arra, hogy kiváljon a Habsburg Birodalomból, és így nem lehetett követhető a Kossuth Lajos féle út, ezért Gróf Andrássy Gyula és Deák Ferenc ezt felismerve a kiegyezésért munkálkodott. Elég végigsétálnunk Budapesten ahhoz, hogy lássuk, mai turistalátványosságaink nagy részét a kiegyezésnek köszönhetjük. Habár Erzsébet királyné jelentős alakja a történelmünknek (a könyvemből kiderül, hogy miért nevezhetjük őt a szívében is magyarnak) sok olyan emberrel találkoztam, akiknek fogalmuk sincs arról, ki volt ő. Éppen ezért nagyon örülök annak, hogy Magyarország mai slágeroperettje, a “Sissi – A magyar királyné” felkeltheti az érdeklődést a történelmi Erzsébet iránt, ezzel erősítve a magyarországi Erzsébet-kultuszt. 

 

Szeretettel ajánlom nem csak az operett-rajongók figyelmébe az előadást. Igyekezzetek, mert a jegyeket nagyon hamar elkapkodják, a június 11-ei fertőrákosira például kevesebb, mint két héten belül elfogytak. Turnéidőpontok lentebb.

A szereplőkről, előadásokról és a darabról itt tájékozódhatnak az érdeklődök: Monarchia Operett Facebook

és a Monarchia Operett hivatalos honlapján. Instagram: monarchiaoperett

Káli-Rozmis Barbara

Néhány kép az elmúlt egy év előadásaiból.

A képekre kattintva nagyobb méretben nézhető a képgaléria.

Szereplők:

Sissi (A magyarok királynéja):

Denk Viktória

Gróf Andrássy Gyula (Magyar nemes, a kiegyezés után külügyminiszter):

Árvai Dániel

Waldeck grófnő (A királyné félig magyar társalkodónője):

Oszvald Marika

Stefi (Weldeck lánya, kissé csélcsap, férjet kereső úri hölgy):

Szendy Szilvi / Gats Éva

Flórián (Magyar mentalitást kedvelő osztrák fiú):

Kollár Péter Erik / Kerényi Miklós Máté 

Latkóczi Ida (Ifjú, forradalmi hevületű szerelmes magyar lány):

Haraszti Elli / Dezső Ágota 

Neszmélyi Kálmán (Fiatal szerelmes, Kossuth feltétlen híve):

Kádár Szabolcs János

Axamethy gróf (Osztrák tábornok):

Peller Károly

Latkóczi Ádám (Egykori, majd a kiegyezés után újra alispán):

Egri László

Közreműködik:

A Monarchia Operett Zenekara, Balettkara és Csoportos szereplői

 

Alkotók:

Díszlettervező: Rákay Tamás

Jelmeztervező: Kollár Péter Erik

Zenei vezető: Kéménczy Antal

Hang: Hlaszny Ádám

Koreográfus: Szkáli Edina

Produkciós manager: Széll Mária

Rendező: Kerényi Miklós Gábor – Kero

 

 

2022. július 31. vasárnap 19:00 Városmajori Szabadtéri Színpad

Az exkluzív előadáson újra találkozhatnak kedvenc dallamaikkal, művészeikkel és sok új meglepetéssel. Töltsenek egy könnyed estét az ország leglátványosabb operett előadásával.

Sztárvendég: Oszvald Marika, az operettek királynője”

Monarchia Operett – Sissi, a magyar királyné – ajánló