Sisi – Királyné feketén-fehéren (Móra Ferenc Múzeum, Szeged)

Előtérben: Czédly Mónika divattervező ruharekonstrukciója

Sisi – Királyné feketén-fehéren

2021. június 26. – december 30.

Móra Ferenc Múzeum (Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

Nyitva: minden nap 10-18.00

A kiállítás a Móra Ferenc Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata.

Kurátor: Kollár Csilla

www.moramuzeum.hu

A tárlat december 8-án, Sisi-ajándékcsomaggal köszöntötte a 40 ezredik látogatóját! Poszt: ITT

Erzsébet, a „magyarok királynéja” életéről látható kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat célja, hogy bemutassa Erzsébet királyné életének mindennapjait, legfontosabb eseményeit, szereplőit és halálának körülményeit. A tárlaton látható az az eredeti ruhaderék is, melyben meggyilkolták a Genfi-tó partján 1898-ban. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezett Szegedre.

Erzsébet királyné vált a dél-alföldi kulturális élet főszereplőjévé az idei Múzeumok Éjszakáján. A szegedi Móra Ferenc Múzeumban ekkor nyílt meg ugyanis az a Sisi-kiállítás, melynek célja a legendás királyné életét, mindennapjait, szereplőit bemutatni hozzá kötődő tárgyak segítségével.

 

Vilman Melinda (Czédly Mónika ruharekonstrukciójában)

A tárlat vitathatatlanul legfontosabb műtárgya az a ruhaderék (egyfajta ruha felsőrész), melyet akkor viselt a királyné, amikor 1898-ban merénylet áldozata lett. Egy olasz anarchista, Luigi Lucheni ölte meg, amikor Erzsébet a Genfi-tó partján sétált magyar udvarhölgyével, Sztáray Irma grófnővel. A férfi fellökte és szívtájékon szúrta a királynét egy élesre hegyezett reszelővel – a sérülést azonban nem vették észre azonnal, sőt, azt hitték, hogy a királyné óráját akarta ellopni a férfi. Már egy hajó fedélzetén voltak, amikor Erzsébet rosszul lett. Kíséretében akkor tudatosult, mekkora a baj, amikor kibontották a ruháját, és meglátták a sérülés apró nyomát: egy érme nagyságú barnás vérfoltot a szíve tájékán. A hajót azonnal visszafordították a kikötőbe és a királynét visszavitték a szállodába, ahol orvosok várták – azonban életét már nem tudták megmenteni. A feljegyzések szerint utolsó mondata magyarul hangzott el, melyet udvarhölgyéhez intézett: „Mi történt velem?”

A ruhaderekat a gyilkosság után Sztáray grófnő őrizte, majd ajándékozta a Budai Várban működő Erzsébet Királyné Múzeumnak. A második világháborús ostrom alatt azonban ki kellett menekíteni a megmaradt ereklyéket, melyeket azóta is a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek.

A kiállításon nemcsak ez az eredeti ruhaderék látható, hanem a hozzá tartozó öv is. Ez a ruhadarab jól szemlélteti, mennyire fontos volt kecses alakjának megőrzése a királyné számára. Az öv a bizonyíték arra, hogy halálakor, azaz 60 éves korában is körülbelül 50 centis derékbőséggel rendelkezett. A két különleges tárgy június elején érkezett Szegedre a Magyar Nemzeti Múzeumból, a tárlat törzsanyagának többi darabjával együtt.

A két ikonikus ruha mellett bemutatják a királyné fésülködő köpenyét, zsebkendőjét és további, hozzá kötődő műtárgyakat, ruharekonstrukciókat. Emellett róla készült festményekkel, szobrokkal szemléltetik emlékezetét, illetve a látogatók megismerhetik a hozzá kötődő történeteken keresztül életének mindennapjait is.

A múzeum honlapja itt elérhető: www.moramuzeum.hu