Archív – Programok

Válogatás a korábbi eseményekből:

Erzsébet királyné – Sisi: Előadássorozat

Három alkalmas előadássorozat:
Részvételi díj: 500 Ft/ alkalom
Jegyfoglalás: 061-920-1211
Előadó: Káli-Rozmis Barbara
Helyszín:  1171 Budapest, Péceli út 222.

Következő előadás: Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya. Esemény a Facebookon: ITT

A jelenlegi helyzet miatt a részvevők száma 50 főben lett maximalizálva! Előzetes regisztráció szükséges.

Alkalmak:

Erzsébet királyné és a magyarok – OKTÓBER 9.
Erzsébet, a világ egyik legszebb asszonya – NOVEMBER 6.
Erzsébet királyné, a nagy utazó DECEMBER 4. A járványügyi helyzet miatt elhalasztva, várhatóan leghamarabb 2021. februárjára.

Szervező: CsabaHáz – Rákoscsabai Közösségi Ház

 

Aventi Erzsébet királyné klubest:

Téma: Sisi családi-baráti körben ünnep idején

Időpont: 2019. december 11. szerda, 18:00-20:15 (szünettel)
Helyszín: Benczúr Ház (Díszterem) – 1068 Budapest, Benczúr utca 27.

Belépődíj: 2200 Ft

Jegyek elővételben kaphatók. Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

Esemény a Facebookon: Adventi Erzsébet királyné klubest

Előadók:
Káli-Rozmis Barbara, a királyné kutatója
Czédly Mónika divattervező, a királyné ruhái hiteles másolatának készítője
Halmos Monika gasztronómus, a királyi család kedvelt ételeinek és desszertjeinek a szakértője
Vilman Melinda, Erzsébet királyné megszemélyesítője

Leírás:
A karácsony a kedvenc ünnepe volt Sisinek, aki sokkal jobban szeretett adni, mint kapni. Mivel ajándékozta meg szeretteit december 24-én, a születésnapján? Az est folyamán több különböző oldalról járjuk körbe a királyi család adventi-karácsonyi időszakát. Betekintést nyújtunk az udvari ünnepnapokba, Sisi szűkebb és tágabb környezetével való viszonyába, illetve abba is, hogy mennyire voltak bensőségesek ezek a kapcsolatok. Czédly Mónikától megtudhatjuk, mit viselt a Erzsébet és családja az ünnepek idején. Természetesen az étkezések, és az ezekkel kapcsolatos érdekes történetek is terítékre kerülnek. Halmos Monika gasztronómus Sisi és a királyi család kedvelt karácsonyi desszertjeiről beszél majd. Az esten Sisit Vilman Melinda személyesíti meg, aki a királyné ruhájának hiteles másolatát fogja viselni.

Ajándékozás és kulturális játék: Az est folyamán ismét lesz kulturális játék, és mivel karácsony az ajándékozás ünnepe, sok díjat oszt majd ki „Erzsébet királyné”. Az ajándékcsomagok értéke: 3000-7000 Ft. A “helyi játékban” való részvétel most is mindösszesen abból áll majd, hogy az érkezéskor kapott karikázós kérdéssort kell kitölteni az előadás során-után (tollat hozzatok), és neveket ráírva beadni. “Sisi” a dobozból fogja kihúzni a szerencsés megajándékozottak neveit – függetlenül a tesztek sikerességétől.

Új könyv – hiteles életrajz olvasmányos formában

Megnyerhető ajándékok, például:

Halmos Monika felajánlásáből – ajándékcsomag Sisi-s virágos recepteket  tartalmazó könyvvel, kandírozott virágokkal. Három-három példány az új  Jean des Cars Ferenc József és Sisi (megjelenés dec.11.), valamint a Daisy Goodwin Sisi angol szerelme című könyvekből a Helikon Kiadó felajánlásával. Czédly Mónika divattervező felajánlásával Erzsébet királyné ruhája hiteles másolatának anyagából és hímzett mintájával készült, Sisi és Elisabeth aláírás-himzéssel díszített szütyők. TEMPT Princess felajánlásával Erzsébethez kapcsolódó ajándéktárgyak-csomagok.

Az adventi klubesten (dec.11.) a Jean des Cars „Ferenc József és Sisi” című könyvet 20 % kedvezménnyel lehet megvásárolni – minden megvásárolt könyv mellé egy darab választható hűtőmágnest (Erzsébet királyné) adunk ajándékba.  + 3 szerencsés a könyvet meg is nyerheti a helyszíni játék keretében.

 

ADVENTI VÁSÁR:  A klubesten lesz egy kis adventi vásárunk (Halmos Monika, Czédly Mónika, TEMPT Princess) is a rendezvény résztvevői számára, amely keretén belül egyes termékek 20-25 százalék kedvezménnyel vásárolhatók (részletek később). A Jean des Cars Sisi és Ferenc József című könyvön kívül a Helikon Kiadó Daisy Goodwin – Sisi angol szerelme című könyv 20 % kedvezménnyel kapható, valamint „A Romanovok utolsó napjai – A jekatyerinburgi tragédia” is (néhány példány erejéig). Minden megvásárolt könyv mellé egy darab választható hűtőmágnest (Erzsébet királyné) adunk ajándékba.

A rendezvényen különleges ajándékcsomagokból lehet vásárolni, jó szívvel ajánljuk a kandírozott virágokat romantikus díszdobozban, vagy a Császári csemegék nevű ajándékcsomagot! Érdemes előre megrendelni, mert a limitált szériában készülnek! A virágos szakácskönyvek is nagy kedvezménnyel lesznek vásárolhatók, ezekről bővebben a rozsakunyho.hu oldalon lehet tájékozódni.

Czédly Mónika divattervező Erzsébet királyné ruhája hiteles másolatának anyagából és hímzett mintájával készült, Sisi és Elisabeth aláírás-himzéssel díszített szütyők. Kis karácsonyi manók.

TEMPT Princess ajándék tárgyak-csomagok.

 

Belépődíj: 2200 Ft

Jegyek elővételben kaphatók. Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

Film és valóság-Ami a Sissi trilógiából kimaradt

Időpont: 2019. november 21., csütörtök, 18:00–19:30

Helyszín: Erzsébetligeti Színház, 1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/c, Budapest

Káli-Rozmis Barbara előadása

Az esemény a Facebookon: Női szemmel – Film és valóság-Ami a Sissi trilógiából kimaradt

Jegyek: A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát kérjük jelezze az info@kulturliget.hu e-mail címen.

A program telt házas. Regisztrálni már csak a várólistára lehet!

Az Ernst Marischka-féle Sissi napjainkban is az egyik legsikeresebb német nyelvű film a világon. A negédes trilógia célja az volt, hogy elfeledtesse a második világháború borzalmait, és helyette egy távolabbi múltba repítse a nézőket. A három filmnek kevés köze van a történelmi valósághoz, illetve az elsőnek valamivel még több, mint az azt követő kettőnek. De hát nem is ezért szeretjük… Az előadásnak nem az a célja, hogy lehúzza a sokunk számára oly kedves trilógiát, amely Ferenc József feleségét a világ számtalan országában oly népszerűvé tette, hanem az, hogy a történelmi tények a helyére kerüljenek, és megismerjük az igazi Erzsébetet. Sorra vesszük a valóság és a filmtrilógia jelenetei közti hasonlóságokat és eltéréseket. Többek között szó lesz Sissi (vagy Sisi – a hallgatóság ezt is megtudhatja) „súlyos tüdőbetegségéről” is, amely a Sorsdöntő évek (1957) című harmadik részben oly sok ember szemébe csalt könnyeket.

Sokan, amikor a Romy Schneider-féle filmek után meglátnak egy, az igazi Erzsébetről készült portrét, megjegyzik: „De hát nem is volt olyan szép, mint a filmben!” Valóban szebb volt Romy, mint Sisi? Ha Erzsébet nem felelt meg kora szépségideáljának, mik voltak azok a tulajdonságok, amelyek a világ egyik legszebb asszonyává tették? Fény derül arra, miért mondhatjuk azt, hogy a Sissi szereposztása több szempontból is tökéletes; és azt is megtudhatjuk, hogy nem csak Ernst Marischka, hanem a történelem is jó rendezőnek bizonyult…

Az esemény a Facebookon: Női szemmel – Film és valóság-Ami a Sissi trilógiából kimaradt

 

Erzsébet királyné emléke előtt tisztelegve – I. RoyalCake

 

Időpont: 2019. november 9., szombat, 10:00–18:00
Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély

Erzsébet királyné kutatójaként Káli-Rozmis Barbara rövidebb előadásokat tart a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezésre kerülő, nagyközönség számára is nyitott I. RoyalCake Országos, nemzetközi torta-és cukrászati artisztikai versenyen 2019. november 9-én (10:00–18:00). A szervezők nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a rendezvényük, tisztelegjen Erzsébet királyné emléke előtt. Olyan cukrászati alkotásokat láthat a nagyközönség, amelyeket a császári-királyi időszak (különösen Sisi) és Mária Terézia kora ihletett. Az esemény magyar és nemzetközi szinten is egyedülálló. Az I.RoyalCake rendezvényt Habsburg György felesége, Habsburg Eilika oldenburgi hercegnő fogja megnyitni, aki személyében a verseny egyik zsűritagját is üdvözölhetjük. A program műsorvezetője Holló Márta televíziós műsorvezető lesz.

A programon Czédly Mónika divattervező (Erzsébet királyné ruhái hiteles másolatainak a megálmodója) és Halmos Monika gasztronómus (Sisi kedvelt desszertjeinek a szakértője) is részt vesz és felszólal majd, a témához és a királynéhoz kapcsolódó érdekességeket megosztva a közönséggel. És természetesen végig jelen lesz Erzsébet királyné megszemélyesítője is, aki Czédly Mónika ruharekonstrukcióját fogja viselni.

ELŐADÓK (15 perces előadások az alábbi időpontokban):
Káli-Rozmis Barbara – Czédly Mónika (15 perces előadások)
Halmos Monika 13:30-tól fél órás előadást tart.

11:15 Erzsébet királyné és a magyarok: „…Magyar érzéseimet illetőleg, melyekkel, ha velem ki akar jönni, soha sem szabad szembe szállnia”
12:15 A lovarda (a verseny helyszíne): Sisi és a szerelem „Úgy néz ki, mint egy angyal, és úgy lovagol, akár az ördög!”
13: 15 A király és a királyné asztalánál: Miért távoztak a vendégek korgó gyomorral a királyi vacsoráról?
13:30 Halmos Monika: Utazás az ehető virágok földjén
14:00 Testedzés és diéta: Sisi „dereka elképzelhetetlenül vékony, és járása roppant kecses”
15:00 A világ egyik legszebb asszonya: „Sisi olyan sugárzóan szép volt, hogy itt is mindenkit megőrjített.”

A rendezvény ideje alatt a Királyi Kastély kiállításai megtekintésére is van lehetőség, amellyel érdemes élni, különösen azoknak, akik még nem, vagy csak régebben látogatták meg Erzsébet királyné legkedvesebb rezidenciáját, amelynek egyre több termét nyitják meg a látogatók előtt. (Jegyek már kapható! Link lentebb.) További információkat a programmal kapcsolatban folyamatosan olvashattok majd a szervezők oldalain is (linkek lentebb).

Az esemény a FacebookonI.RoyalCake
Jegyek: I.RoyalCake

Sisi és a lóverseny divat – Derby és Divat Fesztivál, Kincsem Park, 2019. június 30.

A Kincsem Park legnagyobb és legelegánsabb eseményén-lóversenyén, a Derby és Divat Fesztiválon (2019. június 30. vasárnap délután) Erzsébet királyné kutatójaként Káli-Rozmis Barbara tart előadást Vilman Melinda társaságában, aki Erzsébet királynét testesíti meg Sisi egyik ruhájának hiteles reprodukcióját viselve, amelyet Czédly Mónika divattervező készített. Czédly Mónika pedig divattörténeti érdekességeket oszt majd meg a közönséggel, hiszen Erzsébet királyné a lovaglóruhával kapcsolatban is maradandót alkotott.

Két futam között fogunk 2 x 15 perces előadás tartani a színpadon a nagysátorban, mialatt a kivetítőn a témához kapcsolódó képeket láthat a közönség. Az előadás alkalmával lesz egy kis (helyi) kulturális játék is, amelynek fődíja 2 db Sisi-jegy a Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. felajánlásából. A szerencsés nevét – ez esetben – természetesen “Erzsébet királyné” fogja kihúzni.

Képen: Czédly Mónika, Vilman Melinda és Káli-Rozmis Barbara

További képek az eseményről: Facebook – Derby és Divat Fesztivál

Videó az előadásról (youtube): Kincsem Park

Erzsébet királyné klub előadás: 2019. május 26. vasárnap, 12:30 – 14:50

Erzsébet királyné lóháton – Káli-Rozmis Barbara előadása

Az előadás az Erzsébet Királyné Futam (május 26. vasárnap) alkalmából lesz.

Előadó: Káli-Rozmis Barbara

Időpont: 2019. május 26. vasárnap, 12:30 – 14:50

Helyszín: Kincsem Park, Turf Szalon (V.I.P. fogadóterem)

Cím: Kincsem Park, Budapest, Albertirsai út 2-4, 1101

Az esemény a Facebookon: Erzsébet királyné lóháton 

Belépőjegy: 1600 Ft

A programon való részvétel a helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

Az esemény leírása:
Kik voltak azok, akik Erzsébet királynét a vad és szenvedélyes vágtázásokon hazánkban és Európa-szerte kísérték? Milyen kapcsolatokat alakított ki Őfelsége a lovasokkal, akik közül sokaknak a merészsége nemcsak a lóháton nyilvánult meg, hanem más tevékenységeknél is? Határokat számukra gyakran csak a természet jelölt ki: Erzsébet is több lovasbalesetet szenvedett, volt olyan, amely igen súlyosnak bizonyult… (Erről, és további bukásairól is lesz szó részletesebben.) Az előadás során, sok egyéb érdekesség mellett, az Erzsébet életét végigkísérő udvari arisztokrácia áskálódásokkal teli mindennapjaiba is betekintünk. Megismerhetik a résztvevők például Mary Throckmortont, Mária Valéria főhercegnő angol nevelőnőjét, és azt is megtudhatják, hogyan irányították a királynét azok az emberek, akikre rábízta az ő „egyetlenkéjének” felügyeletét. A helyszín és az alkalom lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők bepillanthassanak a királyné számára oly’ kedves lóversenyek világába is. Az előadás során megismerhetik Őfelsége néhány kedvenc lovát, és a híres magyar csodalóról, Kincsemről is hallhatnak, akinek a tulajdonosa Erzsébettel és Ferenc Józseffel is kapcsolatban állt. Előadásomat átszövik a hazánkban még nem publikált, Erzsébet királynéval kapcsolatos 19. századi források és dokumentumok. És természetesen, mivel tavasz van, ez alkalommal is szerepet kap a szerelem…
Erzsébet királyné gyakran alapított és ajándékozott kupát a különböző lóversenyek győzteseinek. Különösen örülök a lehetőségnek és megtiszteltetésnek, hogy a Kincsem Parkban az ő tiszteletére alapított kupa alkalmából (Erzsébet Királyné Díj) tarthatok előadást.

Jegyvásárlás:  jegy@temptprincess.hu

Helyek elfoglalása érkezési sorrendben: 12:10-től

VETÉLKEDŐ: A program végén Erzsébettel kapcsolatos ajándékokat „sorsolunk ki” azok között, akik a szünetben jól megválaszolják az előadás témájával kapcsolatos (tesztes) kérdéssort. (Az online játszható Erzsébet királyné Tavaszi Vetélkedő válaszait beküldők nevei közül is most húzzuk ki a szerencséseket, egy másik húzás keretén belül.)
„AJÁNDÉKBOLT”: A programon a résztvevők kisebb, Erzsébethez kapcsolódó „támogatói ajándékokat” is vásárolhatnak. Az tárgyakon szereplő képeket az Osztrák Nemzeti Könyvtár jóvoltából használjuk.

EGYÉB INFORMÁCIÓ:  Az előadásom után az Erzsébet királyné futamig (folyamatosan lovas futamok lesznek – 14 órától 18 óráig), amely körülbelül 17 órakor fog kezdődni, lehetőség van kedvező áron megebédelni, valamint velem (és egymással) beszélgetni.

A 2019. március 5-ei klub előadás 17 perces összefoglalója itt nézhető meg (a május 26-ai előadás egy másik megközelítésből lesz):
Erzsébet királyné klubest – Erzsébet és a lovaglás (Benczúr Ház)

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KLUBEST – 2019. március 5. kedd – 19:00-21:10

TITKOK, REJTÉLYEK ÉS SZENVEDÉLYEK

Erzsébet királyné és Bay Middleton – Rudolf koronaherceg és Vetsera Mária

Időpont: 2019. március 5. kedd – 19:00-21:10 (21:30)
Helyszín: Benczúr Ház (Díszterem) – 1068 Budapest, Benczúr utca 27.

JEGY:
Belépőjegy: 1600 Ft

Jegyek elővételben (is) kaphatók.

Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

KÁLI-ROZMIS BARBARA, Erzsébet királyné kutatójának előadása és beszélgetése

VÉR ESZTER VIRÁG történésszel, Erzsébet királyné kutatójával

AJÁNDÉK: Minden elővételben vásárolt jegy mellé a helyszínen választható egy darab hűtőmágnes Erzsébet királyné (vagy családtagjai) képével.

(A mágneseken szereplő képek az Osztrák Nemzeti Könyvtár tulajdonában állnak.)

Az esemény leírása:

Erzsébet osztrák császárné-magyar királyné gyermekkorától kezdve szenvedélyes és vakmerő lovas volt. Minél nehezebb terepen találta magát, annál jobban élvezte a vágtázást. Akár egy egész napot is képes volt lóháton eltölteni. Sisi, korának egyik legjobb női lovasa különösen az angol stílusú falkavadászatokat kedvelte. Egy ilyen vadászat alkalmával találkozott a híres skót lovas-vadásszal, Bay Middletonnal. Middleton eleinte rendkívül tiltakozott az ellen, hogy Erzsébet kísérője legyen, sőt, még látni sem akarta! Az első találkozás alkalmával a híres nőcsábászt azonnal lenyűgözte az osztrák császárné szépsége, kedvessége és lovaglótudása. Sisi is hamar szimpátiát érzett a skót iránt. Innentől kezdve heteket száguldoztak együtt lóháton, Middleton még étkezések alkalmával is – habár ezt származása nem tette volna lehetővé – a királyné mellett ült nem kis felháborodást keltve ezáltal. A férfi még Gödöllőn is élvezte Erzsébet vendégszeretetét – mindez Rudolf trónörökös nemtetszésébe ütközött. Már akkoriban is keringtek a pletykák azzal kapcsolatban, milyen viszony lehetett Bay Middleton és Erzsébet között. Mindezt kimerítő részletességgel taglaljuk.
Mi késztethette a királynét arra, hogy 1882-ben teljesen váratlanul és végleg felhagyjon a lovaglással? A komoly riadalmakat okozó lovasbaleseteivel vagy azzal hozható ez összefüggésbe, hogy Bay Middleton hat évnyi halogatás után ugyanazon év októberében végre feleségül vette menyasszonyát?
 
Időnként a trónörökös, Rudolf főherceg is részt vett édesanyja társaságában a vadászatokon. A koronaherceget 130 évvel ezelőtt, 1889. január 30-án Vetsera Mária bárónő társaságában holtan találják a mayerlingi vadászkastélyban. A hivatalos verzió szerint a főherceg pillanatnyi elmezavarában kettős öngyilkosságot követett el – előbb Máriát, majd önmagát lőtte fejbe. Annak ellenére, hogy mindketten írtak búcsúleveleket, már akkoriban is sokan megkérdőjelezték az önkezűséget. A tragédiát számos homályos és ellentmondásos részlet lengi be még ma is. Kettős öngyilkosság? Gyilkosság? Összeesküvés? A program második részében ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat Vér Eszter Virág történész társaságában.Kíváncsian várjuk a fenti témákkal kapcsolatos véleményeteket és észrevételeiteket a családias jellegű program keretén belül, amelynek során az előadás körülbelül fél órás szünetében, valamint a program végén beszélgetésre nyílik lehetőség a felvetett témákkal kapcsolatban Vér Eszter Virág történésszel és Káli-Rozmis Barbarával.
 
JEGY:
Belépőjegy ajándékkal: 1600 Ft
Elővételi szándék itt jelezhető: jegy@temptprincess.hu

AJÁNDÉK: Minden elővételben vásárolt jegy mellé a helyszínen választható egy darab hűtőmágnes Erzsébet királyné (vagy családtagjai) képével. (A mágneseken szereplő képek az OsztrákNemzeti Könyvtár tulajdonában állnak.)

VETÉLKEDŐ és sorsolás: A program végén kisebb, Erzsébettel kapcsolatos ajándékokat sorsolunk ki azok között, akik a szünetben jól megválaszolják az előadás témájával kapcsolatos (tesztes) kérdéssort.(A program nemcsak azoknak lehet érdekes, akik jól ismerik a királyné életútját, hanem azok is egy kerek, egész történetet hallhatnak, akik még nem sokat tudnak Sisiről.) Nagyon szépen köszönjük a Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H., hogy ajándék Sisi-jegyekkel támogatta a játékot.

Farsangi játék kérdéssora elérhető ITT.

Az esemény linkje a Facebookon: Erzsébet Királyné Klubest

A Benczúr Ház díszterméről készült képek © Benczúr Ház

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ – Mítosz és Valósá

STEFÁNIA PALOTA, BUDAPEST – 2018. november 25. vasárnap, 10:00–14:00

Káli-Rozmis Barbara előadása és Czédly Mónika (Erzsébet királyné ruhái hiteles másolatának készítője) ruhabemutatója

In English: Programs

Káli-Rozmis Barbara előadása és Czédly Mónika ruhabemutatója a Stefánia Palotában sokszínű program keretében. 2017-ben a koronázási ruha a Magyar Kézműves Remek Díjjal lett kitüntetve. Erzsébet királyné a koronázási ceremónián viselt ruhájának hiteles másolata most először kerül Budapesten kiállításra (a program keretén belül tekinthető meg); a ruhát először a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatták be. A rendezvényen fellép a Budapest Táncművészeti Stúdió a Bécsi keringő, a Kék Duna keringő, a Palotás és a Csárdás táncával. Részleteket hallhatunk az Elisabeth és a Rudolf musicalekből Potvorszki Anita előadásában, aki Erzsébet királyné ruhájának Czédly Mónika által tervezett és elkészített hiteles másolatát fogja viselni.

Erzsébet magyar királyné és osztrák császárné halálának 120 éves évfordulójára előadással egybekötött ruhakiállításal és gasztronómiai utazással emlékezünk.

A rendezvény célja, hogy Erzsébet emlékét életben tartva, alakját elfogulatlanul, a legfrissebb kutatások birtokában megszerzett tudás átadásával tárja a közönség elé. A legtöbben az 1950-es évek Ernst Marischka-féle Sissi című trilógiájából ismerik meg Erzsébetet a gyönyörű Romy Schneider alakításában.

De milyen volt Sisi valójában? A program keretében szó lesz életének főbb állomásairól, valamint sok kevésbé ismert tényre és általában “elhanyagolt” részletre is hangsúlyt helyezünk. Sok tévhitet és féligazságot leplezünk le, megismerve a legendás királyné emberi oldalát és igazi személyiségét egyaránt.

Az esemény hivatalos hirdetménye a teljes, sokszínű műsorkínálattal a Facebookon: Stefánia Palota – Erzsébet királyné – Mítosz és Valóság

Jegyek kaphatók (az eseményre helyjegy vásárolható) ITT: Jegymester

Belépő, amely magába foglalja az ebédet: 6000 Ft
Belépő ebéd nélkül: 3000 Ft (Az “engedmény” menüből választandó ki.)

Néhány kép a rendezvényen készült hivatalos fotókból