A könyvről írták (ajánlók és cikkek)

Nők Lapja, 2022. február 16.

Háromoldalas interjú a Nők Lapja “Közeli” című rovatában: “Fellegjárás Sisivel ‒ Káli-Rozmis Barbara, Erzsébet királyné kutatója”

Az interjút Dudics Emese készítette velem a munkámról és az Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem című könyvemről.

Előfizetőknek online is olvasható a teljes cikk: Fellegjárás Sisivel – Káli-Rozmis Barbara, Erzsébet királyné kutatója

 

 

 

 

 

Metropol, 2022. január 10.

A Metropolban egy kétoldalas újságcikk jelent meg Erzsébetváros történésze, Bóka László tollából, aki volt olyan kedves, és készített velem egy interjút, amely rövidítve bekerült a cikkbe. Hosszasan és nagyon kellemesen beszélgettünk a királynéról. Hálásan köszönöm neki, hogy a Erzsébet emlékéhez méltónak és remek kiadványnak találta a könyvemet. 

 

 

 

 

Képmás Magazin 2021 decemberi száma

 

A gödöllői Fáma Könyvesbolt ajánlója a GDL.hu – Pelikán magazinban – Online is elérhető ITT

„…Számtalan olyan motívum fellelhető a korabeli feljegyzésekben, ami alapján elhihetjük, hogy Sisi szeretnivaló uralkodó volt – a magyarok számára egészen biztosan. Ugyanis volt benne „valami”, ahogy az udvarhölgyei fogalmaztak, amitől más volt, mint az uralkodó család többi tagja. A báj, a kisugárzás, az emberek iránti tisztelete, szeretete járulhatott hozzá ahhoz, hogy a mai napig fennmaradhatott az Erzsébet-kultusz. A magyarok iránti mérhetetlen szeretete és az értük folyó küzdelmei miatt az uralkodó család részéről rengeteg támadás érte, melyeket az itt ajánlott könyv olvasása során meg is tapasztalhatunk.

A regényes formában megírt könyv valós párbeszédeit fennmaradt feljegyzések támasztják alá. Tükrözik Erzsébet és a környezetében munkálkodó és élő emberek érzéseit, érzelmi világát, és az írónő ezeken keresztül mutatja be a kor politikai, társadalmi és diplomáciai életét.”

A teljes írás itt olvasható: Erzsébet királyné és a benne lakozó „valami”

 

Bookline Magazin karácsonyi ajánlója

A Bookline Magazin öt Erzsébet királynéról szóló könyv között ajánlja a könyvet. Beválogatták Gudula Walterskirchen és Beatrix Meyer Festetics ​Mária grófnő naplóját is, amelynek magyar kiadásában lektorként résztvettem. Megtiszteltetés, hogy Brigitte Hamann történésznő könyve mellett az enyém (Erzsébet királyné és a magyarok) is szerepelhet a válogatásban.

Az ajánló itt olvasható: 5 könyv Sisi életéről

 

 

 

A Habsburg család történetéről… Konyvemkonyvedkonyve Instagram oldal

„A Habsburg család történetét ugyanolyan izgalommal olvastam, mint a Romanov dinasztia utolsó uralkodójának családjáról szóló írásokat. (…) Míg James Longo csak érintőlegesen említi, Stefánia pedig ködbe burkolózva, sokat sejtetetően, konkrétumok nélkül ír Rudolfról, Káli-Rozmis Barbara írásából sokkal több információ jutott el hozzám a trónörökös rejtélyes halála kapcsán. (…) Káli-Rozmis Barbara könyve számomra olyan teljeskörű és kielégítő információkkal szolgált, hogy elgondolkoztam azon van e értelme a többi – fentebb említett és még nem olvasott, egyébként pedig a szerző által forrásként is használt – könyveket a kezembe vennem. Igenis volt létjogosultsága megírni ezt a könyvet, azok számára, akik most szeretnék az ismerkedést megkezdeni Erzsébet királynővel. A döntés terhe, hogy a külföldi vagy a hazai kutatók írásai mellett teszi le a voksát a leendő olvasó kezében van. Véleményem szerint Káli-Rozmis Barbara írásában nem csalódhat.”

Itt olvasható: A Habsburg család történetéről

 

 

Pillantsunk be a magyar nemesek gardróbjába! – Bemutatjuk a legszebb díszmagyar ruhákat
Wéber Anikó írása – Képmás Magazin, 2022. március 5.

“A koronázásra Erzsébet királynénak olyan öltözéket kellett felvennie, amelyet addig még nem hordott, így ezüstszálakkal hímzett orgonavirágmintás szoknyát, kötényt és fátylat varratott magának Brüsszelben. Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? című könyvében olvashatjuk, hogy Erzsébet nem akarta megterhelni az udvari kincstárat, ezért az alkalomhoz képest ez a ruha nem volt túlságosan drága, körülbelül ötezer frankba került. Ám amikor megtudta, hogy kísérői, a tizenkét magyar palotahölgy milyen pompás toalettekkel készülnek, és többük ezüstszállal, míg Majláth Györgyné, az országbíró felesége aranyszállal hímzett ruhát fog viselni, neki is át kellett gondolnia, mivel tudná felékesíteni magát, hiszen nem lett volna illendő, hogy a hölgyeinél kevésbé drága és ragyogó ruhakölteményben jelenjen meg. Így az ékszereiből kiszedette a gyémántokat, és átvarratta azokat a ruhájára, az orgonavirágok közepébe. A végeredmény egy több ezer gyémánttól csillogó öltözet lett.”

A teljes cikk itt olvasható: Pillantsunk be a magyar nemesek gardróbjába! 

A képen a királyné koronázási ceremónián viselt díszruhájának rekonstrukciója látható. A ruhát Czédly Mónika divattervező készítette.

 

A XVI. kerületi újság 2022. február 9-ei számában interjú jelent meg a könyvemről, amelyet Gueth Ádám történész-újságíró készített velem. Nagyon szépen köszönöm neki, és Mészáros Tibornak, a kerületi újság kiadójának-főszerkesztőjének.
Az írás online itt érhető el, a 11. oldalon: 2022/03.szám (2022.02.09)

A kiadvány kapható a könyvesboltokban és az online könyváruházakban: Könyvem