Múzeumok Bécsben

Császári múzeumok és kiállítások Bécsben

Bécsi Hofburg

Császári lakosztályok – Sisi MúzeumEzüst Kollekció

Ferenc József és Erzsébet történelmileg autentikusan berendezett lakosztályai; a császári étkezéseken használt pompás porcelánok, üveg- és ezüstneműk. A Sisi Múzeum kiállítása közelebb viszi a látogatót Erzsébet személyének mélyebb megismeréséhez.

Hivatalos honlap (angol nyelven): Hofburg

Belépődíjak, jegyek vásárlása: Belépők Fénykép: Hofburg – ebédlő, császári lakosztályok © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Alexander Eugen Koller

Schönbrunni Kastély

Császári túra – Betekintést nyerhetünk a császári monarchia időszakába, bejárhatjuk Erzsébet és Ferenc József hivatalos és privát termeit.

Nagy túra – A körülbelül 50 perces túra alatt mind a 40 kiállítási termet bejárhatjuk, beleértve a hivatalos alkalmakon használt termeket és a privát lakosztályokat. Mária Terézia időszakában, a XVIII. században kialakított enteriőröket is megcsodálhatjuk.

Gyermekmúzeum – Nemcsak a gyerekeknek, hanem mindazoknak, akik többet szeretnének megtudni a császári család mindennapjairól.

Hivatalos honlap (angolul): Schönbrunni Kastély

Belépődíjak, jegyek vásárlása: Belépők Fénykép: Schönbrunni Kastély, a császári pár közös hálószobája © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Alexander Eugen Koller

Hofmobiliendepot – Császári Bútormúzeum

A múzeum bútorkínálata egyedülálló; ez a császári udvar “ingatlanraktára”. Megismerhetjük a Habsburgok lakáskultúráját, a XVII-XX. századi bécsi bútorművességet, a barokk, a biedermeier és a historizmus alkotásait, valamint bepillantást nyerhetünk az osztrák lakáskultúrába egészen napjainkig. A múzeumban több, Erzsébethez és családjához köthető tárgy is van (például Rudolf koronaherceg bölcsője); a Sissi című film kulisszái is megtekinthetők a hatalmas kiállítás keretén belül.

Hivatalos honlap:Bécsi Bútormúzeum

Belépődíjak, jegyek vásárlása:Belépők Fénykép: Sissi film kiállítása © BMobV, Foto Lois Lammerhuber

Miért vegyünk Sisi-jegyet (Sisi Ticket)?

A Sisi Jeggyel Erzsébet császárnéhoz kapcsolódó mindhárom császári látványosságot bejárhatjuk: Schönbrunni Kastély (Nagy túra, audio guide-dal), Császár Bútormúzeum (a bútormúzeum teljes kínálata megtekinthető, beleérte a Sissi film kulisszáit), a Bécsi Hofburg a császári lakosztályokkal, a Sisi Múzeummal és a Császári Ezüstkollekció Múzeumával.

Felnőtteknek: 29,90 €, Gyerekeknek: 18,00 €, (6 év alatt ingyenes)

Sisi Jegy további információ és vásárlás (angol nyelven): Sisi Ticket Fénykép: Hofburg Erzsébet öltöző- és tornaszobája – császári lakosztályok © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. – Lois Lammerhuber

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ HERMES VILLÁJA: Az álmok kastélya

“A bécsi Lainzi Vadaspark egykor a Habsburg család vadászterülete volt, a XI. század óta híres remek vadállományáról. Ferenc József 1881 nyarán döntötte el, hogy még egy rezidenciát épít Bécsben, mégpedig a vadaspark területén. A Hofburg volt a mindenkori császári család hivatalos “téli” rezidenciája, a Schönbrunni Kastély pedig a hivatalos “nyári”. Köztudott, hogy Sisi mennyire nem érezte magát jól a Hofburgban, de a fényűző, Mária Terézia által építtetett és kialakított Schönbrunnban sem tartózkodott szívesen, ahol szintén sok reprezentációs feladata volt. A császár most egy olyan házat akart, amely kötetlenebb, barátságosabb, mégis a fővárosban van, ráadásul nem messze az előbb említett két rezidenciától.” (Káli-Rozmis Barbara)

Írásom itt olvasható: Hermesvilla

A Hermesvilla honlapja: Angolul / Németül

 

Kirándulás a Schönbrunni Állatkertbe

A Schönbrunni Állatkert a világ legrégebbi állatkertje és egymás után öt alkalommal kapta meg az Európa legjobb állatkertje kitüntetést. Az UNESCO világörökség részeként a schönbrunni nyári császári rezidencia a kultúra és a természet egyedülálló harmóniáját kínálva lelkesíti látogatóit a természet és fajok védelme iránt. Az állatkert különleges báját ma is a birodalmi hangulatnak köszönheti.

Az állatkert hivatalos honlapja (magyar menü): Tiergarten Schönbrunn

Jegyárak és látogatói információk: Tudnivalók

Cikkajánló: A schönbrunni Tiergarten: a birodalom állatkertje

 

Erzsébet királyné a Facebookon:

Erzsébet királyné